Rákmegelőző életmód

Cukorfajták összehasonlítása

Jegyezzük meg! Ha a megfelelő cukorfajtát választja, megelőzheti a vércukorszint erős ingadozásait és az inzulinrezisztencia kialakulását.

A következő cukorfajták tartoznak a vércukor­szintet gyorsan emelők közé:

 • Glükóz (szőlőcukor)
 • Maltóz (malátacukor)
 • Szacharóz (nád- vagy répacukor)
 • Laktóz (tejcukor): ez a diszacharid (azaz ket­tős cukor, egy glükóz és egy galaktóz molekula alkotja) nehezen emészthető, ha a szervezet nem termeli a bontásához szükséges enzimet, a laktázt. Tejcukor gyógyszertárban kapható.
 • Keményítő: növényi élelmiszereken, például gabonafélékben, ezekből készülő termékekben (péksütemények, kenyér, tészta), kukoricában, burgonyában és gumós zöldségekben fordul elő. Gyorsan felszívódik.
 • Dextrin: a keményítő emésztése során kelet­kező bomlástermék.

Cukorfajták, amelyek nem vagy alig befolyásol­ják a vércukorszintet:

 • Galaktóz: a tejcukor egyik alkotója. Ez a monoszacharid (egyszerű cukor) kiválóan alkalmas szervezetünk fontos sejtjeinek ellátására, ame­lyek erjedéssel védekeznek a sejteket érő ártal­mak ellen (különösen az agy- és idegsejtek, az ideghártya sejtjei, az érhálózat belső rétegé­nek sejtjei – endotel sejtek). A galaktóz abban az esetben is ellátja cukorból származó ener­giával a sejteket, ha a glükóz és keményítő fo­gyasztása már inzulinrezisztenciához vezetett. Ezt a tényt többek közt az Alzheimer-kórban szenvedők fordíthatják javukra, hiszen segítségé­vel újból ösztönözhetőekaz agyi és idegi funkciók.
 • Izomaltulóz: szervezetünk csak nehezen ké­pes lebontani a glükóz és fruktóz e speciális kapcsolódását. Ez a kettős cukor (diszacharid) hosszan tartó jóllakottságérzést biztosít, serken­ti a zsírbontást és kíméli a fogakat, mivel a száj­ban élő baktériumok nem képesek lebontani.
 • Inulin: ez a cukorféleség a csicsókában, az ar­ticsókában, a feketegyökérben és a pasztinákban fordul elő. Nem emészthető (rostféle), ezért a vérbe nem is kerül bele, hanem a bélben bak­tériumok bontják le, és építik át értékes zsírsa­vakká. Nem édesítőszer, íze inkább a tejszínére emlékeztet. Az interneten keresztül beszerezhető.
 • Almapektin: az internetről szintén beszerez­hető ez az emberszámára emészthetetlen poliszacharid, amely rendkívül előnyös hatást gya­korol a bélflórára. Serkenti a felettébb kívánatos tejsavbaktériumok növekedését, egyidejűleg pe­dig megakadályozza, hogy a nemkívánatos típu­sok elszaporodjanak.
 • Fruktóz: más néven gyümölcscukor, amely szintén nem befolyásolja a vércukorszintet. De vigyázat! Ha túl sokat fogyasztunk belőle, megterheljük vele a májat, érzékenyen megza­varjuk a húgysav-anyagcserét. Azok az emberek, akik nem képesek lebontani a gyümölcscukrot (ebben az esetben a bélből nehezen szívódik fel a fruktóz), a túlzott bevitel hatására depressziós tüneteket produkálhatnak.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.