Gyógyító természet

A májmegbetegedések természetes gyógymódja

Az emberi testnek vannak olyan szervei, amelyeknek a fő hivatása a vér megtisztítása, a szervezet méregtelenítése. Ilyen kiválasztó szervek a bőr, a vesék, a tüdő, de a legfontosabb méregtelenítő szerv kétségtelenül a máj. Ez az emberi szervezet leghatalmasabb mirigye, mely a gyomortól jobbra, a rekeszizom alatt terül el, és két lebenyből áll.

Máj

A máj funkciója

A máj a vért két irányból kapja. A hasi főütőérből ágazik le a májat tápláló ütőér, mely a májat bőven ellátja tápanyagokkal és oxigénnel. A másik érrendszer az úgynevezett máj kapuér, amely a hasi szervek, a belek, a lép és a hasnyálmirigy visszeres vérét szállítja a májba. A máj kapuér nemcsak salaktermékeket tartalmaz, mint a többi visszeres ér, hanem bőven vannak benne különböző tápanyagok, amelyeket a kapuér hálózata a bélből magába szívott. Mindkét érrendszer a májban finom hajszálér hálózatot alkot.

Az érhálózatok között sejtek vannak beékelve, amelyek a széteső vértestecskékből az epét képezik. Az emésztőcsatornába kerülő táplálék egy részéből a máj sejtjei egy cukorszerű anyagot, az úgynevezett „glikogént” termelik, amit a máj azután fokozatosan a vérbe ad. A máj tehát a szervezet csodálatos vegyi üzemének tekintendő, mely a zsírt, cukrot felraktározza és a szükségletnek megfelelően leadja. A máj a zsírt a fehérjeanyagokból és a szénhidrátokból is készíti; legfontosabb feladata azonban a méregtelenítés, amennyiben a táplálékból a szervezetbe jutott kártékony anyagokat, amelyek részben a bélben bomlás útján képződnek, méregteleníti.

A májban kezdődnek a finom epevezető-csövecskék is, melyek összefolynak nagyobb gyűjtőcsatornákká, hogy azután a májkapunál az epevezeték körülbelül irónvastagságban betorkolljon a nyombélbe. A fő epeelvezető-csőből ágazik egy másik epevezeték, amely az epehólyagba szájadzik.

Májbetegség kialakulása

Ha valamely betegség következtében a bélhez futó vezeték teljesen vagy részben elzáródik, úgy epepangás áll be, aminek folytán az epe a vérbe áramlik, sárgaság következik be. Részleges elzáródás esetén, ami sok májbetegségnél fennáll, csak enyhébb sárgaság jön létre, ugyanakkor a májsejtek megbetegedése miatt a máj által kiválasztandó mérgek és salaktermékek a szövetekbe jutnak, ahol mérgezést okoznak. A máj leggyakoribb betegsége a májduzzanat, amit a visszamaradt mérgező anyagok idéznek elő. De létrejön a máj duzzanat ezenfelül a sárgaság során és olyan esetekben, amikor a véráram meglassul, így szervi szívbajokban, amikor a vérpangás a májsejtekben gyulladásos elváltozásokat idézhet elő.

Májduzzanat- és zsugor kialakulása

Helytelen életmód, mértéktelen evés-ivás, idült alkoholártalom okozhatja a máj megduzzadását, ami későbbi időben a májsejtek elpusztulása (azaz kötőszöveti elfajulása) következtében átmegy máj zsugorba. Az idült alkoholistákon tehát a májduzzanat és az enyhe sárgaság figyelmeztetést jelent. Aki ilyen állapotban életmódját meg nem változtatja, annak rövid időn belül számolni kell a májzsugorodással. Ez pedig kiszámítható időn belül a halált jelenti. A máj átmeneti duzzanatát tapasztalhatjuk diétahibák, megfázás, fertőző betegségek kapcsán. A májbetegek panaszai csekélyek, nagy fájdalmai nemigen vannak, a máj mérsékelt duzzanata teltségi érzéseket válthat ki, puffadásokkal.

Májbetegslgek természetes gyógymódjai

A heveny máj duzzanat gyógyulási hajlama jó, kezelésében a diéta és a bélműködés szabályozása áll előtérben. A természetes gyógytényezőknek az előző fejezetekben már részletesen is vázolt összes tényezői, mint az ivókúrák, diéta, gyógyteák, vízgyógyászati eljárások, borogatások jó hatásúak. A helyi kezelésen kívül az egész vérkeringést is befolyásolni kell, amit hideg vizes eljárásokkal érünk el. (Zuhanyozás, lemosások, lábfürdők, ülőfürdők.) Régen bevált és újabb időkben ismételten alkalmazott eljárás a piócázás, amikor is a piócákat a végbélnyílás közelében helyezzük el.

Ehelyett, ahol szükséges, érvágást is végezhetünk. Az idült májmegnagyobbodásnál, amit idült fertőző betegségek, mintha malária, tuberkulózis és vérbaj is okoz, ugyanazon eljárások eszközölhetők, elsősorban a pontos diéta, az ártalmak teljes távol tartása. Mindenkor a kiváltó alapbaj kezelendő. Helyileg esetleg enyhe masszázs is szóba jöhet.

Májrák

A májrák és egyéb rosszindulatú daganatok korai felismerésük után azonnal sebészeti beavatkozást igényelnek!

Kutya által terjesztett májbetegség

Van a májnak egy betegsége, amit szintén korán kell felismerni, és amit kutya bélférge okoz. A kutya belében él egy kb. négy mm hosszú féreg, ami az állat végbélnyílása körül lerakódik. Mivel a kutyák szokása, hogy egymás végbelét szaglásszák, könnyen megesik, hogy egyik eb á másiktól elkapja és szájába kerül e féreg petéje. Sok ember rossz szokása, hogy megengedik, hogy a kutya őket megnyalja, különösen kisgyermekek, amikor kutyákkal játszadoznak.

Előfordul, hogy e peték a gyermek emésztőcsatornájába jutnak. A peték a szájból a bélfalon át a vérbe kerülnek, ahonnan azután az agyban, a szemben és a májban is letelepedhetnek. Itt azután gyorsan kifejlődhetnek és (a májban például) hatalmas hólyagokat, tömlőket alkotnak. Ahol nagy májduzzanat látható, amelyeknek oka rejtélyes, mindig gondoljunk e tömlős bélféreg-megbetegedés eshetőségére is, főleg, ha kutya van a házban.

Összegzés

Szervezetünk legfontosabb mirigyének, a májnak egészségét a legjobban akkor őrizzük meg, ha igyekszünk vérkeringésünket a legjobban szabályozni, aminek elsőrangú módja a helyes táplálkozáson kívül az ésszerű életmód, a friss levegőn való tartózkodás, helyes és elegendő mozgás, naponta séták, torna, légzési gyakorlatok, hidegvíz-kúrás eljárások, szabályos székletműködés, bőrápolás és végül, de első helyen, önmegfigyelés. A betegségi tünetek korai felismerésének céljából ha betegnek érezzük magunkat, ne várakozzunk, hanem forduljunk mielőbb bizalommal orvoshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.