Fájdalom enyhítése

Hüvelyi folyás természetes kezelése

A hüvelyi folyást (hüvelypenészt), e gombás gyulladást leggyakrabban egy élesztőgomba, a Candida albicans túlszaporodása okozza (kandidiázisnak is nevezik). A betegség erőteljes viszketéssel jár a hüvelyben és a külső szeméremtest környékén,a hüvelyváladék pedig fehér és „túrósan” sűrű. A közösülés és a vizeletürítés is fájdalommal járhat.

Naturopátia

A viszketés csillapítására kenjünk egy tamponra élőflórás joghurtot, és dugjuk a hüvelybe legalább egy órára. Amíg tart a betegség, lehetőleg ne közösüljünk.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Együnk sok élőflórás joghurtot! (naponta két-három dobozzal), táplálékkiegészítőként pedig szedjünk acidofilusz-kapszulát (naponta kétszer). Kerüljük a cukrot, az alkoholtartalmú italokat és a finomított szénhidrátokat, mert ezek remek  táptalajai az élesztőgombáknak! Együnk viszont sok salátát, fokhagymát, friss gyümölcsöt és gabonafélét.

Aromaterápia

Tusfürdőként használjunk 11 meleg vízhez adott két-három csepp teafa-, bergamott- és mirha- vagy levendula-, bergamott- és rózsaillóolajat. A teafából készített gyógytea is hatásos gombaölő és fertőtlenítő hatású használhatjuk a hüvelyre kenve is.

Gyógynövény-terápia

A kanadai aranygyökérből, kamillából vagy mirhából készített meleg borogatás enyhíti a szeméremtájék fájdalmát és a tüneteket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.