Gyógynövények

Orvosi tisztesfű hatóanyaga, termeszése, egészségügyi felhasználása

Orvosi tisztesfű története,általános ismertetője

Az Európában őshonos orvosi tisztesfű Britanniában vadon nő erdei tisztásokon és réteken. Az egyiptomiak használták először mágikus növényként. A növény különösen fontos volt az angolszászoknak, akik a tündér bűbájt kezelték vele, illetve megtörték a boszorkányok rontását. Mivel úgy gondolták, hogy hatalma van a gonosz felett, templom­udvarokra ültették, ajtó felé akasztották, amulettként viselték, hogy „elűzzék a gonoszt és a reménytelenséget”.

A nemzetségnév, Stachys, a görög stachus „fül” szóból származik. A középkori kertekben kiemelt helyet kapott, és a füves emberek nagyra tartották, mert kezelte a köszvényt,
a lázat, a férgességet, mellkasi és tüdőproblémákat, a máj és a vese betegségeit, és a mérges kígyómarást.

A12. századi walesi myddfai orvosok ezt írták a növényről: „Ha póréhagymamaggal főzzük, meggyógyítja és fényesíti, valamint erősíti a szemet.” Angliában a derbyshire-i cigányok a leveleit leforrázták, és gyomorproblémákra használták; kenőcsöt is készítettek zsírból és a friss levelek levéből, ami a csípések és marások mérgét közömbösíti. Nicholas Culpeper sokféle javaslattal élt a növény felhasználására vonatkozóan:

„Lehet zöld vagy száraz, akár a növény vagy a gyökér vagy a virág, levesben, italban vagy húshoz, vagy tartósítva, szirupban, vízben, mézzel, vagy porként, mivel mindenki a legkedvezőbb módon készítheti el, ahogy az alkalom és az időszak megkívánja.”

  • Jól szaporítható tavasszal vagy késő nyáron elvetett magról, akár tálcában, akár a végleges helyére vetve.
  • Tavasszal vagy ősszel tőosztással is szaporítható.
  • Ez a fagytűrő évelő kedveli a humuszban gazdag talajt, na­pos vagy félárnyékos helyet.
  • Általában vadon gyűjtjük, de kertben is termeszthető.
  • A levirágzott szárakat vág­juk le, hogy megakadályoz­zuk a bőséges magtermelésből adódó elszaporodást.

Konyha

A vérzéscsillapító, nyugtató és hashajtó orvosi tisztesfű gyógyítja a májat és az epehólyagot. Hagyományosan „mindenre gyógyír” volt, de ma már tudjuk, hogy sok betegségre nem jó azok közül, amelyekre hajdan hasz­nálták. A kétségek ellenére, továbbra is kedvelt a kertben és a réteken is.

Kozmetika

A tisztesfű hajöblítőben az ősz hajból eltávolítja a sárga elszí­neződést, és fényesíti a hajat. Segít megszabadulni a fejtetű­től, és gyógyítani a fejbőrt.

Figyelmeztetés

Belsőleg az orvosi tisztesfű há­nyást és hasmenést okoz. Fel­tételezhető, hogy a növény a vérnyomást is befolyásolja; ezért műtét előtt két hétig nem szabad használni.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.