Gyógynövények

Tamarindusz hatóanyaga, termeszése, gyógyászati felhasználása

Tamarindusz története, általános ismertetése

A tamarindusz egy örökzöld trópusi fa, mely eredetileg Afrikában és Madagaszkáron honos, de ma már a trópusokon széleskö­rűen elterjedt. Afrikában hagyományosan a fa kérgét használták sebek kezelésére és gyógyítására. Indiában már évszázadok óta termesztették, amikor a tizenhetedik században a spanyolok elvitték a Karib térségbe és Mexikóba. Feljegyzések szerint a fát a Kr. e. 4. századtól a Közel-Keleten is termesztették.

A tamarindusz az arab tamar, „India datolyája” szóból származik, mely a hüvelyben ülő datolyaszerű magvakra utal.

Az indiai epikus költemény a Rámájana elmeséli, hogy a tamarindusz levelei hogyan lettek szárnyasán összetettek: Ráma úr féltestvére, Laxmana tamarindusz levelekből épített kunyhót a száműzött Rámának és magának. Sajnos a levelek nem engedtek be elég fényt a kunyhóba, ezért Laxmana addig lőtte nyíllal, míg a levelek eléggé szétfoszlottak ahhoz, hogy bejusson a fény. A tamarinduszlevelek azóta osztottak.

TAmarindusz
Tamarindusz
  • A tamarinduszt tavasszal vet­jük enyhén savas kémhatá­sú földbe.
  • Üveg alá vessük és tartsuk 21 °C fölötti hőmér­sékleten.
  • Dugványról és oltással is sza­porítható.
  • Ez a fagyérzékeny fa trópusi körülményeket igényel.
  • Meleg üvegházban és télikert­ben edényes növényként is ne­velhető.
  • A termése éretten szedhe­tő, bár hat hónapig a fán ma­radhat.
  • A termesztők gyakran tömbökbe préselik.

Konyhai alkamazása a tamarindusznak

Fanyar íze ázsiai currykben, ka­csa- és sertéshúsból készült ételekben, satay szószokban és halételekben fordul elő. Az édes tamarinduszt úgy eszik, mint a datolyát. A friss leveleket sa­látaként fogyasztják. A pirított magokat megőrlik, és lisztként használják süteményekben.

Tamarindusz termés
Tamarindusz termés

Gyógyászati alkamazása a tamarindusznak

A tamarinduszt belsőleg láz, sárgaság, asztma, vérhas és terhességi émelygés kezelé­sére használják. Hashajtásra szennával keverik.

Figyelmeztetés: A megőrölt magok lisztje kon­takt bőrgyulladást és asztmát okozhat.

Háztartási alkalmazása a tamarindusznak

A tamarinduszfát épületfaként, tűzifának és szénként is hasz­nálják. A fát Észak-Amerikában Madeira mahagóni néven árul­ják. A levelekből sárga festék nyerhető.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.