Gyors felépülés

Teendők a gyorsabb gyógyulásért: ápolási tudnivalók!

Akár rövid, akár hosszabb ideig ápol vagy gondoz valakit, nem elégszik meg azzal, hogy biztonságban, tisztán és jól tápláltan tartja. Szeretne mindent elkövetni a gyógyulás felgyorsításáért például azzal, hogy szoros figyelemmel kíséri az orvosi kezelést.

Gyógyszerek

Ha ágyhoz kötött beteget kell gondoznia, valószínű, hogy a gyógyszerek beadásának felügyelete is önre hárul – különösen akkor, ha az illető kába vagy zavart. Igyekezzen a lehető legtöbbet megtudni az alkalmazott gyógyszerekről – beszéljen a kezelőorvossal.

  • Olvassa el a gyógyszer dobozában található betegtájékoztatót. Gyakran talál benne értékes tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan kell tárolni a készítményt, és mi a teendő, ha kihagytak egy adagot, vagy ha túl sokat vett be a beteg a gyógyszerből.
  • Folyékony orvosságok esetén ne próbálja megbecsülni az alkalmazandó adagot. A gyógyszertárban vásárolhat a pontos mérést lehetővé tevő fecskendőket, kanalakat vagy mérőpoharakat.
  • Minden gyógyszerre igaz, hogy akkor a leghatásosabb, ha rendszeres időközönként szedik. Ha egy szert naponta egyszer kell bevenni, akkor igyekezzen nagyjából mindig ugyanabban az időben beadni a betegnek. Napi többszöri adag esetén kérdezze meg az orvost, hogy fel kell-e keltenie a beteget éjszaka a gyógyszer bevételéhez, vagy elég, ha az ébrenlét órái alatt osztja el egyenletesen az adagokat.
  • Ha a tájékoztató szerint a tablettát „egészben kell lenyelni”, akkor ne törje össze (még ha a beteg erre kéri, akkor se), mert a gyomorsav csökkentheti a hatékonyságát. Aki nyelési nehézségekkel küszködik, annak különleges segítségre lehet szüksége a gyógyszerek biztonságos bevételéhez, ha ugyanis a tabletta a légcsövébe kerül, az illető akár meg is fulladhat. A gyógyszereket állva vagy ülve a legjobb bevenni, kevés hideg vagy langyos folyadékkal. Soha ne adjon a gondjaira bízott személynek ismeretlen gyógyszert.
  • Ha a gondozottjának kórházba kell mennie, vigye magával a legutóbbi recepteket vagy magukat a gyógyszereket, és mutassa meg az orvosnak, mit szed az illető.

Mozgás az ágyban

Az ágyhoz kötött betegeknek is szükségük van mozgásra. Próbálja rávenni, hogy 10-10 ismétlést végezzen az alábbi gyakorlatokból!

  • Váll: Üljön fel az ágyban, és körözzön a vállával előre, majd hátra, végül végezzen teljes vállkörzést.
  • Kar: Üljön fel az ágyban, és emelje maga elé, majd a fej fölé a karját felváltva, vagy mindkettőt egyszerre. Ezután emelje meg a karját oldalra.
  • Térd és csípő: Az ágyon fekve nyújtsa ki az egyik lábát, húzza maga felé a lábujjait és feszítse meg a comb elülső oldalán az izmait. Emelje fel az ágyról kinyújtva az egyik lábát. Számoljon 10-ig, majd lassan engedje le. Ha a háta elemelkedik az ágytól a gyakorlat közben, térdben hajlítsa be kissé az ágyon pihenő lábát. Ismételje meg a gyakorlatot a másik lábával.
Segítő kéz, az ágyból való felkeléshez: Ha olyan személyt gondoz, aki hosszabb időt kénytelen ágyban fekve tölteni, bátorítsa arra, hogy gyakran üljön fel – akár csak annyira, hogy az ágyról a székbe átsegítse. Ha az illető túl gyenge, és nem képes egyedül felkelni, segíthet neki az itt bemutatott módszerrel. Jól jöhetnek az olyan kiegészítő eszközök is, mint az ágyvégemelő, a kapaszkodó, a lábemelő vagy a mechanikus emelőszerkezet. Fordítsa a beteget az egyik oldalára, álljon az ágy mellé, fogja meg két kézzel a térdét, és emelje le a lábát az ágyról. Kérje meg az illetőt, hogy tegye a kezét az ön derekára, ön pedig helyezze egyik kezét az ő csípőjére, a másikat pedig a vállára. Nyomja rá a kezét a csípőjére, és testsúlyával a hátul lévő lábára nehezedve ültesse fel a beteget. Ne hagyja, hogy a kezével az ön derekára nehezedjen. Ha a beteg már biztosan ül, engedje el, vagy segítsen neki átülni a székbe.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.