Gyors felépülés

Az ágyhoz kötött beteget hogyan mosdassuk? – Napi tisztálkodás

Az ágyhoz kötött vagy rossz egészségi állapotú, sérülés miatt korlátozott mozgásképességű emberek személyes higiéniájáról nagyrészt az őket ápolóknak kell gondoskodniuk, s ugyanez érvényes ruházatuk és ágyneműjük tisztán tartására is.

Napi tisztálkodás

A tisztaság és a frissesség érzése nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz és a jó közérzethez. Rövid távon azonban semmiféle gondot nem okoz, ha kimarad egy-egy napi fürdés vagy zuhanyozás. Néhány napig az is megteszi, ha beszappanozott nedves törülközővel meg tudja törölni az arcát, a kezét, a hónalját és az ágyékát (ebben a sorrendben). Hosszabb időtartamú ágyhoz kötöttség esetén azonban lehet, hogy önnek kell elvégeznie az ágyban mosdatást. Ha a beteg tud járni, akkor az ön segítségével talán meg is fürödhet vagy lezuhanyozhat. Ehhez azonban megfelelő biztonsági felszerelések is kellenek, például csúszásgátló szőnyeg és kapaszkodók.

Kis és nagy dolgok

A beteg ápolása során gondoskodni kell a vécéhasználat lehetőségéről. Ezt az igen kényes kérdést kellő tapintattal kell kezelni. Az alapvetően egészséges, de betegség vagy sérülés miatt rövid időre ágyhoz kötött személy általában képes rá, hogy felkeljen, és kimenjen a vécére, feltéve, hogy az könnyen megközelíthető. Ilyenkor sem árt azonban, ha a közelben marad, hogy segíteni tudjon, ha kell.

Ha az illető csak néhány lépést tud menni, szerezzen be szobavécét, amely a betegszobában tartható. Ilyen eszközt bérelhet, de meg is veheti. Teljesen ágyhoz kötött személyeknek az ágytál a legjobb megoldás. Tanulja meg a beteget rásegíteni az ágytálra, illetve lesegíteni róla.

Ha ágyban fekvő beteget kell mosdatnia, ügyeljen rá, hogy a szoba meleg legyen, és mielőtt hozzákezdene, készítsen minden szükséges dolgot a keze ügyébe. Vetkőztesse le derékig a beteget, takarja be a hónaljáig egy lepedővel, arra pedig terítsen egy törülközőt. Mossa le a beteg arcát és a karját egy benedvesített és jól kinyomott szivaccsal vagy mosdókesztyűvel. Törölje szárazra. Ezután mossa le és szárítsa meg a törzsét derékig, s közben mindig igazítsa úgy a lepedőt és a törülközőt, hogy a már száraz részek be legyenek takarva. Vegye le a betegről a pizsamaalsót. Fordítsa az oldalára, mossa le és szárítsa meg a vállát, a hátát és a fenekét. Végül adjon a beteg kezébe szivacsot, hogy megmossa a nemi szervek környékét, vagy ha erre sem képes, akkor ön tegye meg külön szivaccsal vagy eldobható törlőkendővel. Miután végzett a mosdatással, óvatosan kenje be a beteg egész testét hidratálókrémmel vagy testápolóval, hogy megakadályozza a bőre kiszáradását.

Ön is pihenjen!

Az ápolás során fokozódhat a gondozott személy iránti szeretete, és a munka elégedettséggel töltheti el. Ugyanakkor testileg és lelkileg is roppant kimerítő lehet, különösen akkor, ha a beteg gondozása hosszú távú feladat. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy saját magára is figyeljen.

Egészséges gondozó

Fontos, hogy gondozóként ne csak a gondozott személy szükségleteit tartsa szem előtt, hanem a sajátjait is. Valószínűleg lesznek olyan időszakok, amikor negatív érzések és gondolatok kerítik hatalmukba – például tehetetlenség, bosszúság, harag, bűntudat, szorongás vagy akár magány.

Segít leküzdeni az ilyen érzéseket, ha odafigyel a saját egészségére és közérzetére – tehát ügyel rá, hogy egészségesen táplálkozzon, rendszeresen mozogjon, s elegendő időt szakítson a kikapcsolódásra.

Az alábbiakban ötleteket meríthet ahhoz, hogy testileg egészséges, lelkileg pedig erős tudjon maradni:

  • Ne vállaljon mindent magára! Ön sem csodalény. Ha kell, kérjen segítséget! A rokonok, barátok és a szomszédok sok esetben szívesen állnak rendelkezésre – csak mondja meg nekik, hogy miben. Ilyen lehet például a házimunka, a kert rendben tartása, a bevásárlás, vagy az, hogy kis időre felváltják önt.
  • Táplálkozzon egészségesen! Nagy a csábítás, hogy egészségtelen készételeket egyen, vagy futtában kapjon be pár falatot, mégis törekedjen arra, hogy egészségesen táplálkozzon, és az étkezései nyugodtak legyenek.
  • Aludjon jól! Alakítson ki valamilyen lefekvés előtti levezető rutint. Fő az egészség! Ügyeljen egészsége megőrzésére: táplálkozzon megfelelően, és szakítson időt a testmozgásra.
  • Vigyázzon a hátára! Ágyhoz kötött személy gondozása során elkerülhetetlen, hogy olykor megemelje. Ha kell, szerezzen be ehhez megfelelő segédeszközt.
  • Kezelje a stresszt – egészségesen! A stressz leküzdésének kiváló módja például a masszázs, a tánc vagy jógafoglalkozás, egy séta a parkban, az erdőben vagy a folyóparton, vagy egy gyógyfürdő felkeresése, ha megengedheti magának.
  • Szakítson időt önmagára! Mindennap szánjon valamennyi időt olvasásra, tévézésre, zenehallgatásra vagy egy kis lazításra.
  • Érzelmi támogatás: Barátai és családtagjai más-más dolgokban lehetnek a segítségére. Egyesek talán nem túl gyakorlatiasak, viszont bármikor készek meghallgatni önt. Próbáljon olyasvalakit találni, aki nyitott gondolkozású, és szívesen kaphatók egy jó beszélgetésre.
  • Kapcsolódjon ki! Ha hosszú időn át kell gondoznia valakit, időnként szervezze meg, hogy elmehessen pihenni. Egyes idősotthonok fogadnak átmeneti vendégeket is.
Ha a beteg nem tud az ágyból felkelni, elég nehéz ágyhuzatot cserélni, de némi gyakorlással bele lehet jönni. (Kérje szakember tanácsát, ha a beteg mozgatása különleges óvatosságot igényel!) A fő lépések a következők. Fektesse a beteget a hátára, és takarja be egy pléddel, hogy ne fázzon. Húzza át a paplant, illetve takarót. Vegye ki a beteg feje alól a párnát(kat), és segítsen neki oldalára fordulni úgy, hogy önnek háttal legyen. Húzza ki a lepedőt a matrac alól, és csavarja fel egészen a beteg hátáig. Terítse rá a tiszta lepedőt a matrac fedetlenül maradt részére, és tűrje be a szélét a matrac alá. A lepedő többi részét csavarja fel, amíg közvetlenül a felcsavart régi lepedő mellé nem ér. Segítsen a betegnek a két felcsavart lepedőn keresztül a másik oldalára fordulni. Vegye le a régi lepedőt, a tiszta lepedő felcsavart részét pedig terítse rá a matracra. Tűrje be a lepedőt ezen az oldalon is a matrac alá, és simítsa el a ráncokat.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.