Gyors felépülés

Mi a teendő, ha beteg a gyermek?

Természetes erő

Az egészséges, boldog és stramm gyerekeknek tápláló ételekre, elegendő alvásra és sok mozgásra van szükségük, no meg szerető gondoskodásra. Mégis az életükhöz a betegségek is hozzátartoznak. Ezek egy része hirtelen támad, és gyakran rövid idő alatt magától is elmúlik. Immunrendszerük éretlensége miatt a gyermekek általában fogékonyabbak a heveny – és sok esetben viszonylag enyhe lefolyású – megbetegedésekre, mint a felnőttek. Teljesen normális dolog, ha évente akár 12-szer is elkapnak egy-egy vírusfertőzést, sőt valójában éppen ezek a fertőzések segítenek abban, hogy a szervezetükben kialakuljon a természetes ellenálló képesség.

Krónikus betegségek

Néha azonban a gyermekeknél is előfordulnak hosszan tartó betegségek, például cukorbetegség vagy ételallergia és pszichés problémák is, mint a figyelemzavar vagy a depresszió. Ezek eleinte teljesen felboríthatják a mindennapi életüket, és egy ideig eltart, mire a család feldolgozza a problémát. A nyugodt és gyakorlatias hozzáállás önnek és gyermekének is sokat segít abban, hogy a lehetőségekhez képest normális életet éljenek.

Megelőzés

A szülők a születés pillanatától kezdve sok mindent tehetnek azért, hogy megóvják gyermeküket a betegségektől. A teendők egy része megegyezik azokkal a lépésekkel, amelyeket bárkinek meg kell tennie, ha egészségesen akar élni. Ezenkívül van néhány, kifejezetten gyermekkorban aktuális teendő, például a védőoltások beadatása, amelyek életre szóló védelmet nyújthatnak egy sor súlyos betegség ellen. Az alábbi teendők igen fontosak gyermeke egészségének hatékony védelme szempontjából, a születéstől kezdve egészen a serdülőkorig.

Íme a teendők:

 • A gyerekeket rendszeresen kell orvosi vizsgálatra vinni, hogy a gyermekorvos idejében felfedezze az esetleges betegségeket vagy fejlődési rendellenességeket, s megtegye a szükséges lépéseket.
 • Fontos az egészséges táplálkozás. Minden gyermeknek olyan, kiegyensúlyozott étrendre van szüksége, amely tartalmazza a fejlődés adott szakaszában nélkülözhetetlen tápanyagokat. Az első hat hónapban kizárólag a szoptatás ajánlott. Ha erre nincs mód, a csecsemőtápszerek megfelelő alternatívát jelenthetnek. Később olyan ételekre van szüksége a növekvő gyermekeknek, amelyekben sok a friss zöldség és gyümölcs, valamint a fehérje. Az ételek lehetőleg finomítatlan szénhidrátokat (teljes kiőrlésű gabonakészítményeket és barna rizst) és jó zsírokat” tartalmazzanak.
 • Gondoskodni kell a füstmentes otthoni környezetről. A passzív dohányzás jelentősen növeli gyermekénél a fül- és torokfertőzések, valamint az asztma és a bölcsőhalál kockázatát. Ráadásul egy dohányzó szülő példája óhatatlanul hatással lesz gyermekére a serdülőkorban. Amennyiben képtelenek leszokni, akkor legalább a gyermek által használt helyiségekben ne dohányozzanak.
 • Gondoskodjon róla, hogy gyermeke megkapja az összes szükséges védőoltást. Az országos védőoltási programnak köszönhetően jelentős mértékben csökkent a veszélyes gyermekkori fertőzések gyakorisága. Bővebb információért forduljon védőnőjéhez!
 • Biztosítson gyermekének elegendő alvásidőt. A csecsemőknek napi 18 órára van szükségük, de még a nagyobb gyermekeknél is 10-12 óra az ideális (ebbe a napközbeni szunyókálások is beleszámítanak).
 • Ügyeljen rá, hogy gyermeke sokat mozogjon. A gyerekeknek naponta legalább egy óra testmozgásra van szükségük, ha lehet, a szabadban. A mozgás elengedhetetlen az egészséges testsúly és a szívük jövőbeli egészségének szempontjából. Igyekezzen korlátozni a tévé vagy számítógép előtt töltött időt.
 • Rendszeresen ellenőrizze gyermeke testsúlyát. A gyermekkori elhízás egyre gyakoribb, s a jelenséggel együtt nő a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, az ízületi gyulladás és más betegség kockázata is. Kiegyensúlyozott táplálkozással és sok testmozgással a legtöbb gyermek esetében fenntartható az egészséges testsúly.
Jegyezze meg: A gyermekek szervezete nemcsak a játékban fáradhatatlan, hanem a gyógyulásban is.

Látogatás az orvosnál

Ha szerencséje van, gyermekének nem kell túl gyakran találkoznia az orvossal – talán csak a rutinvizsgálatok alkalmával fogja látni. Ha pedig mégis fel kell keresni a gyermekorvost, biztosítsa arról a kicsit, hogy a „doktor bácsi” segíteni akar neki.

Jó ötlet, ha magukkal visznek egy babát vagy plüssállatot, akit akár be is kötözhetnek, illetve „injekciót” vagy „gyógyszert” is adhatnak neki. Egy gyermekorvosnak nagy gyakorlata van abban, hogy megnyugtatóan beszéljen a kicsikkel.

Ne számítson arra, hogy az orvos okvetlenül felír valamilyen gyógyszert. A kisebb betegségek legtöbbje magától is hamar elmúlik, s fontos, hogy a gyerek számára is világossá váljon, milyen nagyszerű a szervezet öngyógyító képessége, s hogy fontos vigyáznia az egészségére.

Mi a baj?

Szülőként fel kell készülni rá, hogy bármikor előfordulhatnak kisebb-nagyobb betegségek. Íme a leggyakoribbak.

 • Köhögés és meghűlés (további az oldalra)
 • Fejlődésben való elmaradás: Beszéljen a gyermekorvossal vagy a védőnővel, ha úgy gondolja, hogy gyermeke nem a korának megfelelően fejlődik (például nem mászik, nem jár vagy nem beszél).
 • Látás- és hallászavarok: Ezeket gyakran észreveszik a rendszeres orvosi vizsgálatok során, a szülők figyelmét viszont könnyen elkerülhetik. Ha gyermekének a jelek szerint beszédproblémái vannak, vagy gyakran nem reagál arra, amit mondanak neki, kérje meg gyermekorvosát, hogy utalja be hallásvizsgálatra. A látását akkor ellenőriztesse, ha úgy érzi, túl nehezen megy neki az olvasás, vagy túl közel ül a tévéhez.
 • Érzelmi és pszichés problémák: Figyeljen oda, ha gyermeke viselkedése megváltozik, vagy problémái vannak az iskolában. A háttérben sokszor egy iskolatárs erőszakos viselkedése áll, de néha gyermekkorban is kialakulhat például depresszió vagy anorexia.
 • Serdülőkor: A tinédzserkor óriási testi és érzelmi változásokkal jár, s a szülőket is komoly kihívások elé állíthatja. Ha aggódik tinédzserkorú gyermeke testi vagy lelki egészsége miatt, forduljon háziorvosához.

A védőoltások menetrendje

Magyarországon a gyermekek az alábbi védőoltásokat kapják meg kötelezően, ideális esetben a jelzett életkorban.

 • 0-6. héten: BCG (tuberkulózis ellen), általában a szülészeti osztályon
 • 2 hónapos korban: Diftéria, tetanusz, szamárköhögés, járványos gyermekbénulás és Haemophilus influenza b típus (a gyermekeknél súlyos tüdőgyulladást vagy agyhártyagyulladást okozó baktérium) ellen, amit egyetlen, kombinált oltásként adnak be (DTaP/IPV/ Hib, első oltás), Pneumococcus-fertőzés ellen (első oltás)
 • 3 hónapos korban: DTaP/IPV/Hib (második oltás)
 • 4 hónapos korban: DTaP/IPV/Hib (harmadik oltás), Pneumococcus-fertőzés ellen (második oltás)
 • 15 hónapos kor körül: Kanyaró, mumpsz és rubeola ellen, egyetlen injekcióban (MMR), Pneumococcus-fertőzés ellen (harmadik oltás)
 • 18 hónapos kor: DTaP/IPV/Hib (emlékeztető oltás)
 • 6 éves kor: DTaP/IPV (emlékeztető oltás) 11 éves kor, DT (emlékeztető oltás), MMR (emlékeztető oltás), HPV (humán papilloma vírus), amely a méhnyakrák ellen véd (csak lányoknak, hat hónap alatt három oltás)
 • 13 éves kor: Hepatitis B (fertőző májgyulladás)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.