Egészségmegőrzés

Gyermekkoromban átestem legalább egy komoly betegségen – Milyen hatásai lehetnek később?

A kár

Az ember természeténél fogva mindig bízik a teljes gyógyulásban – különösen, ha egy gyermek egészségéről van szó. Ám a valóság sajnos nem mindig ad okot a felhőtlen optimizmusra, mert a gyermekkorban fellépő súlyos betegségek tartós, maradandó kárt okozhatnak a fiatal szervezetben, akkor is, ha a gyermek látszólag teljesen felépül.

Az okok összetettek

A rákból kigyógyult gyerekek esetében például a betegség során alkalmazott terápiák esetleges későbbi mellékhatásainak nagyobb a kockázata, mint a betegség kiújulásának. A radikális kemoterápia és sugárkezelés roncsolja az egészséges sejteket is, tehát az érintetteknél a későbbi életszakaszban sokszorosára nő a krónikus egészségi problémák és súlyos betegségek kialakulásának kockázata.

Csontritkulás is kialakulhat

Egy hollandiai vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a csontsűrűség ifjúkori csökkenése a későbbi életszakaszban csontritkuláshoz vezethet. Norvég reumatológusok szerint ugyanez érvényes azokra is, akik gyerekkorukban lupuson (szisztémás lupus erythematosus, „bőrfarkas”) estek át, és szteroidos kezelésben részesültek. Hosszú távon az asztmára alkalmazott szteroidos inhalálás is törékenyebbé teheti a csontokat. A gyermekbénulás túlélői közül életkoruk előrehaladtával sokan izmaik gyengülését, sorvadását tapasztalják (e súlyos, járványszerű betegség az ötvenes évek elején tetőzött, napjainkban a védőoltás miatt gyakorlatilag nem fordul elő).

Jóvátehető? Sajnos nem.

A súlyos gyermekkori betegségek szervezetre gyakorolt hosszú távú hatásait nem lehet visszafordítani. Egészségünk további romlása azonban megelőzhető, az újabb betegségek kivédhetők, és minden esetleges probléma csírájában elfojtható, ha betartjuk orvosunk utasításait, egészséges életmódot folytatunk, és rendszeresen eljárunk a szükséges szűrővizsgálatokra.

Mit tehetünk mégis?

A felnőttkori egészséges, aktív életmód gyümölcseit különösen édesnek találják majd azok, akik gyermekkorukban súlyos betegségen estek át. Ha szemmel tartjuk a betegségek tartós hatásait, a velük összefüggésben fellépő esetleges későbbi problémák idejében kimutathatók – ehhez azonban feltétlenül szükségesek az orvosi felülvizsgálatok is.

A gyógyulás útja

Az orvos tájékoztatása

Mondjuk el a háziorvosnak, milyen gyermekkori betegségünk volt, hogy tudja, mire fordítson különös figyelmet. Kérdezzük meg azt is, milyen szűrővizsgálat(ok) elvégzése szükséges.

Egészséges életmód

A tápanyagokban gazdag étrend, a rendszeres testmozgás, a jó alvás, a bőséges folyadék-utánpótlás, a reláxalas és a jó közérzet elengedhetetlen a hosszú élethez és az egészség tartós megőrzéséhez, ám különösen azok számára fontos, akiket a múltban meggyötört valamilyen súlyos betegség. Törekedjünk az egészséges életmód minél teljesebb mértékű megvalósítására, s meglátjuk: a múlt árnya egyre kisebb hatással lesz jelenünkre és jövőnkre.

Rendszeres kontroll

Az angliai Birmingham gyermekkórházának tudományos kimutatásai szerint több mint hatszor nagyobb a veszélye egy második daganatos betegség kialakulásának azoknál, akiket gyermekkorukban megtámadott a rák. Igaz, hogy az eredményes kezelést követően a kockázat évről évre csökken, ám teljesen sohasem szűnik meg, ezért az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres kontrollvizsgálat.

A csontok védelme

Csontozatunk épségének, szilárdságának megtartása érdekében fontos, hogy elegendő mennyiségű kalciumot és D-vitamint kapjon a szervezet. A több-kevesebb rendszerességgel végzett súlyzózás is ajánlatos.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.