Házi gyógymódok

Alagút-szindróma: 15 kezelési mód

Még csak három sort írt meg az unokájának szánt levélből, de a fájdalom és a zsibbadás a jobb kezében arra kényszeríti, hogy letegye a tollat. Heteket töltött el a megfelelő festék kiválasztásával a konyha kifestésé előtt, de néhány rövid ecsetvonás után a csuklójában és a kezében jelentkező zavaró fájdalom miatt kénytelen letenni az ecsetet. Éjjel felébreszti a kezében és a csuklójában minden nyilvánvaló ok nélkül fellépő zsibbadás. Ha hasonló tüneteket tapasztal, valószínű, hogy csuklóalagút-szindrómája van.

Orvosi segítség

A jótékony B6-vitamin

Újabb tudományos vizsgálatok szerint az orvosi javallatra szedett B6-vitamin enyhítheti az alagút-szindróma tüneteit. Egy Louisville-ben, Kentuckyban végzett vizsgálat kapcsán dr. Morton Kasdan azt találta, hogy a vizsgált 494 alagút-szindrómás beteg 68 százalékának javult az állapo­ta, ha naponta B6-vitamint szedtek. Dr. John Ellis, texasi sebész évekig al­kalmazta a B6-vitamint az alagút-szindróma gyógyítására. Dr. Ellis úgy vé­li, hogy „az alagút-szindrómát egyértelműen tápanyaghiány okozza, az esetek legnagyobb hányadában B6-vitamin-hiány.”

Az elmúlt 26 évben dr. Ellis több száz beteget kezelt sikeresen magas napi adagban adott B6-vitaminnal. „Semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam – mondja -, de a B6-vitamin nem okoz azonnali javulást, türelmesnek kell lenni. Ez az át­meneti időszak akár hat hétig is tarthat”. Dr. Ellis tapasztalatai szerint: „az is előfordul, hogy az alagút-szindróma kiújul a vitaminszedés befejezése után.” A vitaminterápia az alagút-szindróma esetén viszont csak orvosi el­lenőrzés mellett javallott, ugyanis a B6-vitamin nagy mennyiségben mérge­ző. Az ajánlott napi adag 1,4 mg.

Hogyan maradjunk fájdalommentesek?

A csukló alagút-szindrómája sokaknál foglalkozási ártalom. Bizonyos munkakörökben dolgozók jobban veszélyeztetettek, mint mások. Különö­sen gyakori a betegség henteseknél, pénztárosoknál, olyanoknál, akik egész nap számítógéppel vagy futószalagnál dolgoznak, teherautó-veze­tőknél és légkalapács-kezelőknél.

A háztartásbeliek szintén veszélyeztetettek. Az alagút-szindróma közis­merten olyan háziasszonyoknál is gyakran előfordul, akik sok időt töltenek nedves ruhák kifacsarásával, söpréssel, késsel aprítással, vagy borsófej­téssel. A hét végi barkácsolók körében is ismert a csukló alagút-szindró­mája. Már a tűzőgép túlzott használata is elég ahhoz, hogy a betegséget kiváltsa. De ennek nem kell okvetlenül így lenni. Ha a kezét erősen igénybe ve­vő munkát kell végeznie, van arra mód, hogy a szindróma kialakulását meg­akadályozza, és a munka elvégzése után jó érzéssel veregesse vállon ma­gát.

Az alagút-szindróma tünetei amiatt alakulnak ki, hogy a medianus ide­get nyomás éri a csukló túlzott hátrafeszítése vagy előrehajlítása miatt, magyarázza dr. John Sebright, kézsebész. „Hogy ezt elkerülje – mondja -, tartsa a kezét és a csuklóját lehetőség szerint egyenesen.” Először termé­szetellenesnek fog tűnni, hogy amikor géppel ír vagy vezet, a csuklóját nem hajlítja be. De ha jól begyakorolja ezt a tartást, már nem fogja furcsának találni, egyre természetesebbé válik majd.

Ez a betegség nem egyik napról a másikra alakul ki: a kéz és a csukló hosszú ideig történő ismételt túlerőltetése miatt bekövetkező sérülés. Gondoljon egy pillanatra a budai lánchídi alagútra, micsoda kín átmenni rajta csúcsforgalom idején. Több sáv forgalma céloz bele egyetlen forgalmi sávba. A csuklójában futó csontok határolta mélyedés nagyon hasonlít az alagútra csúcsforgalomban. Persze nem taxik és buszok futnak itt, hanem egy ideg és több ín. Ha a kezét is­mételten túlerőlteti – amikor ír, gépel vagy kalapál – az inak megduzzadnak és nyomják az itt futó, a tenyeret és a középső ujjakat beidegző ideget.

Az ered­mény: erős fájdalom. A lánchídi alagútban, amikor leáll a forgalom, megszó­lalnak a dudák. Az ön csuklójában, amikor az inak megduzzadnak, a fájdalom ad jelzést. Nőknél a betegség kétszer olyan gyakori, mint a férfiaknál. A bete­gek átlagéletkora az első fájdalmak megjelenésekor negyven és hatvan év kö­zött van. Dr. Colin Hall, észak-karolinai neurológus és belgyógyász professzor szerint: „a betegség általában az egyik kezet érinti, de jelen lehet mindkettőben.

Néha az érintett kéz elzsibbad, bizsereg, vagy úgy érzi a beteg, mintha apró tűk­kel szurkálnák. Ezt általában a hüvelyk- és a mutatóujj környékén lehet érezni, de az is előfordul, hogy az egész kézen.” Amint érzi a bizsergést, meg kell pró­bálni enyhíteni, mielőtt a helyzet rosszabbodna. Az alábbiakban adunk néhány tanácsot az alagút-szindrómában szenvedőknek.

Orvosi segítség

Lehetséges, hogy ez arthritis?

A csukló és a kéz fájdalmát nem mindig az alagút-szindróma okozza. Komolyabb betegség jele is lehet, figyelmeztet Susan Isernhagen, gyógy­tornász. „Ha a csuklója tornáztatás közben ropog, ez nem az alagút-szindróma jele – valószínűleg ízületi gyulladásról van szó.” Ilyenkor vizs­gáltassa meg magát orvosával.

Rajzoljon köröket!

Amikor a bizsergés elkezdődik, mondja Susan Isernhagen gyógytornász, itt az ideje a könnyű kéztorna elkezdésének. Ezek egyike az egyszerű körző gyakorlat, amivel a csuklót átmozgatja. Körözzön a kezével óvatosan, körülbelül két percig. „Ez a gyakorlat a csukló összes izmát megmozgatja, élénkíti a vérkeringést, és oldja a csukló hátrafeszülését, ami az alagút-szindróma tüneteit okozza” – mondja Isernhagen.

Fel 3 kezekkel!

Vegye le a kezét a billentyűzetről és tartsa fel. „Emelje karjait a feje fölé, és egyszerre körözzön a karjával és a csuklójával” – mondja Isernhagen. Ez lazítja a vállát, a nyakát és a hátát, enyhíti a stresszt és a feszültséget.

Körzés a fejjel

Hagyja abba a munkát. „Pihentesse kezét az aszta­lon, és körülbelül két percig körözzön a fejével. Hajlítsa a nyakát előre és hát­ra – ajánlja Isernhagen -, döntse a fejét jobbra, majd balra. Fordítsa hátra a fe­jét, először a bal válla, majd a jobb válla felett hátranézve.”

A torna legyen az élete része

Fontos, hogy a nap mint nap problémát okozó izmokat tornáztassa, még akkor is, ha éppen nem fájnak, mondja Isernhagen. Az előbbi gyakorlatokat naponta legalább négyszer végez­ze el.

Szedjen aszpirint!

„A fájdalom és a gyulladás csökkentésére ve­gyen be nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert, pl. Aszpirint vagy ibuprofent, mondja dr. Stephen Cash, athomas Jefferson Egyetem ortopéd se­bésze. Semmiképpen se szedjen paracetamolt, ami fejfájásra való, nem pedig a csukló alagút-szindrómájára. Dr. Cash szerint: „a Paracetamol a fájdalmat csök­kenti, de a gyulladás ellen nem sokat ér.”

Jéggel a fájdalom ellen

„A jeges borogatás megszünteti a duzzanatot, – mondja Isernhagen -, a meleg viszont ártalmas: fokozza a duzzadást.”

Ne lógassa a kezét!

„Emelje a kezét a válla fölé, amikor a mun­kájában szünetet tart – mondja Isernhagen. – Könyököljön rá az asztalra vagy tegye a könyökét a szék karfájára. A kezek nézzenek felfelé. Ez hasznos, eny­hülést hozó testhelyzet.”

Szorítsa ki a fájdalmat!

„Az ujjak könnyű szorító mozdulatai segítenek a bizsergő érzés csökkentésében – mondja Isernhagen. – Szorítsa ökölbe a kezét, majd feszítse az ujjait jól hátra; végezze el ezt a gyakorlatot né­hányszor.”

Éjjel se lógjon a keze

Alvás közben tartsa a kezét közel a tes­téhez; a csuklóját ne hajlítsa be. „Ha a keze az ágy szélén lelóg, növekedhet az alagútban a nyomás – mondja Isernhagen. – Ha éjjel fájdalomra ébred, végez­ze el ugyanazokat a gyakorlatokat, amiket nappal szokott. A zsibbadás vagy a fájdalom miatt az éjszakai rögzítés is indokolt lehet.”

A rögzítés segíthet

Az alagút-szindróma tüneteinek enyhítésére használjon csuklórögzítőt, ami a csuklóját kiegyenesítve tartja. „A rögzítés csökkenti az idegre ható nyomást” – mondja dr. Cash. Csuklórögzítőt nem olyan könnyű vásárolni, mint például kesztyűt. Olyan típust ajánl, amelyben fém merevítés van és tépőzáras. Ezek a rögzítők támaszt jelentenek, de nem telje­sen merevek. „A műanyagból készült rögzítők általában kemények és beleiz­zad az ember” – jegyzi meg Isernhagen. „Bármilyen fajtát vesz is, a lényeg, hogy az ujjai szabadon mozoghassanak” – mondja. A legjobb a méretre csináltatott rögzítő. „Bízza kiválasztását lehetőleg szakemberre, például gyógytornászra” – teszi hozzá Isernhagen.

Ne tegyen szoros kötést a csuklójára!

A csuklójában ne szorítsa el az ereket. „Ne tegyen csuklójára rugalmas kötést, mert túl szorosra húzhatja, és ez gátolhatja a vérkeringést” – mondja Isernhagen.

Vigyázzon a fogásra!

Ha kéziszerszám használata kapcsán lép fel a fájdalom, változtasson a fogáson. „Mikor kéziszerszámokat használ, ne csuklóból fejtsen ki erőt, használja inkább a könyökét és a vállát.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.