Házi gyógymódok

Akné (pattanás): 18 gyógymód a bársonyos bőrre vágyóknak

Letörli a párát a fürdőszobai tükörről, és döbbenten hőköl vissza: az orra hegyén egy hatalmas rózsaszín dudor éktelenkedik. Ez a hét is jól kezdő­dik! Még egyszer megtörli a tükröt, majd lábujjhegyre áll, áthajol a mosdó fölött, hogy jobban megnézze. Nem tévedett, még mindig ott van. De mi a csoda az? Amikor felemeli az állát, hogy jobban lásson, az alsó ajka alatt is megpil­lant néhány fehér pöttyöt.

A látvány egyáltalán nem tetszik. Fél térddel feltámaszkodik a mosdóra, és közel nyomja arcát a tükörhöz. Az orra és az orcája közti árokból egy magá­nyos mitesszer bámul vissza. Döbbenten hőköl hátra. A fürdőkád szélén ülve két kezébe temeti foltossá vált arcát. Gondolatai a múltba kalandoznak, a pattanások korszakába. Előre-hátra hintázva azon gondolkozik, mi történik önnel.

A válasz egyszerű: aknéja van. Az akné többnyire a serdülőkor csapása, ám a probléma néhány embert fiatal felnőtt, sőt idős koráig is elkísérhet. „Nőknél akár 25-35 éves kor között, sőt még ennél idősebb korban is kialakulhatnak pat­tanások. Az én anyámon még 62 éves korában is előjöttek” – meséli James E. Fulton dermatológus, a kaliforniai Aknékutató Intézet alapítója.

Orvosi segítség

Szabadulás

Az orrhegyen éktelenkedő hatalmas pattanás komoly problémát okoz­hat az orr gazdájának – és az orr gazdájához beszélőknek is, akik folya­matosan az orrot bámulják.

Az aknét az elváltozás súlyossága alapján négy típusba sorolhatjuk. A néhány fehér vagy fekete fejű dudor a legenyhébb forma. A negyedik, legsúlyosabb típus esetén nagyobb bőrfelületen sok fehér és fekete fejű dudor, gennyes hólyagok, csomók és ciszták találhatók. Ebben a stádium­ban gyakori a súlyos bőrgyulladás is. Ilyenkor mindenképpen érdemes fel­keresni egy bőrgyógyászt. „A súlyos, kezeletlen akné maradandó bőrhegesedést okozhat” – figyelmeztet dr. Pochi. Ilyenkor receptre felírt gyógyszerre lehet szükség.

Dr. Péter E. Pochi, a Bostoni Orvosegyetem bőrgyógyász professzora sze­rint az akné különböző bőrelváltozások, így a pattanás, a mitesszerek, és a pörsenés összefoglaló neve. A bőrelváltozásokban az a közös, hogy a bőr pórusai eltömítődnek, és az elzáródás miatt gyulladás léphet fel.

Orvosi segítség

Hogyan küzd Hollywood a pattanások ellen?

Azt hiszi, hogy az a kis pattanás az arcán csúnya? Nos, képzelje el, hogyan érezné magát, ha „a probléma” akkora lenne, mint egy konyhai szemetesedény!

A pattanása ugyanis ilyen méretűnek tűnne a mozivásznon. Bette Da­vis gyönyörű, nagy szemét senki sem vette volna észre, ha az orra hegyén egy pattanás éktelenkedett volna. De hát a néző sohasem lát pattanáso­kat, fekete vagy fehér pöttyöket a sztárok arcán. Vajon miért nem? A sztá­roknak soha nincs a bőrén semmi folt? „Lefogadhatja, hogy van – mondja a hollywoodi sminkmester, Maurice Stein. – A különbség csupán annyi, hogy a színészek nem engedhetik meg maguknak, hogy a pattanásokat a nézők is lássák.”

A 25 éve sminkmesterként dolgozó Stein olyan híres arcokat javított fel, mint a Funny girl, a MASH és A majmok bolygója című filmsorozat öt ré­szének sztárjai. A mindig rosszkor megjelenő pattanások ellen csak a gerillaháború az igazán hatékony. Következzék most néhány jól bevált „csodafegyver” Hollywood harci mezejéről. Stein módszereit a világ „legdrágább arcain” próbálta ki.

Fedezékbe. Stein szerint a rózsaszín, piros vagy lila elszíneződéseket tökéletesen el lehet tüntetni. Ehhez „olyan alapozót kell keresni, amelynek igen magas a festékanyag-tartalma” – mondja. Minél több az alapozó grammonkénti festékanyag-tartalma, annál nagyobb az esély arra, hogy még vékonyan felvíve is megfelelően takarjon. „Amikor egy művész arcán elfedek egy pattanást, 50-70%-os festéktartalmú sminket keresek. A leg­több alapozó átlagos festéktartalma 15-18% körül van.”

Tegyen egy próbát! A különféle termékek festékanyag-tartalmát ráné­zésre nem lehet megállapítani: ki kell próbálni. „Dörzsöljön egy keveset a bőrére – ajánlja Stein. – Ha a színe olyan erős, hogy alatta nem látja a sa­ját bőrszínét, akkor az alapozó festékanyag-tartalma magas, és jól eltakar­ja a foltokat.”

Vajon mi az oka a pórusok eltömítődésének?

„A csokoládé nem okoz aknét – mondja dr. Fulton. – A piszkos haj vagy bőr sem okolható, sőt a gyakori vagy éppen túl ritka szexuális élet sem befo­lyásolja a folyamatot.”

Hát akkor mi? Öröklődés – legalábbis az esetek nagy részében.

Ha egy családban mindkét szülő aknéval küszködött, négy testvér közül há­rom biztosan örökli a hajlamot. Ha a nővérének egyetlen pattanása sincs, az ön arca viszont hadszíntérre emlékeztet, más tényezők is közrejátszhattak az akné kialakulásában. „Stressz, túl sok napfény, évszak- és klímaváltás is okozhat aknés rohamot” – mondja dr. Fulton. Bizonyos kozmetikumok és fogamzásgát­ló tabletták ugyancsak kiválthatnak aknét. „A dolgozó nők különösen veszélyeztetettek – teszi hozzá dr. Fulton. Sok stressz éri őket, és több kozmetikumot használnak.”

Aki szép, sima arcbőrt szeretne, jól teszi, ha megfogadja a szakértők aláb­bi jó tanácsait.

Váltson arckrémet!

Nők esetében az akné oka általában a nem megfelelő kozmetikumok használatában keresendő. „Az olaj alapú szépítőszerek okozzák a problémát – véli dr. Fulton. – Az alapozókban, pirosítókban, tisz­tító krémekben vagy éjszakai hidratálókban lévő festékanyagok és víz nem je­lentenek gondot. Az olaj azonban általában beszivárog a pórusokba, és eltömíti őket, ezért a faggyúmirigyek termelte váladék nem tud a felszínre jutni. Aki aknéra hajlamos, használjon zsírmentes kozmetikumokat.”

Olvassa el a címkét!

Kerülendők azok a kozmetikumok, amelyek lanolint, izopropil-mirisztátot, nátrium-lauril-szulfátot és vörös színezéket tartalmaznak. Az olajhoz hasonlóan ezek az anyagok is aknét okozhatnak.

Tisztítsa le a festéket az arcáról!

„Minden este alaposan mossa le a sminkjét – mondja dr. Fulton. – Használjon naponta kétszer nem lú­gos szappant, és utána alaposan öblítse le az arcát tiszta vízzel.”

Törekedjen a természetes megjelenésre!

„A kevesebb több – legyen szó bármilyen kozmetikumról” – mondja dr. Fulton.

Orvosi segítség

Csúszós olajpróba

Ezzel az egyszerű teszttel otthon is megállapíthatja, hogy az egyes koz­metikumok tartalmaznak-e zsírt vagy olajat. Vegyen egy ív jó minőségű itatóspapírt, és vastagon kenjen rá egy ré­teget a krémből vagy alapozóból. 24 óra múlva ellenőrizze, hogy képző­dött-e olajgyűrű körülötte. „Az olaj egy napon belül kiválik, és egy nagy zsí­ros folt keletkezik – magyarázza dr. Fulton. – Minél nagyobb a folt, annál olajosabb a készítmény.”

Nem a tabletta a bűnös?

A dr. Fulton irányítása mellett vég­zett kutatások azt bizonyítják, hogy bizonyos fogamzásgátló tabletták szedése is kiválthat aknét. Ha ön fogamzásgátlót szed és aknéja van, jelezze orvosának. Lehetséges, hogy más készítményt ajánl vagy egyéb, nem hormonális fogam­zásgátló módszert javasol.

Ne nyúljon hozzá!

„Ne nyomkodja a pattanásokat – mondja dr. Pochi. – A pattanás voltaképpen bőrgyulladás, amit a nyomkodás tovább súlyos­bít, sőt kellemetlen fertőzést is okozhat.” Tehet bármit az ember, a pattanás nem tűnik el hamarabb. „Normális esetben egy pattanás 1-4 hétig tart, utána min­dig elmúlik magától.” „A fehér fejű pontok oka a bőrpórusok eltömődése – jegyzi meg dr. Pochi. – Gyökerük sokkal kisebb, mint a fekete mitesszeré. Amikor a fehér pöttyöt nyomkodja, a benne lévő faggyút a bőrbe préseli, vagyis elősegíti a pattanás ki­alakulását.”

Mikor szabad kinyomni?

A legtöbb pattanást általában jobb bé­kén hagyni, egy bizonyos típus azonban szakszerű kezeléssel eltávolítható. „Előfordul, hogy a pattanás közepén sárga gennypont tűnik fel – magyarázza dr. Pochi -, amely enyhe nyomás hatására általában kipattan. Miután a genny kijött, a pattanás gyorsabban gyógyul.” Ha viszont rosszul nyomja, a genny a bőr mélyebb rétegeibe jut, ami súlyosbítja a problémát. Ha nem tudja, hogyan kell a pattanással elbánni, inkább hagyja békén.

A mitesszereket ki lehet tisztítani

A mitesszereket el lehet tüntetni nyomkodással. „A mitesszer valójában egy nagyon eltömődött pó­rus. A pórusban lévő anyag tömör, a pórus teteje kiszélesedett” – mondja dr. Pochi. A mitesszer fekete része nem piszok. Az az igazság, hogy a bőrgyó­gyászok nem tudják biztosan, mivel állnak szemben, de bármi legyen is az, ma­gától nem lesz belőle pattanás.

Használjon gyógyhatású készítményeket!

„Az akné ellen benzoil-peroxid-tartalmú gyógyhatású készítményekkel küzdhet – mond-ja dr. Fulton. – Ezek hatásukat gyakorlatilag két hatóanyag segítségével fejtik ki. A felszabaduló peroxid elpusztítja a pórusokban az aknét okozó baktériu­mot, a benzoil pedig a pórusokat eltömítő faggyú termelését gátolja a faggyú­mirigyekben.”

Az akné elleni gyógyhatású készítmények általában gél, folyadék, tinktúra és krém formájában kaphatók. Dr. Fulton vizes gél használatát ajánlja, mert ez irritálja legkevésbé a bőrt. A készítményt esténként hagyja a bőrén egy órán át, aztán lefekvés előtt jó alaposan mossa le, különösen a szem és a nyak környékén.

Ne dőljön be a számoknak!

Az akné elleni szerek benzoil-peroxid tartalma 2,5-10%. A benzoil-peroxid töménysége nem feltétlenül ará­nyos a termék hatékonyságával. „Az eddig végzett vizsgálatokban az alacso­nyabb koncentrációjú termék ugyanolyan hatékony volt, mint a magasabb koncentrációjú – mondja Thomas Gossel, az Ohiói Nothern Egyetem farmako­lógus professzora. – Ebből a szempontból 5% ugyanannyit ér, mint 10%.”

A száraz bőrűek legyenek óvatosak!

A száraz bőr érzé­keny lehet a benzoil-peroxidra, ezért dr. Gossel azt ajánlja, hogy ilyenkor ala­csonyabb koncentrációjú termékkel kezdjük a kezelést. „A benzoil-peroxid elő­ször enyhe bőrpírt okoz, de ez normális reakció” – állítja dr. Gossel.

Óvakodjon a napfénytől!

Az akné elleni készítmények fokoz­hatják a fényérzékenységet. „Ne napozzon, ne járjon szoláriumba addig, amíg nem biztos benne, hogy bőre nem lett érzékenyebb a fényre” – figyelmeztet dr. Gossel.

Sikálja a bőrét!

„Mielőtt bármiféle akné elleni szert alkalmazna, tisz­títsa meg alaposan a bőrét” – folytatja dr. Gossel. A tiszta arc ragyogó arc.

Egyszerre csak egyféle kezelést alkalmazzon!

Ne keverje a gyógymódokat! Ha valamilyen gyógyhatású, akné elleni szert hasz­nál, okvetlenül hagyja abba a szedését, ha orvos által felírt gyógyszert kezd szed­ni. „A benzoil-peroxid befolyásolhatja az A-vitamin-származékok hatását – fe­jezi be dr. Gossel -, ne használja őket együtt!”

Állítsa meg az akné terjedését!

„Alkalmazza az akné elle­ni szert az érintett terület körül 1 cm-es sávban, hogy megakadályozza a fertő­zés terjedését – tanácsolja dr. Fulton. – A gyógyszer valójában a már kialakult pattanásra nem hat, inkább megelőző tulajdonságát kell kiemelni.” Az akné az egész arcon, az orrtól a fülig kialakulhat. A vörös, gyulladt terület körüli bőrt kell kezelni. „A gyógyhatású készítmények használati utasításában az áll, hogy a szert a gyulladt területen kell használni. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy az a gyulladt terület, ahol a pattanást látja. Pedig egyáltalán nem ez a helyzet.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.