Házi gyógymódok

Allergiák: 15 módszer a tünetek enyhítésére

Allergiás reakció akkor lép fel, amikor a test egy számára idegen anyag -az allergén – ellen kórosan heves immunválaszt indít. Az orr bedugul, csöpög­ni kezd, a szem viszket, könnyezik, asztmás roham: nehéz, sípoló légzés lép fel.

Az emberekhez hasonlóan az allergiák is sokfélék lehetnek

Az allergének szervezetbejutásának alapján három alapvető allergiás reakciót különböztetnek meg: a kontakt-, a táplálkozási, illetve légúti eredetű allergiás reakciót. A külö­nösen gyakori légúti allergiák a belélegzett levegőben lévő anyagokra adott vá­laszreakcióként jönnek létre. A négy legfontosabb problémaforrás a házipor, a pollen, az állati szőr és a penészgomba.

„A házipor ezek mindegyikéből tartalmaz valamennyit – mondja dr. Thomas Platt-Mills, a Virginiai Orvosegyetem allergiai és immunológiai tan­székének vezetője. – Mindenki más dologra allergiás. Az egyik leggyakrabban problémát okozó allergénforrás a háziporatka.” A milliméteres nagyságú házi poratka a kullancsok és pókok rokona. Az al­lergiás reakciót nem maga az állat, hanem a szőnyegen és a bútorokon hagyott ürüléke, valamint az elpusztult atkák tetemei váltják ki.

Ami a többi allergént illeti, a pollen beszáll a nyitott ablakon, a kutyaszőrt Bodri hullatja el nem kevés elhalt bőr kíséretében, a penész pedig minden sötét és nedves helyen megterem – a szőnyeg alatt vagy a pincében. De nem számít, melyikkel találja magát szembe, ha az allergént belélegzi, tüsszögni kezd. A négy főbűnös nem mindenhol fordul elő egyszerre, de legalább egy allergén nagy valószínűséggel minden lakásban jelen van. Mi ilyenkor a teen­dő? Van menekvés a modern otthonokban megtelepedő hívatlan vendégek elől, vagy az allergiában szenvedő milliók életfogytiglani szipogásra vannak ítélve?

Szerencsére az allergia okozta nyomorúság sokféle módszerrel enyhíthe­tő. Az alábbi, orvosok által tesztelt és ajánlott ötletek biztosan elindítják a könnyű légzés és a szénanáthamentes élet felé vezető úton.

Kezelje a tüneteket!

Valamelyik allergénnel elkerülhetetlenül ta­lálkozik az allergiára hajlamos személy. Ekkor érdemes kipróbálni a szakorvos által felírt allergiaellenes injekciókat; ezek védelmében bátrabban mozoghat a külvilágban, anélkül, hogy rettegnie kellene, mikor tör ki a kór. Az antihisztaminok csodát tesznek a csöpögő orral és a piros, viszkető szemmel.

„Többnyire valóban beválnak” – helyesel dr. Richárd Podell, aki a New Jersey-i orvosi és fogorvosi egyetemen a klinikai családorvoslás adjunktusa. Ha az otthoni, házipatikában lévő antihisztaminokat szedi, és allergiája hét nap után sem múlik el, forduljon orvoshoz.

Légkondícíonálja otthonát!

Valószínűleg ez az egyetlen do log, amellyel ki tudja védeni a pollenproblémát, ráadásul a penész és a poratka mennyiségét is csökkentheti.

Orvosi segítség

Hogyan vált a modern lakás a poratkák paradicsomává?

Központi fűtés és porszívó. Boldogan fogadtuk őket – a porszívót 50 évvel, a központi fűtést körülbelül 40 évvel ezelőtt. Feleannyi idő alatt kita­karítottunk, minden szobában meleg volt, nem csak a konyhában a tűzhely mellett. Ám azok az eszközök, amelyek életünket így megkönnyítik, közvetett szerepet játszanak a háziporatka-allergia kialakulásában.

„A padlószőnyeg a porszívó miatt vált népszerűbbé a hagyományos szőnyegeknél” – állítja dr. Dávid Lang. A központi fűtésnek köszönhetően az otthonok hőmérséklete egész évben legalább 15-18 fokos. Ha ehhez hozzávesszük a jó szigetelést és a viszonylag alacsony hőmérsékleten tör­ténő mosást (az energiaválságnak hála), máris kész a poratkák ideális kör­nyezete.

„Az ember igyekszik egyfajta oázist teremteni magának” – mondja dr. Podell. – Arra vágyik, hogy az otthona egyfajta szentély legyen, amelyben me­nedékre lel.” A légkondicionálók kétféleképp segíthetnek. Alacsony szinten tartják a pá­ratartalmat, így gátolják az atkák és a penész elszaporodását, illetve a légtisztí­tóval ellátott berendezések, miközben hűtik a levegőt, meg is szűrik. A légkon­dicionáló igazi előnye azonban az, hogy szemben a szellőztetéssel, a külső környezetből nem jut be pollen a lakásba.

„Ha nyitva vannak az ablakok, bent ugyanaz lesz a helyzet, mint kívül -pollenek mindenütt” – véli dr. Podell.

Légkondlcionálja az autóját!

Ha már egy kellemes séta köz ben is elkezd szipogni és tüsszögni, képzelje el, milyen lehet 100 kilométeres sebességgel átszáguldani egy pollenfelhőn! Légkondicionálja az autóját is! Ha sokallja az árát, ne feledje, hogy az egészsége érdekében költekezik.

Szerezzen be légtisztítót!

Persze itt nem az olcsó, leárazott tí­pusokra gondolunk. „A szobai légtisztítók ugyan kivonják a levegőből az apró részecskéket, de azután újból a légtérbe juttatják őket – mondja dr. Platt-Mills. – A kezelés ha­tása így gyakran kellemetlenebb, mint az eredeti állapot.”

Orvosi segítség

A szövődmények jelei

Ha allergiás valamire, és felfedezi magán az alább felsorolt, korábban nem ismert tünetek valamelyikét, forduljon orvoshoz.

  • Sípoló hang légzéskor.
  • Légszomj, nehézlégzés, asztmás roham.
  • Ha panaszai néhány napon belül nem enyhülnek a recept nélkül kapható szerek hatására.
  • Súlyos, nagy bőrfelületet érintő csalánkiütés vagy eritéma (bőrpír). Ez anafilaxiás sokk kezdetét is jelezheti – ami akár halálos kime­netelű is lehet.
Az anafilaxiás sokk nagyon súlyos allergiás reakció, melyet legtöbb­ször méh- vagy darázscsípés vált ki az arra érzékeny embereknél. Egyéb allergénekre adott válaszként is kialakulhat. Ha a csalánkiütés rovarcsípés után közvetlenül jelentkezik, súlyos allergiás reakciót jelezhet, ami azon­nali orvosi beavatkozást igényel.

Vásároljon páramentesítőt!

Az otthon levegőjének tisztán­ tartásával védekezhetünk a pollenekkel, a penésszel és a háziállatok szőrével szemben. A szárazon tartott levegő véget vethet a házi poratka okozta problé­mának is. „A 45 százaléknál kisebb páratartalmat egyetlen allergén sem kedveli -mondja dr. Platt-Mills. – Általában minél szárazabb a levegő, annál kevesebb az allergiás reakció.” A száraz levegőre érzékeny gyermek vagy felnőtt ágya közelébe ilyenkor éjszakára kisméretű párásítót lehet állítani.

Törölje le a nedves felületeket gombaölő szerrel!

A hypo a penész ellen is hatásos, és a drágább tisztítószerekkel ellentétben bár­hol beszerezhető. Szükség szerint tisztítsa a fürdőszobai felületeket is, hogy ott is gombamentes legyen a levegő. A hypóval padlót, linóleumot, csempét, fafe­lületeket és csapokat egyaránt fertőtleníthet. 11 vízhez használjon 50 ml hypót. Hagyja 5 percig a kezelt felületen, majd mossa le tiszta vízzel. Használjon spe­ciális gombaölő szert a problémásabb helyeken, például a pincében.

Különítse el háziállatait!

Az állatszőrre sok ember allergiás. Ál­talában a macskaszőr okozza a legtöbb gondot. Ilyenkor az a legegyszerűbb, ha elajándékozza a macskáját. Persze sokan annyira ragaszkodnak kedvencükhöz, hogy eszükbe sem jut ez a lehetőség. Az alternatíva: varázsolja hálószobáját egy­fajta menedékké, amely tiltott terület Cirmi számára.  „Már az is rengeteg allergént juttat a levegőbe, ha a család kedvence heti egy alkalommal átsétál a szobán” – figyelmeztet dr. Podell.

Használjon maszkot!

Ha valamilyen tevékenység közben foko­zottan ki van téve allergének hatásának, hasznos lehet maszk viselése. Porszí­vózás során például hatalmas mennyiségű por vagy más allergén juthat a leve­gőbe, ami percekig kering a helyiségben, figyelmeztet dr. Dávid Lang, aki a detroiti Henry Ford Kórház allergológiai és klinikai immunológiai osztályán dol­gozik. Kertészkedéskor szintén hatalmas mennyiségű pollennel kerülhetünk érintkezésbe. Az orrot és a szájat befedő maszk megakadályozza az allergének egy részének bejutását a légutakba.

Vegyen igénybe segítséget!

Ha allergiás a háziporra vagy a szőnyegben megbúvó állatszőrre, tisztíttassa mással a szőnyegeit. Ha megmenekül az allergiás reakciótól, úgy érzi majd, hogy megérte a takarításra kifize­tett összeg.

Tegye ágyneműjét műanyag zsákba!

Dr. Podeii és dr. Lang közös véleménye: „Ha házi poratka keseríti az életét, a matracait és a pár­náit húzza be műanyaggal. Az apró bogarak egyszerűen imádják az ágyneműt, de ha műanyag van köztük és ön között, tiszta levegőt lélegezhet be atkaürülék helyett.

Szabaduljon meg a padlószőnyegtől!

Aki háziporra, penészre, állatszőrre érzékeny, annak semmiképpen sem szabad padlószőnyeget tenni a lakásába. A sűrűn szőtt modern szőnyegek szinte tökéletes otthont biz­tosítanak az atkáknak és a penésznek, ráadásul magukhoz vonzzák a pollent és az állatszőrt is. Ilyenkor a gőztisztítás sem segít. „A gőz nem elég forró ahhoz, hogy elpusztítsa az allergéneket – mondja dr. Platt-Mills. – Sőt, nedvesebbé és melegebbé teszi az alsó részeket, vagyis ideális otthont biztosít az atkának és a penésznek egyaránt.”

Vásároljon hagyományos szőnyeget!

Cserélje ki a padlószőnyeget hagyományos szőnyegre. Így egyrészt megszabadul a legtöbb port, pollent, állatszőrt és penészt vonzó tárgytól, vagyis otthona szinte allergén-mentessé válik. Másrészt egyes szőnyegek olyan magas hőfokon moshatók, amelyen a poratkák elpusztulnak, és ráadásul a padló a szőnyeg lazább szövé­sének köszönhetően hűvösebb és szárazabb marad, ezt pedig sem az atkák, sem a penész nem kedveli. „Az atkák nem tudnak a száraz parkettán megélni – mondja dr. Platt-Mills. – Ráadásul a padló a gőztisztított padlószőnyeggel ellentétben másodpercek alatt felszárad.”

Vásároljon műszálas párnákat!

Bár a poratkák ugyanannyi­ra szeretik a műszálas párnát, mint a tollal vagy szivaccsal töltötteket, az előb­biek nagy előnye, hogy forró vízben moshatók.

Mossa ki az ágybetétet gyakran forró vízben!

Nem csupán a párnák okoznak gondot. Az atkák a matracokat is ugyanannyira sze­retik. Hetente egyszer mossa át őket forró vízben, így megöli a beköltözött élős­ködőket.

Alakítson ki egy „szentélyt” a lakásban!

Akkor se csüggedjen, ha nem engedheti meg magának az egész lakás légkondicionálását, és nem akarja feltépni a padlószőnyeget minden szobában. Varázsoljon csupán egyetlen helyiséget allergénmentes övezetté. „A legtöbb ember otthon a hálószobában tölti el a legtöbb időt – magya­rázza dr. Platt-Mills. – Ha azt az egy szobát atkamentes övezetté teszi, máris sokat tett az allergia kialakulásának csökkentéséért.”

Nyáron légkondicionálja ezt az egy szobát, mindig csukja be az ajtót, cse­rélje le a padlószőnyeget – vagyis kövesse az itt olvasott tanácsokat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.