Házi gyógymódok

Kicserepesedett száj: 12 módszer a kiszáradás megállítására

Kicserepesedett szájjal nem jó mosolyogni. A fájó, kivörösödött, hámló aj­kak már egy pici mosolytól is berepedhetnek. Nem csoda hát, ha úgy érzi ma­gát, mint Morgó, a hét törpe egyike. Van néhány ötletünk, hogy hogyan vará­zsolhatja újra simává és rózsássá kicserepesedett ajkait. Így aztán mosolyogni is könnyebb lesz!

Használjon szájbalzsamot!

„Aki nem megy ki a száraz, hi­deg levegőre, annak nem cserepesedik ki a szája, hiszen ez a probléma fő oka – mondja a bőrgyógyász dr. Joseph Bark. – Mivel azonban az emberek többsé­gének nincs módja a trópusokra költözni, inkább menjenek el a drogériába.” Mi­előtt kimegy a szabadba, és kintléte alatt is minél többször kenje be a száját ajak­balzsammal, szőlőzsírral. Mivel a balzsam nem sokáig marad az ajkakon, a bekenést ismételje meg, miután evett vagy ivott, vagy megtörölte a száját.

Használjon fényvédőt!

„A nap a szájat is éri, és nem csak nyá­ron” – figyelmeztet dr. Bark. „Azt tanácsoljuk, hogy olyan terméket válasszon, amely fényvédőt is tartalmaz – tanácsolja dr. Nelson Lee Novick, a New York City Egyetem bőrgyógyásza. – Az ajkak napsütés okozta károsodása kiszára­dást, hámlást okoz ugyanúgy, ahogy a napsütés a test többi részén károsítja a bőrt. Általában az alsó ajkat jobban károsítja, mert azt jobban éri a napsugár. Ezért fényvédő-tartalmú ajakbalzsamot kell használni.”

A rúzs is hasznos

A fényvédő mellett „egy krémes ajakrúzs se­gíthet a már kicserepesedett ajkakon” – mondja Glen Roberts, az Elizabeth Arden kozmetikai cég igazgatója. „Sőt az ajakrúzs önmagában is véd és segít megelőzni a bőr kiszáradását. Mivel az ajakrúzs nem átlátszó, az összes fényt kiszűri, beleértve az ártalmas sugarakat – mondja dr. Bark. – Úgy vélem, az ajak­rúzsnak köszönhető, hogy nőknél ritka az ajakrák. Tizennégy éve praktizálok, és csak egy vagy két nőt, viszont több száz férfit kezeltem ajakrákkal.”

Enyhítés és gyógyítás

„A cserepes száj veszélyes lehet, ha be­fertőződik – mondja dr. Diana Bihova bőrgyógyász. – Hogy a fertőzést meg­előzze, alkalmazzon recept nélkül kapható fertőtlenítő kenőcsöt. A hidrokorti­zon-tartalmú kenőcsök ugyan gyógyítják a kicserepesedést, de a fertőzést nem előzik meg. Ha tehát a szája erősen ki van cserepesedve, használja mind a két­fajta kenőcsöt. Az egyiket este kenje a szájára, a másikat reggel.”

Okosan, B-vitaminnal

„A B-vitaminok és a vas hiánya szere­pet játszhat az ajaknyálkahártya kisebesedésében. Szedjen a biztonság kedvé­ért multivitamint, hogy ezen a fronton is rendben legyen” – ajánlja dr. Novick.

Igyon sokat!

Nedvesítse ajkait belülről kifelé, igyon minél többet. „Egy-két óránként igyon meg egy-egy pohár vizet – ajánlja dr. Bihova. – Ahogy öregszik, a szövetek nedvesség-visszatartó képessége csökken, így nő a kiszá­radás veszélye. A téli ajak-kicserepesedés ellen úgy is védekezhet, ha otthon vagy az irodában párásítja a levegőt.”

Ne feledkezzen meg a méhviaszról!

„Szerintem a kicserepesedett szájra legjobbak a méhviaszt tartalmazó termékek – véli dr. Rodney Basler, a Nebraskai Egyetem bőrgyógyásza. Nincs ennél jobb gyógyszer.”

Ne nyalogassa a száját!

„A cserepes szájat a bőr kiszáradása okozza – mondja dr. Basler. – Mikor megnyalja az ajkát, pillanatnyilag bened­vesíti, amikor viszont a víz elpárolog, az ajak bőre még szárazabb lesz, mint előtte volt. Emellett a nyál enzimeket is tartalmaz, és bár ezek nem túl aktívak, nem használnak a fájó ajaknak.”

„A kicserepesedett száj nyalogatása az úgynevezett szájnyalogató bőrgyulladáshoz vezethet – figyelmeztet dr. Bark. – Ez gyerekeknél gyakori, bár fel­nőtteknél is előfordul.” Azzal, hogy megnyalja a száját, eltávolítja a száj körü­li bőrt védő faggyúréteg egy részét, így már az a terület is károsodik. Hamarosan már nemcsak az ajkát nyalogatja, hanem a környező bőrt is, és a gyulladás szép nagy piros karikát rajzol a szája köré. A tanulság: egyáltalán ne kezdje el nya­logatni a száját.

Ha mégis kísértésbe esne, hogy megnyalja a száját jusson eszébe dr. Basler tréfás tanácsa a „régi nebraskai gyógymód”-ról, ami nem más, mint a szájra kent csirketrágya. Bár az ajkakat ez nem gyógyítja meg, biztos, hogy elveszi a ked­vét a szájnyalogatástól.

Óvatosan a fogkrémmel!

„Egyes szájkicserepesedésre hajla­mos emberek érzékenyek a fogkrém, az édességek, a rágógumi és a szájöblítők ízesítőanyagaira – mondja dr. Thomas Goodman, a Tennessee-i Egyetem bőr­gyógyásza. -A fogorvosom azt mondja, hogy az új lepedékgátló fogkrémek még jobban szárítják az ajkat, mint a hagyományos fogkrémek. Azt tanácsolom a be­tegeimnek, hogy átmenetileg hagyjanak fel a fogkrémhasználattal. Használják a fogkeféjüket fogkrém nélkül, vagy tegyenek rá szódabikarbónát.”

Ne feledkezzen meg a cinkről!

„Vannak emberek, akiknek éjjel álmukban folyik a nyáluk, és ez fokozottan szárítja az ajkukat és súlyos­bítja a már meglévő elváltozást – mondja dr. Novick. – Ha ez a probléma, es­ténként, lefekvés előtt kenjen védő cink-oxid-krémet a szájára.”

Vakarja meg az orra tövét!

„Azt tanácsolom annak, aki a sza­badban dolgozik, hogy ha semmi más segítség nincs kéznél, vakarja meg az or­ra tövét és az ujjával dörzsölje meg a száját. Az ujja felveszi az orra körül ter­mészetesen jelen lévő faggyút, és ez jót tesz a szájának. Ennél jobb házi gyógymódot keresve sem találhat” – mondja dr. Bark.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.