Házi gyógymódok

Kelések: 12 gyulladáscsökkentő ötlet

A kemény biológiai valóság bizony csúnya: a kelés elzáródott faggyúmi­rigy és szőrtüsző, amiben elszaporodtak a Staphylococcus baktériumok.

A test immunrendszere fehérvérsejteket küld a kórokozók elpusztítására; a csata (gyulladás) során termelődő törmelék a genny. A genny el telt tályog a bőr alatt nőni kezd, nagyon fáj, majd kifakad – ez a kelés. Ha a genny kiürül, a fo­lyamat megnyugszik. A kelések nemcsak fájdalmasak, de veszélyesek és csú­nyák is, sokszor heggel gyógyulnak. Szerencsére otthon is biztonságosan ke­zelhetők.

Borogasson!

„A kelésre a meleg borogatás a legjobb – állítja dr. Rodney Basler, a Nebraskai Egyetem belgyógyász adjunktusa. – A tályog megduzzad, hamarabb kifakad és sokkal gyorsabban meggyógyul.” Amint észreveszi a kelést, alkalmazzon borogatást. Egy meleg, nedves mosdókesztyű kiválóan alkalmas erre a célra. A húsz-harminc percig tartó ke­zelést naponta két-háromszor ismételje meg. A kezelés ideje alatt többször melegítse újra a kendőt. „Előfordulhat, hogy öt-hét napig is eltart, amíg a kelés ki­fakad” – teszi hozzá dr. Basler.

Ráadásborogatás

„A meleg borogatást a kelés kifakadása után még három napig alkalmazni kell – figyelmeztet dr. Basler. – Igen fontos, hogy a szövetek közül az összes genny kifolyjon.” A sebet le is ragaszthatja, hogy steril maradjon, „de ez nem létfontosságú. A kötés feladata főleg az, hogy a ru­hát megóvja a kifolyt váladéktól.”

Lendüljön támadásba!

Ha a kisméretű kelés tetején megjelenik a sárgás gennypont, és biztos benne, hogy a fertőzés nem terjedt tovább, „ak­kor egy lánggal sterilizált tűvel megnyithatja a tetejét, majd kinyomhatja” – je­lenti ki dr. Basler. Sok orvos fél attól, hogy a nyomással a kórokozók a bőr mélyebb réte­geibe kerülnek, és a fertőzés a nyirokrendszerrel más területekre is eljut, ám dr. Basler szerint „ez ritkán fordul elő”. Ha hagyja, hogy a kelés magától fakad­jon fel, lehet, hogy rosszabbul jár. Mivel gyakran alvás közben durran ki, elő­fordulhat, hogy mindent összemaszatol vele.

Érdekelnek a legérdekesebb újdonságok? Iratkozz fel, küldjük!

[mc4wp_form id="36742"]

Fertőtlenítsen, ha van hozzá kedve

A kifakadt kelést nem fontos fertőtlenítőszerrel kezelni. „Szinte semmi értelme, mert a fertőzés loka­lizált. Az a lényeg, hogy a genny szabadon kifolyhasson” – mondja dr. Basler.

Vigye a staphylococcust a vágóhídra!

„Ha valaki a kelésekre hajlamos, kellő gondot kell fordítani a megelőzésre – mutat rá dr. Connolly. – A kialakulásukat valószínűleg nem lehet megakadályozni, ám ha a bőrét fertőtlenítő szappannal tisztítja, csökkenti az ott megtelepedő Staphylococcus baktériumok számát.”

Ne terjessze!

„Ha kifakad a kelés, tartsa tisztán a körülötte lévő bőrt” – tanácsolja dr. Connolly. Fürdés helyett zuhanyozzon, nehogy más bőrterüle­tekre is átvigye a fertőzést (ez egyébként igen ritka). Lehetőleg kerülje a kony­hát, mert a kelést okozó Staphylococcus az ételbe jutva ételmérgezést okozhat.

Próbálja ki a régiek módszereit!

Dr. Varró e. Tyler, a Purdue Egyetem gyógyszerhatástani tanszékének professzora hisz a régi népi gyógymódokban, például a borogatás formájában a kelésre helyezett, meleg tej­ből és kenyérből készített dunsztkötésben, a bojtorjánlevelekben vagy a porrá tört darázsfészekben (ez utóbbi alkalmazása kockázatos lehet, ha a darazsak nincsenek éppen beszerző körúton vagy nem nyaralnak…). Hatásfokuk valószínű­leg megegyezik a nedves, meleg mosdókesztyűével.

Orvosi segítség

A probléma forrpontja

Ha a kelésből baktériumok kerülnek a véráramba, vérmérgezés lép­het fel. Az orra környékén kialakuló kelés, ha nyomkodja, életveszélyes le­het, mert agyba jutó fertőzést okozhat. Az is kellemetlen lehet, ha a kelés a hónaljon, a lágyéktájon vagy a szoptató nők mellén alakul ki.

„Ha a kelés nagyon puha, vagy vastag bőrréteg fedi (például a háton), illetve ha a fertőzött gyerek, idős vagy nagyon beteg ember, orvoshoz kell fordulni” – tanácsolja dr. Rodney Basler. A kelésből kiinduló piros vonal vagy az általános tünetek, például a láz, a hidegrázás, a nyirokcsomó-duzzanat azt jelezheti, hogy a fertőzés a véráramba jutott és szétterjedt a szervezet­ben. Ilyenkor antibiotikumos kezelés szükséges. Dr. Adrián Connolly sze­rint a cukorbetegek különösen hajlamosak a veszélyes kelésekre. A rend­szeresen kiújuló, ismétlődő fertőzések súlyosabb betegség tünetei lehetnek.

A természetgyógyász közbeszól

Népi gyógymódok a konyhából

Az étel nem csak evésre való – kelés ellen is kiváló! Lehetséges, hogy a megoldás csupán karnyújtásnyira hever. A következő ajánlások Michael Blate-től, a floridai Hollywoodban lévő G-Jo Intézet alapítójától származnak. Voltaképpen a fent tárgyalt meleg mosdókesztyűs borogatáshoz hasonló­an fejtik ki hatásukat. Ne feledje, fontos, hogy mindegyiket néhány óránként cserélni kell.

  • Egy szelet meleg paradicsom,
  • Egy nyers hagymaszelet,
  • Összezúzott fokhagyma,
  • A káposzta külső levele,
  • Egy zacskó indiai tea.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.