Házi gyógymódok

Kidörzsölődés: 10 módszer az elsimításra

Tíz évig az Ohiói Állami Egyetem birkózócsapata úgy edzett, hogy a csa­pattagok százszázalékos pamutból készült szürke inget hordtak. Aztán 1987-ben a csapat edzőruháját lecserélték. A birkózók ötven százalék poliésztert és ötven százalék pamutot tartalmazó anyagból készült inget kaptak. Az ing vastag és strapabíró volt, jó vételnek tűnt, mert úgy gondolták, hogy több idényt kibír.

A birkózók azonban arról panaszkodtak, hogy az ingek kidörzsölik a nyakukat és az állukat, és hogy a bőrük piros és érzékeny lett. Bár az ingeket naponta ki­mosták, az anyagukon ez nem sokat változtatott, az durva maradt. A kidörzsölés miatt nőtt a fertőzés veszélye – idővel a negyvenkét csapattagból nyolc her­peszt kapott az arcán és a nyakán.

1988-tól a csapattagok újra mind tiszta pamutból készült inget viseltek. A birkózók ettől kezdve kevesebb kiütésről számoltak be és a herpeszjárvány is alábbhagyott. Mi ebből a tanulság? Az, hogy ha egy ruhadarab dörzsöl és ki­ütést okoz, tenni kell ellene, többek között az alábbiakat.

Támogassa a természetes rostok csapatát!

Az ohiói Állami Egyetem orvosai kiderítették, hogy a nagy teherbírású, szintetikus ing volt az első számú oka a birkózók bőrproblémájának. Amikor a csapat vissza­tért a százszázalékos pamuthoz, a probléma megszűnt.

Mossa ki, mielőtt felveszi!

Mosson ki minden új mezt, mielőtt felveszi, mondja dr. Richárd H. Strauss, az Ohiói Állami Egyetem sportorvosa. A mosás néha megpuhítja az anyagot, úgy hogy kevésbé fog dörzsölni.

Használjon fáslit!

Túlsúlyos emberek, vagy akiknek túl vastag a combjuk, megelőzhetik a kidörzsölést, ha a combjukat rugalmas pólyával be­tekerik, mondja dr. Tom Barringer észak-karolinai családorvos. A pólya meg­védi a bőrt ott, ahol a combok összedörzsölődnek. Ahelyett, hogy a bőr a bőr­rel dörzsölődne, az anyag fog az anyagon súrlódni. Ügyeljen, hogy a rugalmas pólya ne csússzon el, hanem a helyén maradjon.

Jobb a szoros

Az elasztikus tornanadrág vagy biciklis nadrág az ide­ális megoldás. Ezek a nadrágok szorosak, mégis rugalmasak és nem dörzsölik a bőrt, mondja dr. Barringer.

Legjobb a pamut

Ha a meze nejlonból vagy más dörzsölő anyag­ból készült, mindenképpen vegyen alá pamut alsóneműt. Ez védi az érzékeny bőrt, mondja dr. Strauss. „Sok férfi sportoló hord pamut alsóneműt a mez alatt” – teszi hozzá.

Dobja el!

Minél durvább a ruhája anyaga, annál nagyobb az esélye, hogy feldörzsöli, mondja dr. Barringer. „Volt úgy, hogy heti ötven mérföldet is futottam. Így volt módom ráébredni, hogy ha valami kidörzsöli a bőrömet, nem érdemes próbálkozni, hanem egyszerűen el kell dobni.”

Kenje be a testét!

Kenje be vazelinnal a combjai belső részét, a lábujjai közét, a hónalját, vagy bármely testtáját, ahol kidörzsölődéstől tart. Et­től csúszóssá válnak az egymáshoz dörzsölődő felületek, mondja dr. Róbert Boyce, észak-karolinai sportélettanász.

A hintőpor ereje

Régi szer ez a kidörzsölődés ellen – lehet, hogy az édesanyja is alkalmazta gyermekkorában. A talkum-tartalmú hintőpor olyan, mint egy kenőanyag, és csakúgy, mint a vazelin, segíti a bőrfelületek egymá­son való elcsúszását, megakadályozza az összetapadásukat és kidörzsölődésüket. Ha nem szeretné, hogy az egész fürdőszoba csupa hintőpor legyen, szórja egy nagy, puha, fehér zsebkendő közepére, kösse össze a négy sarkát, és hasz­nálja úgy, mint egy púderpamacsot. Így a hintőpor a bőrére kerül, nem pedig a padlóra.

Ragassza le sebtapasszal!

A kidörzsölt bőrt egyszerűen fed­je be sebtapasszal. Például a futók időnként sebtapaszt használnak a mellbimbóikra a további kidörzsölődés megakadályozására.

Válasszon másik sportágat!

A túlsúlyos sportolóknál a kidör­zsölődés gyakori probléma, mondja dr. Boyce. Tanácsa: ideiglenesen váltson sportágat, amíg a bőre meg nem gyógyul. Például ha gyaloglás során szerzett sebeket, szálljon át a szobabiciklire. Ha a bicikli okozta a problémát, próbáljon meg úszni. Annyi szent, hogy ebben a sportban nemigen kell kidörzsölődéssel bajlódni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.