Orvosi tanácsok

Óvja száját, ajkát és nyelvét

A kellemetlen lehelet – szakszóval halitózis – nemcsak kínos állapot, hanem súlyosabb egészségi problémát is jelezhet. Szájának és nyelvé­nek megfelelő gondozásával azonban sokat tehet ellene. Az ajkáról se feledkezzen meg – soha nem tudhatja, mikor kell majd csücsörítenie.

Serkentse a nyáltermelést!

A cukor­mentes rágógumi rágása gyors segítséget nyújthat a kellemetlen lehelet ellen, ha nincs lehetősége fogmosásra. A rágógumizás fokozza a nyáltermelést, ami meggátolja a száj kiszáradását, így természetes módon teszi üdébbé a leheletet.

Az ital veszélyei

Szája egészségesebbé tétele érdekében csökkentse alkoholfogyasz­tását! A szervezetben az alkohol lebomlása során acetaldehid keletkezik: ez a vegyület a szájban lévő fehérjékkel reakcióba lépve olyan anyagokat hoz létre, amelyek akadá­lyozhatják a nyálkatermelő, a szájüreget és a torkot bélelő sejtek DNS-javító funkcióit. Emiatt ezekben a sejtekben könnyebben ke­letkeznek mutációk, amelyek azután rákot okozhatnak.

Válasszon alkoholmentes szájvizet!

Nem csak a megivott szesz számít – a szájvíz akár 26 százalék alkoholt tartalmazhat. Amel­lett, hogy veszélyeztetik a szájüreget bélelő sejteket, ezek az alkoholos készítmények szá­rítják a szájat, lassítják a nyáltermelést, és olyan környezetet teremtenek, amely na­gyobb valószínűséggel okoz kellemetlen lehe­letet, és súlyosbíthatja az ínybetegséget is.

Ánizzsal az ételszag ellen

Az ánizsos száj öblítővel végzett gargalizálás hatékonyan enyhítheti a fokhagymához és hagymához hasonló ételek fogyasztása okozta kellemet­len leheletet. Tegyen 2 evőkanálnyi ánizsma­got egy tálba, és öntsön rá 140 ml forrásban lévő ásványvizet vagy tisztított vizet. Hagyja kihűlni, majd szűrje át a folyadékot, és ke­verjen hozzá 50 ml rózsavizet. Töltse sötét színű üvegedénybe, és rázza össze alaposan. Fogmosás után keverjen ebből a szájvízből egy keveset egy pohár vízhez, s öblögesse vele a száját egy percen át, mielőtt kiköpné. Ne nyelje le a keveréket! Az ánizsos szájvíz elűzheti az erős ételszagokat.

Találja meg az okot!

A kellemetlen le­helet sokféle egészségi problémát jelezhet – például orrmelléküreg-gyulladást, hörghurutot vagy mandulagyulladást. Sőt még egy közönséges meghűlés is kellemetlenné teheti a leheletet. Egyes szagok adott problémára utalnak: az epehólyag rendellenességei pél­dául nehéz, csípős szagú leheletet okoznak, míg a krónikus veseproblémák igen kellemet­len, halszerű bűzt.

Amikor inzulinra van szükségük, a cukorbetegek lehelete a köröm-lakklemosóra (acetonra) emlékeztető szagú – ezt az állapotot ketohalitózisnak nevezik. Ilyen szag fordulhat elő azok esetében is, akik fehérjedús, szénhidrátokban szegény fo­gyókúrás étrenden élnek, amilyen például az Atkins-diéta. Ha észlelhető ok nélkül gyakran kellemetlen a lehelete, tanácsos felkeresnie orvosát.

Lehelet-ellenőrzés

Könnyen ellenőrizheti lehelete üdeséget ezzel az egyszerű módszerrel. Nyalja meg a tenyerét, és szagolja meg, amíg még nedves. Ha kellemetlen szagot érez, nem árt tennie valamit lehelete üdeségéért.

Kapatja a nyelvét!

Használjon nyelv-kaparós fogkefét, hogy lehelete üde legyen. Illessze a kaparófelületet a nyelv tövére úgy, hogy fölfeküdjön, és lassú, egyenletes moz­dulatokkal kapargassa le a nyelvét hátulról előre, aztán egyik oldalról a másikra haladva. Fordítson különösen nagy figyelmet a nyelv hátsó és középső részére, mivel ott gyűlik össze a legkönnyebben a lepedék és benne a baktériumok. Ezután nyomjon egy kis fog­krémet a kaparóra, és gondosan vonja be ve­le a nyelvét. Olyan mélyre nyúljon be az esz­közzel, ameddig csak tud öklendezés nélkül. Hagyja hatni a krémet másfél percig, aztán öblítse le vízzel.

Szokjon le!

A dohányzás abbahagyása nemcsak szívének és tüdejének tesz jót, ha­nem szájának is. Friss kutatások szerint a do­hányosok szájában az egészségtelen baktériu­mok népes és kaotikus „ökoszisztémája” alakul ki, ami egyrészt növeli az ínybetegség kockázatát, másrészt kiszorítja a szájban élő hasznos baktériumokat. Egy 2010-ben vég­zett brit vizsgálat szerint a dohányzás okozza a szájüreg és a torok rákos megbetegedései­nek mintegy 70 százalékát a férfiak, és 55 százalékát a nők esetében. Sőt már a do­hányosokkal való együttélés is árthat a száj egészségének.

Ha ön soha nem dohányzott, de otthonában, az autóban vagy a munka­helyén rendszeresen ki van téve a másodla­gos füstnek, az 60 százalékkal növeli a száj­üregi rák kialakulásának kockázatát a nem dohányzókkal szemben, s az érték 15 év után már 80 százalékra nő.

Hűsítse az ínyét aloéval!

Az aloe vera növény nedvét több mint 2000 éve használ­ják bőrproblémák enyhítésére, s a szakértők ma már a fogak és a száj egészségének javítá­sára is ajánlják – például herpesz, ínybeteg­ség és a szájüregi lichen planus kellemetlen kiütéseinek kezelésére. Amerikai tanulmá­nyok szerint napi 60 ml aloe vera-lé elfo­gyasztása, illetve aloe verás ajakbalzsam használata hatásosan enyhítette a tüneteket.

Jegyezzük meg! Az aloe vera nemcsak a bőrproblémákon segít, hanem az ajak sebeit is gyógyíthatja.

Herpesz, de melyik?

A többnyire ajakherpeszt okozó herpes simplex-1 (HSV-1) vírus nem azonos a nemi szervek herpe­szét leggyakrabban okozó HSV-2 vírussal, de mindkettő igen fertőző, és mindkettő érint­heti a száj és a nemi szervek környékét is. A nemi szerveken herpeszfertőzés alakulhat ki, ha a szájon lévő herpeszből származó HSV-1 vírusok a nemi szervek környékére kerülnek. A fordítottja is igaz: a nemi szervek herpeszéből származó HSV-2 is okozhat ki­ütéseket a szájon, bár ez ritkább, mivel a HSV-2 „válogatósabb” az élőhely tekinteté­ben.

Nem árt tudni, hogy az első napokban, amikor a hólyagok kialakulása zajlik, jóval nagyobb valószínűséggel adhatja át a fertő­zést szexuális partnerének! A herpeszfertőzés kockázata óvatosságra int – óvszer használata sem ad teljes védettséget, mivel nem fedi le az összes érintett bőrfelületet.

Ne feledkezzen meg az ajkáról!

Ha a napon tartózkodik, ne feledjen el fényvédő krémet kenni az ajkára is. A hirtelen, erős napfény (vagy a szél) aktivizálhatja a szunnyadó herpeszvírusokat, így csúnya kiütések jelenhetnek meg, amelyek elronthatják a nyaralás örömét.

Jegyezzük meg! A nap és a szél előhozhatja a her­peszt ezért használjon napvédő szert az ajkon.

Kerülje a habot, hogy elkerülje a herpeszt! Igazán kellemes dolog olyan fog­krémet használni, amelyik dúsan habzik, ám ha ön hajlamos a herpeszre, vásárlás előtt alaposan nézze meg a fogkrém összetevőit. A nátrium-lauril-szulfát (angol rövidítéssel SLS), vagyis a habzást előidéző összetevő szintén a herpesz fellángolásához vezethet azzal, hogy mikroszkopikus károkat tesz a száj szöveteiben. Dán kutatók megállapítot­ták, hogy ha herpeszben szenvedők három hónapra abbahagyták a nátrium-lauril-szulfátos fogkrém használatát, állapotuk 60-70 százalékkal javult. Mivel az SLS szárítja a szájat, az ínyproblémák és a kellemetlen lehelet kialakulásához is hozzájárulhat.

Stressz és kellemetlen lehelet

A szorongás növelheti a szájproblémák kockázatát. A szorongó állapotban fel­szabaduló hormonok kiszárítják a szájat azáltal, hogy gátolják a nyáltermelődést. A nyál emésztést segítő enzimjei a bak­tériumok szaporodását is visszavetik, ez­által segítenek a lehelet üdén tartásában. Ha pedig a stressz az alvást is zavarja, az tovább súlyosbíthatja a problémát, mert akadályozza az immunrendszer működését.

Az egészséges fogak titkai

Azt hihetnénk, hogy a leggazdagabb országokban élők fogai a l jobbak, hiszen ott sokat tesznek a megfelelő szájhigiéniáért. A statisztikák azonban meglepő dolgokat mutatnak. A legszegényebbek közé tartozó afrikai és ázsiai országok jó részében sokkal egészsé­gesebbek az emberek fogai, mint a nyugati világ számos részén.

Dr. Weston A. Price clevelandi fogorvos a 20. század elején a világ szá­mos részét bejárta. Elszigetelten élő közösségeket tanulmányozott-dél-amerikai indiánokat, a déltengeri szigetek polinéz lakóit és afrikai törzsek tagjait -, hogy kiderítse, miért van ezeknek az embereknek sokkal jobb foguk, mint a városlakóknak. Végül megállapította, hogy e közösségeknek nem kevés közös jellemzője is van: étrendjük sokkal több ásványi anyagot -például kalciumot, foszfort, vasat és magnéziumot – tartalmaz, mint az ipa­rosodott nyugati nemzetek polgáraié. Emellett több mint tízszer annyi, zsír­ban oldódó vitamint (A-, D-, E- és K-vitamin) fogyasztanak, főként olyan állati forrásokból, mint a vaj, a hal, a tojás, a kagylók, a hús és a belsőségek.

Romló fogak

Weston nyilvánvalóan talált valamit – erről tanúskodnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által gyűjtött adatok is. A WHO világszerte több mint 40 éven át gyűjtött adatokat a 12 éves gyerekek és a felnőttek fogainak álla­potáról, s az elemzések egyértelmű trendeket mutattak ki. A fejlett országokban gyakoribb az SZHTF (szuvas, hiányzó és tömött fog), mint a fejlődő országokban, s ez a 12 és a 35-44 évesekre egyaránt igaz.

A különbség különösen nagy a felnőttek esetében, és a helyzet Észak-Amerikában, Nyugat-Európá­ban és Ausztráliában a legrosszabb. Az utóbbi években azonban az SZHTF gyakorisága a fejlett országok gyermekei körében csökkenő ten­denciát mutat, hála a hatékonyabb fogápolásnak, valamint az életmód­beli és közegészségügyi változások­nak, például az ivóvíz fluorozásának.

Természetes fogkefe

A termé­szetes fogkefe készítéséhez vegyen néhányat az alább ismertetett rágó-pálcák közül egy arab, afrikai vagy ázsiai ételeket kínáló üzletben. Rág­csálja a pálcikát addig, amíg a vége ki nem rojtosodik, és ezzel tiszto­gassa meg a fogait és a fogközöket, s az ínyét is masszírozza meg vele.

  • Arak Ez az arab neve a Salvadora pérsica nevű fának (nevezik fogkefe­fának, vagy szuahéli nyelvenmswakinak is). A Közel-Keleten és Afrika egy részén is gyakori növény. A kutatások szerint több olyan anya­got tartalmaz, amely kedvezően hat a fogak egészségére, egyebek közt a fogakat fehérítő kovasavat és szóda­bikarbónát; a plakkot eltávolító és az ínybetegség ellen védő csersavat; antibakteriális hatású kénvegyülete­ket; a szuvasodás ellen ható fluor vegyületeket; és kalciumot, amely jót tesz a fogzománcnak. Az arak rágópálca annyira hatásos, hogy a WHO is javasolja használatát.
  • Édesgyökér Az édesgyökér, azaz a Glycyrrhiza glabra nevű növény gyökere Európában a 15. században vált népszerű rágópálcává, Indiában pedig még ma is használják. Kimu­tatták róla, hogy csökkenti a lepe­dék mennyiségét, és baktériumölő hatása is van.
  • Neem India és Pakisztán vidéki területeinek lakói egész nap rágcsál­ják a neempálcákat. Az Azadirachta indica nevű trópusi örökzöld fából rágás közben felszabaduló olaj igen hatásos a lepedékképződést és fog­szuvasodást okozó Staphylococcus mutáns baktérium ellen – a rágás pedig fokozza a nyáltermelést, ami szintén segít a száj egészségének megőrzésében.

Természetes szájvíz

Készítsen teát galagonyabogyó (szárított bogyó vagy tinktúra), édesgyökér vagy fahéj meleg vízbe áztatásával, és ezt használja szájvízként.

Táplálkozzon egészségesen!

Ha sok nyers zöldséget és gyümöl­csöt eszik, emellett húsból, halból és tejtermékekből sok fehérjéhez jut, úgy ínye és fogai egészségének megőrzéséhez elegendő mennyi­ségű ásványi anyagot és vitamint visz be szervezetébe. Az étkezések között viszont inkább ne fogyasszon gyümölcsöt, gyümölcslevet vagy turmixot – legyenek ezek a főétke­zések részei, mivel így minimálisra csökkentheti a gyümölcssavak fog­zománcot károsító hatását. Emellett az is fontos, hogy minél kevesebb feldolgozott ételt egyen.

Egészséges fogak és íny – fogászat nélkül

A fejlődő országok lakóinak jó része egyáltalán nem használja a Nyugaton elterjedt, iparilag előállított fogápolási termékeket. Helyettük természetes módszerekkel viselik gondját foguknak és ínyüknek: rágópálcákkal, növényi eredetű szájöblítőkkel és hagyományos étrendjükkel. Ámde egyes fejlődő országokban az SZHTF gyakorisága a 12 évesek körében lassú, de biztos növekedést mutat – a WHO ezt a trendet az étrend megváltozásának tulaj­donítja, és annak további folytatódására számít, „különösen a fokozódó cukorfogyasztás és a nem kielégítő fluoridbevitel miatt”.

Mit tanulhatunk a hagyományos fogápolástól?

A miswak, azaz rágópálca a fogak és az íny tisztán és egészségesen tartásá­nak hagyományos eszköze egész Afrikában és a Közel-Keleten, valamint Ázsia egyes részein. Olyan fák vagy növények gyökeréből, ágaiból, illetve kérgéből készül, amelyek kedvezően hatnak a fogak egészségére – voltakép­pen a korszerű fogkefék és fogközkefék hasonló elvek alapján tisztítják a fogat és az ínyt, s előzik meg a szuvasodást és a fertőzéseket. Az alábbiak­ban hasznos fog- és ínyápolási tanácsokkal szolgálunk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.