Egészségügyi kérdezz-felelek

Miért szárad ki mindig a szám?

A szájszárazság leggyakoribb oka valamilyen gyógyszeres kezelés. Előidézhetik asztmára és más tüdőbetegségekre felírt orvosságok (ipratropium, tiotropium), gyomorbél rendszeri panaszokra alkalmazott készítmények (diciklomin, hioszciamin), Parkinsonkór esetén adott szerek, antidepresszánsok, kemoterápia. Sajnos a szájszárazság nem csak kellemetlenséget jelent: mivel nincs elég nyál, hogy a szájból elszállítsa az ételmaradékokat és baktériumokat, a fogak könnyebben szuvasodnak, és fogínybetegségek alakulhatnak ki. Ha nem javul a helyzet, kérje meg orvosát, hogy írjon föl másik gyógyszert.

Amennyiben a szájszárazságot más tünetek szem és bőrszárazság, ízületi fájdalom vagy kiütések kísérik, a Sjörgen-szindróma nevű autoimmun betegségre lehet gyanakodni. Forduljon orvoshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.