Koleszterin

Fedezzük fel a kevésbé ismert mozgásformákat!

A változatosság gyönyörködtet, tartja a régi mondás, és a testmozgásnak igazán sokféle változata van. Legyen az gyaloglás, tajcsi, tenisz, kertészkedés vagy úszás, a lényeg, hogy olyasmit csináljunk, amiben örömünket leljük, ezért hosszú távon is kitartunk mellette. (Az is segít, ha több lehetőséget kihasználva váltogatjuk a tevékenységeket.) Íme néhány szórakoztató és olcsó ötlet.

Fitneszlabdával jó mozogni!
Fitneszlabdával jó mozogni!

 Új divathullám: a fitneszlabda (fitball)

Az utóbbi évek egyik legnagyobb, a testmozgással összefüggő divathullámában az élénk színű, túlméretezett műanyag labdák játsszák a főszerepet. A gyógytornászok már évek óta alkalmazzák őket, de mára mindenki számára elérhetővé váltak. Igen sokféle gyakorlathoz és gyakorlatsorhoz felhasználhatók, javítják az egyensúlyérzéket, a mozgáskoordinációt, az erőnlétet, a hajlékonyságot és a testtartást. Mindez elsősorban azáltal érhető el, hogy a gyakorlatok erősítik a törzs fő izmait: a hasat, a hátat és az oldalsó izmokat.

A labdának további előnye, hogy könnyen hordozható, így leeresztve utazásaink során is magunkkal vihetjük, mutatós, tehát nem kell „eldugni” a pincében; és igen hatékony. A labdával végzett gyakorlatok alaposan megmozgatják a test minden részét. Sportáruházakban viszonylag elérhető áron beszerezhetjük ezt a sporteszközt.

Testtartás javító a Pilates.
Testtartás javító a Pilates.

 Erősít és nyújt egyszerre: a Pilates

Ha egyidejűleg szeretnénk erősíteni az izmainkat, fokozni a hajlékonyságunkat és javítani a testtartásunkat, érdemes megpróbálkozni a Pilates-szel. A fitneszdivatok ezen egyik legújabbikát egy sor filmcsillag és hivatásos táncos is gyakorolja – ők nagyra értékelik a módszer azon képességét, hogy egyszerre dolgoztatja meg a testet és az elmét, és hogy segít megőrizni karcsúságunkat. A német Joseph Pilates (1880-1967) fejlesztette ki, aki gyermekkorában sokat betegeskedett, és meg akart erősödni. A törzsizmokra fordította a legnagyobb figyelmet, hogy azok megtartsák, miközben nagy mozgástartományú gyakorlatokat végzett. Az első világháború után fogolytáborba került, és ott továbbfejlesztette módszerét, leginkább a túlélés érdekében.

A gumiszalagok ugyanazt a célt szolgálják, mint a súlyzók.
A gumiszalagok ugyanazt a célt szolgálják, mint a súlyzók.

 Nem csak gyerekjáték: a gumiszalag

Emlékszünk arra, hogyan játszottunk gyerekkorunkban a mutatóujjunkra akasztott gumigyűrűkkel, amelyeket meghúztunk, majd netán a testvérünket megcélozva kilőttünk? Nos, lényegében ugyanezen az elven működnek a testmozgáshoz használt gumiszalagok, csak éppen ezeket nem kell „kilőni”, és nem a mutatóujjunkat dolgoztatjuk meg, hanem testünk szinte valamennyi izmát. A gumiszalagok ugyanazt a célt szolgálják, mint a súlyzók, de ez esetben a saját testsúlyunkat használjuk arra, hogy ellenállást fejtsen ki a gyakorlatok során.

A szalagot általában át kell hurkolni a kezünkön vagy a lábunkon, majd az adott végtagot fel kell emelni vagy ki kell nyújtani, a gumi ellenállását leküzdve. A szalagot máskor kilincshez vagy bordásfalhoz erősítve használják. A könnyű hordozhatóság mellett van a szalagnak egy másik óriási előnye: olcsó. Különféle hosszúságú és ellenállású fajtái vannak. A rövidebb szalagok a csípő, a boka, a csukló és a kéz erősítésére használhatók, a hosszabbakkal inkább kar- és lábgyakorlatok végezhetők. A szín általában a szalag ellenállását jelzi: a sárga szalagok a leggyengébbek, majd a zöld, a vörös és a kék következik, a legnagyobb erőkifejtést igénylő szalagok pedig feketék.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.