Koleszterin

Ha nincs időnk edzőterembe járni: Mozgás, de nem edzés

A testmozgáshoz nem feltétlenül kellenek speciális eszközök, sőt nem is kell rá külön időt szánni a nap folyamán. Minden olyan mozgás kedvező hatású, amely emeli a pulzusszámot. A takarítástól kezdve a táncon át egészen a kertészkedésig nagyon sok minden tartozik ide, csak az a fontos, hogy az adott tevékenységet legalább 30 percen át végezzük.

Ha legalább 30 percet kertészkedünk nemcsak kikapcsol, de testmozásnak is tökéletesen megfelel.
Ha legalább 30 percet kertészkedünk nemcsak kikapcsol, de testmozásnak is tökéletesen megfelel.

 Kertészkedés, mint testmozgás?

Miközben füvet nyírunk, gereblyézünk, a komposzthalomra hordjuk a levágott növényi részeket, gyomlálunk, ásunk vagy épp magokat vetünk el, megdolgoztatjuk a testünk összes fontosabb izomcsoportját. Félórányi kertészkedéssel egy 84 kilós ember nagyjából 202 kcal (842 kJ) energiát éget el. A kertészkedésről kimutatták, hogy csökkenti az inzulinrezisztenciát (ez az állapot könnyen a metabolikus szindróma, illetve a cukorbetegség kialakulásához vezethet, amelyek pedig jelentősen növelik a szívbetegség kockázatát).

A hobbikertek nemcsak a friss zöldség és gyümölcs termelésével segítik gazdájuk egészségét, hanem a mozgás lehetőségének megteremtésével is. Annak érdekében, hogy a kertészkedés minél hasznosabb legyen szervezetünknek, mondjunk le a munkát könnyítő elektromos eszközökről.

De nemcsak a kertészkedés segíthet, hanem például már az is, ha nem használunk olyan kényelmi eszközöket, mint a televízió, a videó vagy éppen a garázskapu távirányítója, ezáltal is növelhető az elégetett kalóriák száma és a testmozgás mennyisége.

Csak sétáljunk és már is mozogtunk!
Csak sétáljunk és már is mozogtunk!

Éljünk a lehetőségeinkkel!

A 30 perces fürge sétát az alábbi tevékenységek bármelyikével helyettesíthetjük. Mind mérsékelt intenzitású testmozgásnak minősülnek, amelyekkel percenként átlagosan 4-7 kcal (17-29 kJ) energiát égetünk el.

TevékenységIdőtartam
Autómosás és viaszozás45-60 percig
Ablakmosás vagy a padló felmosása45-60 percig
Röplabdázás45 percig
Kertészkedés30—45 percig
Kerékpározás 8 kilométeren30 perc alatt
Gyors tánc (társastánc)30 percig
Avargereblyézés30 percig
Vízi aerobik30 percig
Úszás20 percig
Kosárlabdázás15-20 percig
Kerékpározás 6,5 kilométeren15 perc alatt
Ugrókötelezés15 percig
Hólapátolás15 percig
Lépcsőn járás15 percig

Összegzésül

Bármilyen mozgásformát választunk is, ne feledjük: nem az a cél, hogy mozgást vigyünk az életünkbe, hanem hogy a mozgást végérvényesen életünk részévé tegyük, olyanná, mint az evés, az alvás vagy mondjuk a fogmosás. Illesszük tehát bele a sétákat napi programunkba, és értessük meg családunkkal és barátainkkal, hogy ezek nem holmi könnyen elhagyható időtöltések.

Ha másként nem megy, legyen a gyaloglás kora reggeli programpont, hogy később ne szoríthassa ki a munka, a háztartás vagy az egyéb teendők sokasága. Azokon a napokon pedig, amikor nem gyalogolunk, ne üldögéljünk tétlenül: gereblyézzük össze a lehullott leveleket, mossuk le az autót, tornásszunk otthon videó segítségével vagy menjünk el biciklizni. Ne feledjük: az a cél, hogy a hét napjainak többségén legalább 30 perc testmozgást végezzünk!

Ha már kezdjük megszokni a mozgást, akkor lehetséges, hogy kifejezetten vágyunk rá, mivel jó érzéssel tölt el. A rendszeresen mozgók jobban alszanak, tele vannak energiával, és derűsebb az életszemléletük. S van egy további előny is: már egyetlen séta vagy edzés is elűzheti a stresszt. Ez nagyon fontos, mert ahogy a következő cikkben kiderül, a stressznek igen fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek, különösen a szívinfarktus kialakulásában. Ha továbbolvasunk, megtudjuk, miért, de előbb álljunk fel, húzzunk edzőcipőt, és tegyük meg az első lépéseket az egészségesebb szív és az aktívabb élet felé!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.