Koleszterin

Így szerezhetjük vissza hajlékonyságunkat: Nyújtsunk bátran!

Elég valószínű, hogy már évek óta nem tudjuk kinyújtott lábbal állva megérinteni a lábujjainkat. A hajlékonyság a korral csökken, és elvész az ízületek mozgástartományának egy része, márpedig ez komoly gondot jelenthet, ha aktívak szeretnénk maradni (sőt az igazat megvallva akkor is, ha nem). A hajlékonyság véd a sérülések és a fájdalom ellen, és a helyes testtartásban is segít. Ámde a jórészt ülő életmód mellett csak akkor őrizhetjük meg hajlékonyságunkat, ha ezért teszünk is valamit.

Nem kell hozzá sok, elég, ha naponta egyszer vagy kétszer elvégzünk néhány egyszerű nyújtást. A nyújtás nemcsak abban segít, hogy testünk hajlékonyabb maradjon: nagyszerű módszer a lazításra és a feszültség oldására is. Az alábbiakban bemutatott gyakorlatsor olyan egyszerű, hogy akár zuhanyozás közben is elvégezhetjük. (Az izmokat olyankor a legjobb és legbiztonságosabb nyújtani, amikor melegek – például a meleg zuhany alatt vagy edzés után.)

Az egyes nyújtó mozdulatokat addig végezzük, hogy feszülést erezzünk, de fájdalmat még ne. Soha ne lendületből nyújtsunk, a mozdulatokat lassan végezzük, és maradjunk 30 másodpercig a maximumig nyújtott helyzetben.

Egyszerű nyújtó gyakorlatsor

Íme, egy remek nyújtó gyakorlatsor, amelyet akár a zuhany alatt is elvégezhetünk. Csak arra ügyeljünk, hogy csúszásgátló szőnyegen álljunk, nehogy elessünk. Természetesen a „szárazföldön” is végezhetjük a gyakorlatokat.

Lábszárnyújtás
Lábszárnyújtás

 1. Lábszárnyújtás

Álljunk 10-20 cm-re a faltól. Fektessük mindkét alkarunkat a falra, majd nyújtsuk hátra a jobb lábunkat mintegy 60 centiméterrel a bal mögé. Bal térdünket behajlítva hajoljunk előre, de a jobb sarkunk maradjon a padlón. Ismételjük meg a gyakorlatot a másik oldalra.

2. A négyfejű combizom nyújtása

Lazítsuk el a keresztcsonti tájék izmait. Bal kézzel támaszkodjunk a falnak, hajlítsuk be a jobb térdünket, és a jobb kezünkkel fogjuk meg a lábfejünket. Húzzuk a lábunkat a fenekünk felé, amíg enyhe feszülést nem érzünk combunk elülső oldalán. Ne próbáljuk a fenekünkhöz érinteni a lábfejünket, és ne húzzuk el oldalra.

A comb hátsó izmának nyújtása
A comb hátsó izmának nyújtása

 3. A comb hátsó izmának nyújtása

Tegyük a jobb lábunkat két-három tenyérnyivel a bal elé. A bal láb talpa maradjon a talajon. Hajoljunk lassan előre úgy, hogy a hátunk egyenes maradjon. A nyújtást addig végezzük, amíg combunk hátsó részében feszülést nem érzünk. (Ha kell, megtámaszkodhatunk a falon.) Ismételjük meg lábcserével.

Vállnyújtás
Vállnyújtás

 4. Vállnyújtás

Álljunk egyenesen. Fogjuk meg a jobb könyökünket a bal kezünkkel, és húzzuk oldalra a mellkasunk előtt, amíg enyhe feszülést nem érzünk a vállunkban hátul.

5. Nyaknyújtás

Fejünket tartsuk a vállunkkal egy vonalban (azaz ne hajtsuk se előre, se hátra). Kezünkkel lassan hajtsuk oldalra a fejünket addig a pontig, amíg a másik oldalon enyhe feszülést nem érzünk a nyakunkban. Ismételjük meg a gyakorlatot a másik oldalra.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.