Koleszterin

Véralvadási problémák esetén szívbetegség kockázata megduplázódik!

Fibrinogén. Ez a fehérje sűrűvé és ragacsossá teszi a vért, ami nagyon nem jó az artériáknak.

Fibrinogén ami sűrűvé és ragacsossá teszi a vért.
Fibrinogén ami sűrűvé és ragacsossá teszi a vért.

A fibrinogén nevű fehérje a véralvadásban játszik fontos szerepet. Ez jó dolog, kivéve ha – amint az elég gyakran előfordul – túl sok van belőle. Ilyenkor ugyanis a fibrinogén segíti a koszorúér-betegség kialakulását, mivel sűrűbbé és ragacsosabbá teszi a vért, és ez nagyon nem jó az artériáknak. Az Amerikai Kardiológusok Egyesületének Circulation című lapjában 2000-ben megjelent tanulmány szerint a magas fibrinogénszintű emberek csaknem kétszer nagyobb (majdnem 200%) valószínűséggel halnak meg szívinfarktusban.

A keringési rendszerre ható rizikófaktorok legtöbbjéhez hasonlóan a fibrinogén hatása is nagyban függ a vele együtt ható egyéb tényezőktől. Ennek a markernek a kimutatása nem is jelent különösebben sokat, ha nem áll fenn egyetlen olyan kockázati tényező sem, amely növeli a plakk-képződési hajlamot. Ha viszont számolni kell ilyen tényezők hatásával, akkor a fibrinogén jelentősége is fontosabbá válik.

A normális fibrinogénszint 170-450 mg/dl.

Hogyan segíthet az Életmódjavító Program?

Magas koleszterinszint, dohányzás, mozgásszegény életmód – a jelek szerint ezek mind olyan tényezők, amelyek fokozott fibrinogéntermelésre késztetik a szervezetet. A program segít abban, hogy mindegyikük ellen tudjunk küzdeni. Emellett még egy fontos módon véd: azzal, hogy megtanít lazítani.

Valami oknál fogva ugyanis a fibrinogénszint Összefügg a stresszel. A nagy stresszel járó foglalkozású vagy más miatt feszült emberek vérében általában több van belőle. Egy holland tanulmány szerint a vitális kimerültségnek nevezett állapotban (amelyre a nagymértékű fáradtság, ingerlékenység és reménytelenség jellemző) megnő a fibrinogénszint. Emellett azt is megállapították, hogy ilyenkor csökken a kora reggeli fibrinolízis, vagyis a vérrögök lebomlásának folyamata.

Bebizonyosodott, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a fibrinogénszintet, márpedig a programban kiemelt szerepet kapnak ezek a halfogyasztással és halolajkapszulák szedésével bevitt zsírsavak. A programnak szintén részét képező, a legtöbbek számára ajánlható mértékletes alkoholfogyasztás pedig akár 20 százalékkal lejjebb viheti a vér fibrinogéntartalmát. A megnövekedett koszorúérbetegség-kockázatú személyek többségének ugyancsak javasolt, naponként szedett kis adag aszpirin pedig gyulladáscsökkentő és véralvadásgátló tulajdonságai révén segít megelőzni a vérrögök képződését.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.