Koleszterin

Szívbetegség jelei: kopaszság és fülcimparánc?

Az Életmódjavító Program lehetőséget kínál a legtöbb szív- és érrendszeri megbetegedés rizikófaktorának csökkentésére. Akad azonban néhány olyan tényező is, amely ellen nincs mit tenni. Ez mit sem változtat azon, hogy egészében véve rengeteg eszköz van a kezünkben a koszorúér-betegség kockázatának csökkentésére.

Hoppá! A legrövidebb lábúaknál gyakrabban fordult elő szívinfarktus!

Rövid lábszár

Kutatási eredmények! Brit kutatók 2512, 45-59 év közötti férfi vizsgálata alapján megállapították, hogy a legrövidebb lábúaknál gyakrabban fordult elő szívinfarktus és angina, mint hosszabb lábú társaiknál.

15 éven át kísérték figyelemmel a férfiakat, hogy felmérjék náluk a szívbetegség kockázatát, és azt találták, hogy a rövidebb lábúaknál-még, ha egyébként nem voltak is alacsonyak – magasabb volt a fibrinogén- és koleszterinszint, és nagyobb valószínűséggel alakult ki bennük inzulinrezisztencia. A kutatók úgy vélik, hogy bizonyos gyermekkori táplálkozási és környezeti tényezők nemcsak a növekedést és a lábszár hosszát befolyásolják, hanem a szív egészségét is.

Minél kopaszabb az illető férfi  annál nagyobb esetében a koszorúér-betegség kockázata.
Minél kopaszabb az illető férfi annál nagyobb esetében a koszorúér-betegség kockázata.

Kopaszság

Kutatási eredmények! A Harvard Egyetem kutatói 22 071 férfi orvosnál vizsgálták, van-e összefüggés a kopaszság és a koszorúér-betegség gyakorisága között, s azt találták, hogy minél kopaszabb az illető férfi (különösen akkor, ha a kopaszodás a fejtetőn jelentkezik), annál nagyobb esetében a koszorúér-betegség kockázata.

Fülcimparánc

Az elmúlt 30 évben 30-nál is több kutatócsoport mutatta ki, hogy bizonyos népcsoportokban nagyobb kockázata van a szívbetegségre azoknak, akiknek egy ferde ránc van a fülcimpáján. Kutatók tíz éven át követték nyomon 264 szívbeteg egészségi állapotát, és azt találták, hogy a ráncos fülcimpájúak között gyakoribb volt a koszorúér-betegség, különösen, ha mindkét fülcimpájukon megtalálható volt a ránc.

A gének szerepet játszhat a koszorúér-betegség kialakulásában is.
A gének szerepet játszhat a koszorúér-betegség kialakulásában is.

A genetika ellen nem tehetünk semmit. Mit tehetünk akkor?

A kopaszság és a fülcimparánc esetében a kapcsolat valószínűleg genetikai jellegű. Ez úgy értendő, hogy az ezeket okozó gén szerepet játszhat a koszorúér-betegség kialakulásában is.

Ha családunkban előfordult hemochromatosis, rendszeres vérvizsgálatra van szükség az esetleges vastúltengés kimutatására. Ma már létezik a rendellenesség génjének azonosítására alkalmas teszt is. Ha magas a vasszintünk, ne szedjünk vasat tartalmazó étrend-kiegészítőt vagy olyan multivitamin-készítményt, amelyben vas is van. Korlátozzuk a vörös húsok fogyasztását, és ne igyunk szeszes italokat. A túl sok vas és az alkohol együttesen máj betegséget okozhat, illetve súlyosbíthatja a meglévő májproblémákat.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.