Egészségmegőrzés

Véralvadásgátló kezelés – a kumarin és származékai

Szükséges-e ellenőrizni a kumarinokkal (pl. acenokumarol, warfarin) végzett alvadásgátló kezelést?

Igen, nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés. A beállítás idején sűrűbben – hetente -, de beállított kezelést is 6 hetente laboratóriumi ellenőrzéssel kell követni. Ugyanakkor minden olyan esetben – időközben egy másik betegség fellépése, fertőzések, influenza, foghúzás, kisebb műtét stb. – amely orvosi beavatkozást igényel soron kívül kell ellenőriztetni.

Az ellenőrzés oka az, hogy éghajlatunkon a táplálékok K-vitamin-tartalma, az étkezési szokások évszakonként szükségessé teszik a „finomhangolást” még a legfegyelmezettebb beteg esetén is. Az ellenőrzés egyúttal a gyógyszerszedés megbízhatóságát is méri. Ezért fontos hogy a betegek ne csak végrehajtói legyenek az orvos utasításainak, hanem értsék, hogy mi történik velük, a szervezetükben.

Kérésre az orvos számos rövid betegtájékoztató kiadványt adhat, ami az alvadásgátló kezeléssel foglalkozik, ezek haszonnal forgathatók.

Mi az IIMR-érték?

A rendszeresen végzett ellenőrzést prothrombin időnek, Quick időnek, illetve ma már leggyakrabban INR-értéknek nevezzük. Az INR (angol kifejezés: International Normalized Ratio) egy olyan szám, ami egy nemzetközi technikai egységesítés eredménye, és független attól, hogy a mérést ki, hol, milyen műszerrel, milyen reagenssel stb. végezte. (Régen nagy probléma volt, hogy az óceán két partján mért adatokat lehetetlen volt összehasonlítani.)

Az INR-vizsgálat során levett vérplazma-mintához olyan reagenst (hatóanyagot) adnak, ami az alvadáshoz szükséges összes anyagot tartalmazza a prothrombin kivételével. A hozzáadás után bizonyos idővel a minta megalvad és a normálhoz képest tapasztalt időmegnyúlás arányos a betegben lévő prothrombinszinttel.

Az alvadásgátló kezeléssel ennek a prothrombinnak az akti-vitását csökkentjük le kb. 20-22%-ra (ekkor lesz az INR-érték 2,2-3,0 között) és ezt nevezzük terápiás tartománynak. Ezen belül kell tartani a trombózisos beteget.

Hol, és milyen gyakran ellenőrzik az IIMR-t?

Rendszerint a családorvos, a belgyógyász és a társszakmák orvosai utalják a helyi laboratóriumba a beteget, de ma már vannak ún. trombózis centrumok, ahol ezt a vizsgálatot gyorsan, hatékonyan elvégzik. Azzal sem az orvos, sem a beteg nincs kisegítve, ha a bonyolult beutalási rendszerek miatt végül, hosszú várakozás után 3-5 nappal a vérvételt követően kapja meg az eredményt. Ezt a vizsgálatot 4 órán belül a vérvételt követően el kell végezni és a betegnek, illetve orvosának még aznap értesülnie kell az eredményről!

Ezért szükséges a betegeknek terápiás naplót/táblázatot vezetniük, és abban az esetben, ha a terápiás tartományon kívül álló eredménnyel szembesülünk, azonnal módunk van a cselekvésre: dózismódosításra, kihagyásra, ellenszer (ez esetben K-vitamin) adására stb.

Jó tudni! A gyors információval a súlyos szövődmények hatékonyan elháríthatok. Az ellenőrzés jól beállított, együttműködő, a kezelést értő beteg esetén 6 hetente javasolt, de azoknál, akiknél bármilyen betegség jelentkezik, vagy új gyógyszer alkalmazására kerül sor, akár hetente kétszer is ellenőriznünk kell addig, amíg be nem áll a megfelelő érték.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.