Koleszterin

A koszorúér betegség csökkentésének titka: magnéziummal!

Markerek is kapcsolatban állhatnak a koszorúér-betegséggel, de az eddig ismertetettekkel ellentétben egyelőre nincs elegendő bizonyíték arra, hogy önállóan is hatással vannak a kockázatára. Ezek az alábbiak.

Magnézium fontos szerepet játszik a szívritmus szabályozásában!
Magnézium fontos szerepet játszik a szívritmus szabályozásában!

Alacsony magnéziumszint

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ kutatói 13 000 férfi és nő esetében elemezték a táplálkozásukra és a halálokokra vonatkozó adatokat, és azt találták, hogy a legmagasabb magnéziumszintű személyek körében 31 százalékkal kisebb volt szív- és érrendszeri betegség okozta elhalálozás kockázata. Ez nem is meglepő, hiszen a magnézium fontos szerepet játszik a szívritmus szabályozásában.

A magnézium ajánlott napi bevitele férfiaknál 350 mg, nőknél 280 mg. Egy 1988 és 1991 között végzett felmérés szerint az amerikai férfiak naponta átlagosan csak 321, a nők pedig 238 milligrammot fogyasztanak ebből az ásványi anyagból. Miközben ma már sokan fordítanak nagy figyelmet a megfelelő kalciumbevitelre, csak kevesen tudják, hogy ugyanilyen fontos a megfelelő kalcium-magnézium arány – az ideális érték 2 az 1-hez.

Finnországban részben a magas, 4:1 értékű kalciummagnézium arányt okolják a szívbetegség középkorú férfiak körében tapasztalható gyakoriságáért. A 100 éves kort egészségben megélt olaszok körében végzett kutatásokból pedig úgy tűnik, hogy a sok magnézium bevitele talán az életet is meghosszabbíthatja.

A nyaki artériák falvastagsága elég megbízhatóan jelezheti  a szívinfarktus és a stroke kockázatát.
A nyaki artériák falvastagsága elég megbízhatóan jelezheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

Megnövekedett oxidatív terhelés

Ma már vannak olyan módszerek, amelyekkel mérhető a vérben előforduló „oxidánsok”, például szabad gyökök viszonylagos mennyisége. Ezek a vegyületek, amelyek oxidatív terhelést okoznak, károsítják az erek belső falát, akadályozzák a nitrogén-monoxid-termelést, és növelik annak valószínűségét, hogy az LDL megtapad az artériák falán. A dohányosok körében különösen magas az oxidatív terhelés, míg az egészségesen élő személyeknél, akik sokat fogyasztanak az antioxidánsokban gazdag zöldségekből és gyümölcsökből, rendszerint meglehetősen alacsony.

A nyaki artéria falának vastagsága

A nyaki artériák (a nyak két oldalán található verőerek) falvastagsága elég megbízhatóan jelezheti az érelmeszesedés mértékét s egyúttal a szívinfarktus és a stroke kockázatát-

Jegyezzük meg! A nyakon könnyű elvégezni az érelmeszesedés kimutatására alkalmas ultrahangos vizsgálatot. Ha valahol ilyen elváltozást találnak, az általában arra utal, hogy a szervezet más részein is előfordulhat meszesedés.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.