Magasvérnyomás kezelése

A sok hús fogyasztása okoz-e magasvérnyomás-betegséget?

Nincs szignifikáns összefüggés a húsfogyasztás és a vérnyomás emelkedése között

A fehérjék elsősorban testépítő anyagok, ezért fokozott bevitelre (2 g/kg/nap) van szükség minden olyan esetben, amikor nagy mennyiségű fehérjét épít be a szervezet: gyermekek, terhesek, erős izommunkát végzők, valamint a nagy igénybevételt jelentő sportok esetében. Miután a szervezetben nincs „fehérjeraktár”, legföljebb a plazmafehérjéket tekinthetnénk annak, nincs értelme a túl sok (3 g/kg/nap) fehérje fogyasztásának.

Jegyezzük meg! Az a tény, hogy ritka kivételtől (pl. szója) eltekintve, az állati fehérjék tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, kitüntetett helyet biztosít a húsféléknek a népélel­mezésben.

Az izomzat fejlesztését (izomhipertrófiát) szolgáló étrendeket aján­latos kiegészíteni a jól emészthető, s igen kedvező aminosavtartalmú tejsavó koncentrátummal, a kívánatos aminosavtartalom mellett a vérzsírszintet is csökkentő szójával, valamint nagy glutamin tartalma (40%) miatt búza fe­hérjével. Önmagában a húsfogyasztás nem növeli a vérnyomást.

A zsíros húsok fogyasztásakor természetesen meg kell különböztetni a fehérje és a zsír hatásait. Egyes vizsgálatok szerint a húsfogyasztás csök­kentheti a vérnyomást egyfelől a fehérje és magas kálium-tartalma révén, másfelől azért, mert a hússal együtt általában növekszik a vitaminokat és növényi rostokat tartalmazó tápanyagok fogyasztása is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.