Magasvérnyomás kezelése

Miért káros a zsíros étel?

Zsíros étel fogyasztásakor megemelkedik a vérzsírok koncent­rációja, amelyek elősegítik az atheromas plakkok lerakódását az erek falában. Az érfal megvastagodása és rugalmasságának csökkenése miatt emelkedik a vérnyomás, ami méginkább kedvez az atheromas plakkok kép­ződésének.

Jóllehet széles körben, az egyetemi tankönyvektől az ismeretterjesztő könyveken át az írott és elektronikus sajtóig, foglalkoznak a zsíros ételek káros hatásaival, mégis nehéz tudományosan megalapozott, egyértelmű választ adni a feltett kérdésre.

Nélkülözhetetlen zsírok

Abból indulhatunk ki, hogy a szervezet számára nélkülöz­hetetlenek a zsírok: egyfelől azért, mert a legnagyobb energiatartalmú energia­forrást jelentik, másfelől azért, mert különböző összetevőik sejtalkotórészként (pl. a sejtmembránban), illetve a szervezetben lezajló kémiai folyamatok szereplőjeként (pl. szteroidhormonok bioszintézisében) vesznek részt az élet­folyamatokban. A táplálékkal felvett zsír mellett a szervezet maga is szin­tetizál zsírokat, elsősorban szénhidrátokból. Miután a telítetlen zsírsavakat (linolsav, linolénsav stb.) nem tudja előállítani a szervezet, ezeket az esszen­ciális zsírsavakat kívülről kell bevinni.

A telített zsírok energiaforrásként hasznosulnak, a felesleg pedig lerakódik. A zsírszövetekben lerakódó zsír növeli a testtömeget, ami önmagában is káros lehet. A zsírsejtekben termelődő leptin csökkenti az éhségérzetet, s az endothelsejteken keresztül fokozza az angiogenezist. A telítettekénél nagyobb a telítetlen zsírok élettani jelentősége (sejtmemrbán, bioszintézis stb.). Az ételekben a növények­ből (szója, repce, tökmag, lenmag, dió, napraforgó, kukorica stb.) sajtolt ola­jok tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, ezért kívánatos a növényi olajok fo­gyasztása.

A zsír hatása az érrendszerre

Ellentmondó adatok vannak arra, hogy a zsírbő étrend okozta magas vérzsírtartalom hogyan befolyásolja a szív-érrendszert. Számos adat szól amellett, hogy a magas vérzsír, mindenekelőtt a magas koleszterinszint károsítja a szív-érrendszert. Elsősorban a nagyobb erek falában, subintimálisan rakódhat le a koleszterin atheromas plakkok formájában. A megvasta­godó, merevvé váló érfal növeli a perifériás ellenállást, ezért emelkedik a vérnyomás, s ez a hipertenzió az érfal feszítésével méginkább elősegíti az atherosclerosist.

A coronariák érintettsége miatt gyakoriak a koszorúér ­betegségek. A fokozott zsírbevitel hatására megváltozik a szív Pi -receptorai­nak a reaktivitása, de nem változik az érfal ai-receptorainak az érzékenysége. A zsíros ételek fogyasztása gyermekkorban is emeli a vérnyomást, tehát már a gyermekeket kell rászoktatni a zsírszegény étrendre, ami fontos szerepet kap a hipertónia megelőzésében. Két-három hónapos zsírszegény diéta hatásá­ra 5-10 Hgmm-el csökken a vérnyomás.

Vannak azonban olyan tények, amelyek zavarják ezt az egyértel­műnek látszó képet. Mindenekelőtt megkérdőjelezhető, hogy a statisztikailag szignifikáns 5-10 Hgmm-es vérnyomás csökkenés élettani szempontból is szignifikáns-e. Vizsgálták különböző zsírösszetételű étrendek hatását normotenzív egyéneken, s nem találtak szignifikáns vérnyomásváltozást. Érdekesek azok a megfigyelések is, amelyek szerint a sok zsírt fogyasztó vallási közössé­gek (pl. mennoniták) tagjainak, vagy az eszkimóknak a magas koleszterinszint mellett sem magas a vérnyomásuk.

Összegzés

Magyarázatként öröklött és életmódi tényezőket hoznak fel. Alkalmasint a tengeri állatok fogyasztása, de mindenekelőtt a rendszeres, nehéz munkavégzés játszik szerepet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Végeredményben azt mondhatjuk, hogy a zsírszegény, különösen az alacsony koleszterin tartalmú étrend kétség­telenül fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések megelő­zésében, de nem pótolja a többi életmódi tényező, mindenekelőtt a rendszeres izommunka kívánatos hatásait.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.