Magasvérnyomás kezelése

Hogyan befolyásolja a vérnyomást a pajzsmirigy megbetegedése?

Közvetlenül nem befolyásolja.

A pajzsmirigy működése két irányba változhat, éspedig fokozódhat vagy csökkenhet. A pajzsmirigy fokozott működésekor (hyperthyreosis) több hormon (trijódthyronin és thyroxin) kerül a vérbe. A pajzsmirigy hormonjai fokozzák a szervezet oxidatív anyagcsere-folyamatait. A fokozott anyagcsere fokozott vérellátást igényel, ami nagyobb terhet ró a szívre (hiperdinám keringés). Gyorsul a szívműködés olyannyira, hogy az ingadozó tachycardia (100/min körüli pulzusszám) a pajzsmirigy fokozott működésének egyik korai jele. A beteg számára kellemetlen, sőt ijesztő lehet a szívdobogás-érzés (ipalpitáció).

Nyugalomban a vérnyomás normális, vagy kissé emelke­dett; megterheléskor (izommunka, érzelmi hatások stb.) azonban jelentősen emelkedhet. Nő a pulzusnyomás. Az értónus ingadozik (vasolabilitas), ami hirtelen kipirulásban, melegérzésben, verejtékezésben nyilvánul meg. A nagy igénybevétel miatt károsodhat a szívizom, s keringési elégtelenség alakul ki.

A pajzsmirigy csökkent működésekor (hypothyreosis) csökken a pulzusszám (40-60/min). A vérszegénység (anaemia), s a keringő vérmennyi­ség csökkenése következtében csökken a vérnyomás is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.