Gyors felépülés

Vérnyomás-csökkentők szerek és vízhajtók

Magas vérnyomás esetén a vér az egészségesnél nagyobb nyomást fejt ki a verőerek falára. Ez ugyan rendszerint nem okoz tüneteket, mégis súlyosan veszélyezteti az egészséget, mivel megnöveli a szívinfarktus, a stroke és a vesekárosodás kockázatát.

Típusok

Kezelésére többféle gyógyszercsoport is alkalmazható, amelyeket gyakran kombináltan alkalmaznak. Hatásukra csökken a vértérfogat vagy a szív össze-húzódási ereje, ill. kitágulnak a verőerek. A vérnyomáscsökkentésre használt szerek közé tartoznak a vízhajtók és a béta-blokkolók, az ACE- (angiotenzin konvertáló enzim) gátlók, az angiotenzinll-receptor-blokkolók (ARB-k) és a kalciumcsatorna-blokkolók. Az ACE-gátlók és az ARB-k olyan anyagok hatását ellensúlyozzák a vérben, amelyek az erek összehúzódását szabályozzák, a kalciumcsatorna-blokkolók pedig a verőerek falának izmait lazítják el.

Az alkalmazott kezelés függ a magas vérnyomás mértékétől, ill. az egyéb fennálló betegségektől.

Hogyan kell szedni?

Szájon át, tabletta vagy kapszula formájában.

Lehetséges mellékhatások

A vérnyomáscsökkentők szedésének megkezdésekor a vérnyomáseséssel járó tüneteket tapasztalhat, például szédülést, vagy akár ájulást is. A vízhajtók és a béta-blokkolók mellékhatásait a szemközti oldalon találja. Az ACE-gátlók egyeseknél száraz köhögést váltanak ki és olykor émelygést, gyomor-bántalmakat, hasmenést vagy székrekedést okozhatnak.

Az ARB-k mellékhatásai – emésztési zavarok, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom – általában enyhék. A kalciumcsatorna-blokkolók néha szapora szívverést vagy szívritmuszavart, emésztési problémákat, fejfájást vagy émelygést okoznak. Jellegzetes mellékhatásuk a lábfej vagy lábszár duzzadása.

Azt hallottam, hogy a magas vérnyomás kezelésére használt szerek impotenciát okozhatnak. Igaz? Tény, hogy egyes férfiak merevedési zavart tapasztalnak a magas vérnyomás elleni szerek szedésekor. Az is igaz viszont, hogy a kezeletlen magas vérnyomás az impotencia egyik legfőbb oka, miközben az egészséget is súlyosan veszélyezteti. Ha merevedési zavarai vannak, ne hagyja abba gyógyszerei szedését, hanem beszéljen orvosával, aki változtathat a gyógyszerén vagy az adagoláson.

Vényköteles gyógyszerek

  • ACE-gátlók: captopril cilaprazil, enalapril lizinopril
  • ARB-k: kandezartan, irbezartan, lozartan
  • Kalciumcsatorna-blokkolók: diltiazem, nifedipin, verapamil
  • Egyéb vérnyomáscsökkentők: metildopa, minoxidil

Vízhajtók

A vízhajtókat (diuretikumokat) gyakran írják fel magas vérnyomás ellen, vagy akkor, ha a szívelégtelenség miatt túl sok a folyadék a szövetekben (ödéma). A vízhajtók csökkentik a vér térfogatát és ezzel a nyomását is, valamint a szív megterhelését.

Típusok

E gyógyszereknek három fő csoportja van: tiazidok, kacsdiuretikumok és kálium-visszatartó diuretiku-mok – ez utóbbiak gátolják a kálium kiürülését a szervezetből (a többi vízhajtó hatására sok kálium távozik a vérből).

Hogyan kell szedni?

Szájon át, tabletta vagy kapszula formájában.

Lehetséges mellékhatások

A vízhajtók közvetlen hatása a termelődő vizelet mennyiségének megnövekedése, ami gyakoribb vizeléssel jár – ez akár az éjszakai álmot is megzavarhatja. Magasabb dózis esetén jelentkezhet szédülés, gyomorfájás, székrekedés, hasmenés, fejfájás, izomgörcs, izomgyengeség, bőrkiütés és merevedési zavar.

Vényköteles gyógyszerek

  • Tiazidok: bendroflumetiazid, ciclopentiazid, hidroklorthiaztid
  • Kacsdiuretikumok: bumetanid, furosemid
  • Kálium-visszatartó diuretikumok: amilond, spironolakton

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.