Magasvérnyomás kezelése

Okozhat-e gutaütést a magas vérnyomás?

Önmagában ritkán, de igen nagy kockázati tényező.

A gutaütés, amit újabban az angolból átvett kifejezéssel stroke-nak neveznek, azt jelenti, hogy összeszűkül (érspazmus), elzáródik (trombózis), vagy megreped (agyvérzés) egy agyi artéria, s emiatt megszűnik az adott agyterület vérellátása. A magas vérnyomás (akár 300/140 Hgmm) a beteg­falú agyi ereken válthat ki olyan mértékű érspazmust, amely megszünteti a mögöttes területek vérellátását. Agyvérzés és agyi trombózis előfordulhat ma­gas vérnyomás nélkül is.

Tünetei

A gutaütés tünetei a hirtelen, “ütésszerűen” jelentkező, heves fejfájás, továbbá az érintett agyterület működésének a kieséséből adódó tünetek: szédü­lés, hányás, nyugtalanság, sápadtság, bénulások, érzészavarok, beszédzava­rok, eszméletvesztés. Enyhébb esetekben a beteg meggyógyulhat, súlyos esetekben azonban a beteg gyorsan meghalhat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.