Magasvérnyomás kezelése

Hogyan végezzük és mire szolgál a Valsalva-próba?

A Valsalva-próba lényege a mellüregi nyomás fokozása; az így kiváltott keringésváltozásokkal a baroreflexek érzékenységét vizsgáljuk.

A próba a vizsgált személy együttműködését igényli, ezért a számára érthető módon elmagyarázzuk a próba kivitelezését és célját. Megfelelően felszerelt laboratóriumban folyamatosan regisztráljuk a vérnyomást és az EKG-t; artériás kanült kötünk be, s felhelyezzük az EKG-elektródokat. Kellő megnyugvás után regisztráljuk az EKG-t és a vérnyomást. Ezt követően meg­kérjük a vizsgált személyt, hogy mély belégzés után zárt glottis mellett végez­zen erőltetett kilégzést legalább 15 másodpercig. A jól végzett próba eredmé­nyeként mintegy 40 Hgmm-el megemelkedik az intrathoracalis nyomás.

Az erőltetett kilégzés végén szájbetéten keresztül manométerbe lé­legeztetünk, s így megmérhetjük a nyomást. A vizsgált személy által kifejtett kilégzési nyomásfokozás megmérése céljából a Valsalva-próba megkezdése előtt végezhetünk préselési próbát. Ennek az a lényege, hogy maximális belégzés után higanyos manométercsőbe végeztetünk erőltetett kilégzést. A kilégzett levegő nyomása egészséges, felnőtt emberben 40-80 Hgmm.

A Valsalva-próbával kiváltott változások egymást követő négy szakaszba sorolhatók:

  • átmeneti vérnyomásemelkedés az erőltetett kilégzés megkezdésekor;
  • a vénás visszafolyás csökkenése miatt, néhány másodpercig fokozatosan csökken a pulzusnyomás és a verőtérfogat, s emelkedik a pulzusszám;
  • az erőltetett kilégzés abbahagyásakor átmenetileg csökken a vérnyomás, mert az intrathoracalis nyomás hirtelen csökkenése következtében nagyobb vérmennyiséget fogadnak be a kitáguló tüdőerek;
  • a vérnyomás hirtelen megemelkedik (overshoot), amit kompenzációs bradycardia kísér.

Valsalva

Abnormális válaszok leggyakrabban a b és d szakaszban fordulnak elő: a d fázisban elmarad a vérnyomásemelkedés és a bradycardia, a b fázis­ban akár 50 Hgmm-re eshet a vérnyomás, s elmaradhat a tachycardia.

A próba eredménye kifejezhető az úgynevezett Valsalva hányadossal. A hányados számlálójában a d szakaszban mért leghosszabb R-R intervallum szerepel, a nevezőjében pedig a b szakaszban mért legrövidebb R-R interval­lum hossza. Az 1,5 vagy annál nagyobb érték tekinthető normálisnak, az 1,11-nél kisebb érték pedig kóros jelnek számít; a kettő közöttit határesetnek minősítik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.