Magasvérnyomás kezelése

Mit jelent a carotis sinus hyperaesthesia?

A carotis sinusban lévő baroreceptorok túlérzékenyek; már enyhe ingerlésre (pl akár hirtelen fejfordításra) is igen erősen válaszolnak, s emiatt lassul a pulzus (bradycardia) és esik a vérnyomás (hipotenzió).

A sinus caroticusban lévő baroreceptorok afferensei a sinus idegbe szedődnek össze, s a n. glossopharyngeushoz csatlakozva lépnek be a nyúlt-velőbe, a nucleus tractus solitariiba. A nucleus tractus solitarii (NTS) elsődleges átkapcsoló magként szerepel. Innét rostok futnak a nucleus ambiguushoz (NA), amelyből a szívet beidegző vagusrostok erednek. Ezen az úton váltódik ki a bradycardia, illetve súlyosabb esetben az aszisztólia.

Hogyha a bradycardia a vezető tünet, akkor vagus típusú carotis sinus hyper-aesthesiaról beszélünk. Az NTS-ből rostok futnak a vasomotor központ-nak (VM) nevezett magcsoporthoz is. Innét erednek az intermediolaterális magoszlopot (IML) beidegző adrenergiás és szerotoninergiás bulbospinalis pályák. A baroreceptorok fokozott aktivitásakor a szerotoninergiás bul­bospinalis pálya gátló hatására csökken az IML-ben lévő preganglionaris idegsejtek aktivitása, s ennek következtében tágulnak az erek.

Hogyha az értágulat okozta vérnyomásesés a vezető tünet, akkor vasodepressor típusú carotis sinus hyperaesthesiaról beszélünk. A NTS-ból eredő afferensek eljut­nak a magasabb agyterületekbe, így a hypothalamusba is. Ezek a kapcsolatok komplex reakciókat hoznak létre (pl. szédülés, epileptiform tünetek, fülcsengés, szapora légzés, gyomortáji fájdalom, általános rosszullét, ájulás). Hogyha ezek a tünetek uralják a képet, akkor centrális típusú carotis sinus hyperaes­thesiaról beszélünk.

Ha gondolunk rá, akkor könnyű a diagnózis: a carotis sinus enyhe nyomásakor lassul a pulzus és csökken a vérnyomás. Hogyha kétségeink ma­radnak a mechanikai ingerlést követően, akkor végezhetünk gyógyszeres pro­vokációt is. Stigmosan (1 ampulla iv.) beadása után 20-30 percig figyeljük az egyént. Ezután 1 ampulla atropin beadásával fejezzük be a próbát.

Tünetek és kezelése

Enyhe esetben tünetmentes, súlyosabb esetben különböző tünetek jelentkezhetnek: aluszékonyság, fülcsengés, szapora légzés, fénykarikák látá­sa, gyomortáji fájdalom. A hirtelen fellépő ájulás lehetősége miatt egyes mun­kakörökben életveszélyt jelent, ezért az alkalmassági vizsgálatok alkalmával ellenőrizni kell a carotis sinus hyperaesthesiát. Kezelése a hyperaesthesia foká­tól függ: enyhébb esetben elegendő a nyakat szorító öltözködés (nyakkendő, szoros gallér stb.) elhagyása, súlyosabb esetben gyógyszeres kezelés, illetve a sinus caroticus denerválása lehet eredményes.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.