Vészhelyzet

Napégés kezelése

Ha bőrünket tartósan kitesszük a nap ibolyántúli (UV-) sugárzásának, károsodhat. A leégésért és a bőrrák kialakulásáért nagyrészt az UV-A sugarak a felelősek. Az UV-B sugárzás ezzel szemben mélyebbre hatol, így leégést nem okoz, viszont öregíti a bőrt.

napégés

Tünetek

Leégni nemcsak tűző napon lehet, hanem borult időben is, ha magashegyekben vagy nyílt tengeren időzünk. A szolárium és a napfénylámpa ugyancsak előidézheti ezt a hatást.

Enyhe napégés

 • A bőr viszket (főleg a napozást követő 24-48 óra során), később lehámlik.
 • Érintésre a leégett bőr nagyon fáj, majd a gyógyulás során kellemetlenül feszül.

Súlyos napégés

 • A sérült belázasodik (nem mindig).
 • A bőr felhólyagosodik.
 • A bőr megduzzad.
 • A hőkimerülés, hőguta tünetei léphetnek fel (pl. fejfájás, szédülés, hányinger).
 • A leégett bőr kivörösödik, érzékennyé és meleg tapintásúvá válik, a hűtés sem segít rajta.

Fényvédelem

Napfény hatására a bőrben melanin (sötét festékanyag) termelődik. Ez ter­mészetes védekezés az UV-sugarak ellen. Minél kevesebb melanint tartalmaz a bőr, annál kevésbé védett. A világos bőrben eleve nincs annyi, mint a sötét hajú vagy bőrű emberek szervezetében.napégés

 • Öltözzünk megfelelően! Viseljünk napszemüveget, széles karimájú kalapot, és olyan ruhát, amely fedi a vállat. A gyerekek bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, így a megfelelő védőruházat náluk különösen fontos.
 • Húzódjunk árnyékba! Nyáron a legforróbb déli órákban (tizenegytől háromig) lehetőleg tartózkodjunk árnyékos helyen.
 • Kenjünk magunkra napkrémet! Használjunk magas (legalább tizenötös) fak-torszámű fényvédő krémet vagy naptejet. Strandolás, úszás után azonnal, egyébként pedig legalább kétóránként kenjük be magunkat. Nagyon világos bőrűeknek ötvenes faktorszámú készítmény használata ajánlott, akárcsak a gyerekeknek.
Segítség! Súlyos leégéstől a bőr felhólyagzík, ami kórházi kezelést igényel. Ha a napégés kiterjedt hólyagosodást idéz elő, vigyük be a sérültet, vagy hív­junk hozzá mentőt.
Csak óvatosan! A túlzásba vitt napozás vagy áthevülés hőkimerülést, hőgutát is okoz­hat. Szédülés, fej­fájás, hányinger esetén orvost vagy mentőt kell hívni!
Ne habozz! Napégés megálla­pításához nyomjuk be egy he­lyen a bőrt a karunkon, hogy el­fehéredjen, majd engedjük föl: a színének vissza kell térnie. Ha tartósan világos marad, leégett.

Teendők:

 1. Vigyük védett helyre! Terítsünk a sérültre törülközőt, lepedőt vagy könnyű, világos pamutvászon ruhát, majd vigyük árnyékba.napégés
 2. Hűtsük! Hidegvízzel hűtsük le a bőrt, vagy vegyen a sérült hűsítő zuhanyt. Ha nagy a leégett testfelület, eresszünk a kádba kellemesen hűvös vizet, és ültes­sük bele.
 3. Pótoljuk a folyadékot! Adjunk a sérültnek bőségesen inni, hogy az izzadás során elvesztett folyadékot pótol­juk (lehetőleg válasszunk hideg italt, hogy egyúttal hűtse is). Figyelem! Az alkohol nem jó, mert további kiszáradást okoz!
 4. Kenjük be krémmel! Ha a leégés kismértékű, kenjük be a bőrt napozás utáni testápolóval, amely hűsít, pótolja a nedvessé­get, és megelőzhető vele a gyógyuló bőr kellemet­len feszülése (a leégéstől azonban nem véd). A pati­kai rázókeverék ugyan­csak hűsít, enyhíti a visz­ketést, és csillapítja a bőr érzékenységét.napégés

Hogyan tovább?

 • Az enyhe leégés otthon is rendbe jön. Fontos, hogy a szobában maradjunk, vagy csak az árnyékba menjünk ki. A bőr gyógyulásáig legföljebb könnyű (pamut-) ruhát hordjunk, vagy terítsünk lepedőt a leégett felületre.
 • A bőr néhány nap után hámlani kezd. A szervezet így védekezik: igyekszik megszabadulni a megégett bőrsejtektől.
 • Ha fájdalmaink vannak, szedjünk fájdalomcsillapítót (pl. Paracetamolt, ibuprofent). Ezt gyerekeknek is ad­hatjuk. Mindig kövessük a tájékoztatóban olvasható adagolást!
 • Amennyiben a leégés nagy bőrfelületet érint, kórházi ellátás szükséges. Mint minden égési sérülésnél, itt is fennáll a nagyarányú folyadékvesztés és a fertőzés veszélye.
Egyéb veszélyek: ne piszkáljuk a leégés nyomán keletkező hólyagokat! Kezeljük úgy, mint más égési sérüléseket! A hó­lyagos bőrfelületet hűtsük vízzel, hogy a fájdalom eny­hüljön, majd fedjük steril gézzel, vagy kötözzük be szöszmentes textíliával, és vigyük a sérültet kórházba.

Ne vigyük vásárra a bőrünket:

Az anyajegyek és szeplők a melanocitának neve­zett pigmentsejtek összesűrűsödései. Többségük ártalmatlan, de egyes anyajegyekből melanoma (a bőrrák legveszélyesebb formája) indulhat ki. Ellenőrizzük őket rendszeresen! Ha új anyajegyet fedezünk föl, vagy egy meglévő pl. Növekedni vagy vérezni kezd, azonnal menjünk orvoshoz!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.