Gyermekbetegségek

A kancsalság kezelése

A két szem eltérő edzettsége, ami miatt egyszerre két képet látunk ugyanarról a tárgyról; a jelenséget kettős látásnak is nevezik. Az agykéreg abban a részében, ahol a látottakat kellene feldolgozni, a két szemből egymásra rakódva érkezik a két kép, ezért a látás nem tiszta.

Okai

Lehetnek veleszületett vagy szer­zett. Ha születéskor egyik vagy mindkét szem tengelyferdült, akkor veleszületett kancsalságról beszélünk, amit a szemizmok szerkezetének eltérése okoz. Születéskor szinte minden gyermek kancsalnak tűnik, befelé álló szemmel.

A szerzett kancsalság az első életévekben nyilvánul meg a gyerekek egy része a szemét az orr irányába fordítja vagy éppen kifelé, szakaszos kancsalságot okozva. Az eltérés iránya szerint megkülönböztetünk befelé forduló kancsalságot és kifelé forduló kancsalságot. A gyerekeknél sokkal gyako­ribb a befelé forduló kancsalság, amelyet megfelelő lencsékkel korrigálnak.

Diagnózis

A gyermekorvos látja, hogy a pupillák szimmetrikusan állnak-e. Kancsal­ság esetén a szemész orvos a szemmozgást a szaruhártya reflexein keresztül vizsgálja meg, vagyis speciális teszteket végez el: a cover tesztet, a látásvizsgálatot, a fénytörést a szem első szegmensén és a szemfeneket is megvizsgálja.

Terápia

A kancsalság valós látáshiányt jelent, ami az eset súlyossága szerint akár funkcionális vaksághoz is vezethet. Ezért nagyon fontos a megfelelő kezelés. Az alapos szemészeti vizsgálat után szemüveget írnak fel a gyermeknek. Sebészeti beavatkozásra csak súlyosabb eseteknél van szükség, például a veleszületett kancsalságnál. Eb­ben az esetben a szemizmok elvágása és helyreigazítása történik, nem javasolt a lézer használata.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.