Magasvérnyomás kezelése

Tensiomin kedvező hatása

A legújabban felfedezett gyógyszercsoport, az angiotenzin-konvertáló enzimet bénító szerek, hazánkban a Tensiomint állítják elő, de tár­gyalások folynak egy hosszabb hatású szer, az enalapril behozataláról is. Az angiotenzin II a szerve­zetben képződő igen erélyes vérnyomásemelő anyag, mely a konvertáló enzim hatására az angiotenzin I-ből képződik. Ha ezt az enzimet gátoljuk hatása kifejtésében, nem képződik angiotenzin II, és ez a vérnyomást csökkenti.

Mikor alkalmazható?

Elsősorban olyan hipertóniás betege­ken csökken nagymértékben a vérnyomás, akik a veseartéria szűkü­lete miatt lettek betegek, de mivel a renin-angiotenzin rendszer más hipertóniaformákban is fontos kórokozó szerepet ját­szik, nagyon sok betegnek lehet hatásosan csökkenteni a vérnyomá­sát Tensiominnel. Különösen a korábban sokszor befolyásolhatatlannak tűnő esetekben lehetett a szer bevezetésével eredményt elérni. Az első időkben sok mellékhatást tapasztaltak, azonban kiderült, hogy ez a túlságosan nagy adagok alkalmazásának volt a következménye.

Ma már igyekszünk az adagokat minél alacsonyabb szinten tartani  éppen ezért hoztak ki nálunk is a korábbi 25, 50 és 100 mg-os tabletták mellé 12,5 mg-ot tartalmazó készítményt is. A korábban megfigyelt fehérvérsejtszám-csökkenést vagy a vesemű­ködés romlását ma már gyakorlatilag sosem látjuk, és csupán ártal­matlan mellékhatásokkal (pl. ízérzési zavarral) kell számolni.

Tensiomin kedvező hatása

A vér­nyomás csökkentésén kívül a Tensiomin kedvezően befolyásolja a szívműködést is, mert az erek ellazulása tehermentesíti a szívet, ezért normális vérnyomással rendelkező, szívelégtelenségben szen­vedő betegek kezelésére is kiterjedten alkalmazzák. Fiatal betegeken kedvező tulajdonsága, hogy nem okoz zavart a nemi életben, idő­sebbek kezelésére pedig azért is kiválóan alkalmas, mert csökkenti a hangulati nyomottságot, depressziót, amire oly sok idős, egyedül élő beteg hajlamos.

A kalciumantagonistákhoz hasonlóan az angiotenzinkonvertáló enzim bénítóit is lehet önállóan, más szerekkel való kombináció nélkül adni, a Tensiomin is tehát egyike azoknak a szereknek, melyek az utóbbi években gyökeresen megváltoztatták a kezelési sémákat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.