Magasvérnyomás kezelése

Kalciumantagonisták vagy kalciumcsatorna-bénítók

Az izomsejtek működéséhez, így az erek falában levő simaizomelemek összehúzódásához is kalci­um beáramlására van szükség a sejtet körülvevő kötőszöveti állo­mányból. Amikor a sejtet ingerület éri, ez megnyitja a sejthártyában levő ún. kalciumcsatornákat, melyeken keresztül a kalcium be tud hatolni a sejtbe, és ott beindítja az összehúzódási folyamatot.

A kalciumantagonisták lezárják ezeket a csatornákat, így az érösszehúzódás elmarad, vagyis értágulat következik be. Nem csak vérnyomás­csökkenést okoznak ezek a szerek, hanem a koszorúsereket is ellazítják, ezért kiterjedten alkalmazzák angina kezelésére is. Egyes kalciumantagonisták, mint pl. a Verpamil  a szív ingerületképző és vezető rendszerében is akadályozzák a kalcium beáramlását a sej­tekbe, ezért kiválóan alkalmasak ritmuszavarok kezelésére.

Corinfar a gyorsan ható gyógyszer

A csoport legfontosabb tagja a Corinfar, mely igen hatásos vérnyomáscsökkentő szer. Bevezetése után néhány évvel jöttek rá, hogy szétrágva és lenyelve (nem szopogatva!) igen gyorsan 5-10 per­cen belül csökkenti a vérnyomást, mégpedig annál erélyesebben, minél magasabb a kiindulási vérnyomás. Ezt a kedvező hatását ma már rendszeresen kihasználjuk, és a Corinfar bevezetése nagymér­tékben kiszorította az imént ismertetett injekciós készítményeket, mert alkalmazása egyszerű, hatása gyors és erélyes, de mégsem olyan erős, mint a sok szövődményt okozó injekcióké.

Corinfar hatása

A Corinfar szétrágása után tapasztalható gyors hatás akkor is kimutatható, ha valaki egyébként rendszeresen szedi a gyógyszert. Az erélyes értágító hatás miatt a betegek néha kipirulásról, esetleg szívdobogásról pa­naszkodnak a Corinfar beszedése után. Ritkább mellékhatás a boka-vizenyő, mely azonban nem szívelégtelenséget jelez, hanem a láb kisereiben bekövetkezett nagyfokú értágulat következménye.

Az el­őbbi mellékhatások kiküszöbölésére béta-blokkolókat szoktak adni, utóbbi ellensúlyozására pedig vízhajtókat. A legtöbb beteg azonban más gyógyszerrel történt kombináció nélkül is tudja szedni a Corin-fart, ez tehát egy olyan korszerű gyógyszer, mely monoterápia (mo-nos = egy, egyedüli, therapia = kezelés) formájában is alkalmaz­ható, így fokozatosan kiszorítja a korábban ,,elsőlépcsős” béta-blokkolókat és vízhajtókat, ugyanis semmilyen káros biokémiai hatása nincsen, mint pl. a béta-blokkolók és vízhajtók koleszterin­szintet emelő hatása, vagy a vízhajtók káliumszintet csökkentő vagy vércukorszintet emelő hatása.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.