Egészségügyi kérdezz-felelek

Rozácea kialakulása, természetes kezelése

Mi a különbség a pattanásosság és a rozácea között?

A rozácea általában 30 és 50 éves kor között alakul ki, s valószínűleg a bőr alatti erek rendellenessége okozza. Jellemző tünetei a bőrpír, a vékony értágulatok megjelenése az arcon, idővel pedig pattanásszerű csomók jelennek meg csoportosan az arcon és az orron, bár ezek ténylegesen nem pattanások. (A rozácea ellen olykor felírt antibiotikumokról úgy gondoljak, nem is a baktériumok, hanem a gyulladás ellen hatnak.)

Ha ön pattanásos, akkor vannak a pórusok elzáródásával kialakuló mitesszerei is, rosacea esetén viszont ezek nincsenek jelen. A pattanásosságban valószínűleg a hormonszint ingadozások is szerepet játszanak, ami magyarázatot ad arra, miért a tinédzserek érintettek a leginkább. Megjegyzendő, hogy lehet valaki egyszerre pattanásos és rozáceás is, és hogy egyes pattanás elleni készítményektől súlyosabbá válhat a rozácea.

Léteznek természetes rozácea kezelések?

A legjobb, amit tehet az, ha kerüli a kivörösödést és az egyéb tüneteket kiváltó tényezőket. Ilyenek lehetnek a fűszeres ételek, az alkohol, a stressz, az erős hatású szappanok, a hámlasztó és összehúzó hatású szerek, az arc túlságosan erőteljes mosása, a forró italok, valamint a napfénnyel és a széllel való érintkezés.

A szemem vörös és könnyezik, és úgy érzem, mintha homok ment volna bele. Ennek lehet köze a rozáceához?

A szemet érintő rozácea (okuláris rozácea) hatására a szem vörös, duzzadt és viszket, és úgy érezheti, mintha állandóan lenne valami benne. A szeme nagyon érzékennyé válhat a fényre, gennyhólyagok alakulhatnak ki a szemhéjon vagy alatta, és a szempillái is kihullhatnak. Ha még nem tette meg, minél előbb forduljon bőrgyógyászhoz vagy szemészhez!

Javíthat az állapotán, ha otthon és a munkahelyén is párásítja a levegőt, műkönnyet használ, a szempilláit pedig rendszeresen megmossa kímélő babasamponnal (ehhez néhány csepp sampont keverjen el egy pohár langyos vízben). Az is segíthet, ha reggelente meleg, nedves borogatást tesz a szemére, hogy segítsen megszüntetni a könnycsatornák elzáródását. Súlyosabb esetekben az orvosa szándékosan elzárhatja a könnyelvezető csatornákat (akár maradandóan is), hogy több könny maradjon a szemben.

Már 10 éve van rozáceám, és megőrjítenek az arcomon lévő értágulatok. Mit tehetnék ellenük?

Ha a gyógyszerek, például a külsőleges vagy szájon át szedett antibiotikumok nem segítenek, egy bőrgyógyász vagy plasztikai sebész lézeres kezelést alkalmazhat az ereken. Ez a módszer egyébként az orr bőrének a betegség későbbi fázisában jelentkező megvastagodása ellen is hatásos lehet. Egy kis esetszámú tanulmány azt találta, hogy két, impulzuslézerrel végzett kezelés (általában ezt a módszert alkalmazzák) 40-60 százalékkal csökkentette a bőrpírt, és segített a kivörösödés, az égő, viszkető érzés, valamint az egyéb tünetek enyhítésében is.

Számítson azonban arra, hogy több kezelésre lesz szüksége, s hogy utána lesznek az arcán bevérzések. A bevérzések egyébként jó jelnek számítanak: a kutatók szerint szükség van rájuk a vörösség és a rozácea egyéb tüneteinek csökkentéséhez. A lézeres kezelés némi szúró érzéssel jár, de valószínűleg érzéstelenítés nélkül is el tudja viselni. Egyvalamit azonban tudnia kell: ha az elmúlt egy évben használt izotretinoint a rozácea kezelésére, akkor nem szabad lézeres kezelést alkalmazni, mivel ez esetben nagyobb lesz a hegesedés kockázata.

Fényimpulzus terápia

Megpróbálkozhatnak intenzív fényimpulzus terápiával is, amelyben nem lézeres fényforrással halványítják az értágulatokat. Egy kutatás során 32 olyan pácienst vizsgáltak meg, akik 17 ilyen kezelésben részesültek, és úgy találták, hogy a páciensek 83 százaléka kevesebb bőrpírt tapasztalt, 75 százalékuknál kevesebb volt a kivörösödés és simább lett a bőr, és 64 százalékuk találta úgy, hogy csökkent a pattanásszerű csomók száma.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.