Masszázs fajták

Helytelen testtartás

A helyes testtartás nélkülözhetetlen az izmok és ízületek megfelelő működéséhez. Ha ugyanis nem megfelelően dolgoztatjuk az izmokat, egyensúlyuk megbomlik: egy részük túlterheltté, más részük viszont gyengévé válik. Figyeljünk oda, hogy a fej ülés és állas közben is előrenézzen, a gerinc maradjon egyenes. A vállat lazán engedjük le, a hasat húzzuk be, a térdet tartsuk enyhén behajlítva.

A helyes tartás ellenőrzése szemből

Általában jellemző, hogy nem ügyelünk testtartásunkra, pedig fontos lenne rendszeresen ellenőrizni. Ahhoz, hogy megért­sük, mi a különbség helyes és helytelen tartás között, álljunk egész alakos tükör elé. Vegyük fel szokásos testtartásunkat, majd korrigáljuk, és figyeljük meg a szemmel látható különbségeket. Ezután csukjuk be a szemünket, és koncentráljunk arra, hogy milyen érzés a nyakban, a vállban, a derékban és a lábban, amikor helyesen, és milyen, amikor hely­telenül tartjuk magunkat.

Ha meg­tanuljuk felismerni a különbséget, a nap folyamán újra és újra javít­hatunk testtartásunkon, akár a munkahelyünkön ülünk, akár éppen megyünk valahova.

A tükör előtt állva vizsgáljuk meg az alábbiakat:

  • A két váll helyzete: ideális esetben a két oldal egy vonalban van. Ha mégsem, akkor valamelyiket valószínűleg többet használjuk, vagy jobban terheljük (például mindig ugyanarra a vállunkra tesszük a nehéz táskát).
  • A két kar helyzete: elsőre talán furcsán hangzik, de sokszor előfordul, hogy az egyik kar kissé más irányba fordul, mint a másik. Ezt a feszes vállizmok okozzák. Összehasonlításképpen figyeljük meg, hogy mennyi látszik a kéz­fejből az egyik és mennyi a másik oldalon.
  • A csípő helyzete: mutatóujj unkát tegyük a csípő két csontos kiszögellésére; ha az ujjak nincsenek szintben, akkor a csípőnk egyik oldala feljebb van, mint a másik.
  • A térdkalács iránya: mindkettőnek egyenesen előre kell néznie.
  • A két lábfej iránya: amennyiben eltérés van a csípő, a két térd, valamint a boka között, akkor a két lábfej sem néz teljesen azonos irányba.

A helyes tartás ellen­őrzése oldalirányból

Oldalról is ellenőrizhetjük tartá­sunkat. Érdemes megkérni valakit, hogy segítsen a vizsgálatban, mert kissé el kell fordulnunk, hogy lássuk magunkat, így tükörképünk nem teljesen a valós állapotot mutatja. Ideális esetben a fej nem nyúlik sokkal túl a váll vonalánál.

Helyes testtartás

A hangulattól is függ

Testtartásunk sokszor tükrözi hangula­tunkat. Képzeljük elf hogyan ülünk vagy állunk, amikor idegesek, rossz­kedvűek vagyunk: vállunk előredől, fejünket lehajtjuk, hátunk meggörnyed. Ha boldogok, élénkek, izgatottak vagyunk, hátunk egyenes, állunk felfele néz, mellkasunk kitárul. Változtassunk testtartásunkon, ha „lógatjuk az orrunkat”, és figyeljük meg a hatást!

Önmasszázs és nyújtás

Ha a rekeszizom összepréselődik, kisebb lesz a tüdő kapacitása, és nem tudunk kellően mély lélegze­tet venni. Mindez fokozottan terheli a nyakizmokat. A megfelelő testtartás azonban lehetővé teszi, hogy a rekeszizom teljesen kinyúl­jon, s lassan, mélyeket tudjunk lélegezni – ami az agy, illetve a szervek vérellátását is fokozza

Végezzük el az alábbi három lépésből álló önmasszázst és nyúj­tógyakorlatot a tartás javításának érdekében.

1. A mellizom masszírozása

Jobb kezünk ujjaival masszírozzuk meg mellkasunk bal oldalát lassú, körkörös mozdulatokkal. Kezdjük a szegycsontnál, és haladjunk a kulcs csont mentén a váll felé.

2. A mellkas masszírozása mélylégzéssel kísérve

Nyomjuk meg a mellizmot, és vegyünk mély lélegzetet – a hüvelyk­ujjunkkal érezni fogjuk az izom fe­szülését. Gyakoroljunk egyenletes nyomást, miközben lassan ki-be lélegzünk. Két-három levegővétel után helyezzük arrébb az ujjunkat. Ismét lélegezzünk néhányat. Masszí­rozzuk át ezzel a módszerrel a teljes mellkasi területet.

3. A mellkas nyújtása

Kulcsoljuk össze kezünket a hátunk mögött, szorítsuk le a vállat, és tárjuk ki a mellkast.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.