Masszázs fajták

Izomfáradtság kezelése gyakorlatokkal

A masszázs remek ellenszere az izomfájdalomnak és -fáradtságnak: serkenti a vérkeringést, segíti az izmokban pangó méreg- és salakanyagok kiürülését (sokszor ezek felelősek az izomfájdalomért). Illóolajok használata még hatékonyabbá teszi a kezelést.

Energetizáló spray

Napjainkban a túlhajszoltság és a stressz szinte általános problé­mává tette az izomfáradtságot. Sok esetben az étrend éppúgy hozzájárul a gondhoz, mint a nem megfelelő minőségű pihenés, illetve az alvás hiánya. Energia­többlethez juthatunk, ha illóola­jokból spray-t készítünk, amelyet otthon és a munkahelyünkön egyaránt használhatunk.

Tegyünk néhány csepp citrom-, narancs-, rozmaring- és geránium-illóolajat flakonba, majd keverjük el vízzel. Öntsuk a keveréket szórófejes üvegbe, és permetezzünk a levegőbe fáradtság esetén.

Önmasszázs a lábon

Néhány egyszerű keringés javító gyakorlattal felfrissíthetjük a sok ülés vagy állás következtében elfáradt, elnehezült lábat.

Comb masszírozása

1. gyakorlat

Ülő vagy álló helyzetben helyez­zük tenyerünket a comb elülső felére. Fel-le haladva dörzsöljük végig a combot, hogy bemelegedje­nek az izmok, és serkentsük a vérke­ringést. Fokozzuk a nyomást, ahogy az izmok melegszenek.

2. gyakorlat

A bemelegített izmokon alkal­mazzunk ütögető fogásokat.  Laza csuklóval, behajlított ujjakkal, ritmusosan paskoljuk a combot fel és le, mindkét oldalon két-két percig.

Kimerültség ellen

Ha túlhajtjuk magunkat, vagy nem alszunk eleget, egy idő után teljesen kimerül szervezetünk. Növeljük energia­szintünket energetizáló illóolajok segítségével: tegyünk pár csepp rozmaring-, bazsalikom-, citrom- vagy narancsillóolajat hordozóolajban elkeverve az esti fürdővízbe, és élvezzük jótékony, lazító hatását. Nap­közben csöppentsük az olajokat párologtatóba néhány kanálnyi vízbe, hogy frissebbnek érezzük magunkat.

Egyszerű nyújtások

A nyújtás hatékonyan enyhíti mind a helyi, mind az általános fáradtságot. Érdemes munka közben néhány percet a gyakorla­tokra szánni, mert utána újult erővel láthatjuk el feladatainkat. Az alábbi, öt-tíz percet igénylő nyújtás jót tesz a fáradt lábnak.

Nyújtás

1. lépés

Bal kezünkkel támaszkodjunk a falnak. Jobb lábunkat óvatosan hajlítsuk be térdben, majd jobb kezünkkel fogjuk meg a bokát, és finoman húzzuk a far felé. Ezzel alaposan megnyújtjuk a combfeszítő izmot. Harminc másodpercig tartsuk meg. Ismételjük meg kétszer a nyújtást, majd a másik lábbal is végezzük el ugyanezt a gyakorlatot.

2. lépés

Álljunk terpeszben enyhén hajlított térddel. Lassan dőljünk az egyik oldalra, s közben hajlítsuk be kissé azt a térdünket, amelyikre nehezedünk. A másik lábat nyújt­suk ki. Ezzel a comb belső oldalát nyújtjuk. Tartsuk meg harminc másodpercig, majd pihentessük, aztán ismétel­jük meg. Végezzük el a gyakorlatot a másik lábbal is a ki­indulópontból kezdve.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.