Masszázs fajták

Hátfájás és derékfájás enyhítése – gyakorlatokkal

Ez a rendkívül gyakori panasz az enyhe sajgástól a súlyos, bénító fájdalomig terjedhet. Lehet, hogy csupán egy napig tart, de akár éveken át megkeserítheti az életünket. Okai ugyancsak változatosak lehetnek: idegi eredetű problémák, porckoronggal kapcsolatos rendellenességek, vázizomzati sérülések egyaránt kiválthatják, de kialakulhat az izomzat egyenetlen terhelése következtében is.

A derékfájás enyhítése

Testtartásunk és mindennapi tevékenységeink nagyban befolyá­solják a hát állapotát. Tekintsük át a helytelen testtartást taglaló részt (itt); elképzelhető, hogy az ott leírtak segítségével kideríthetjük hátfájásunk okát. Masszázzsal enyhíthető a fájdalom és az izomfáradtság, illetve javít­ható a hát terhelhetősége; a svéd­masszázs háton alkalmazott fogásai például serkentik a vérellátást.

Illóolajok használatával fokoz­hatjuk a gyógyhatást – az árnika, a fekete bors, az eukaliptusz, a gyömbér, a levendula, a bors-menta vagy a fenyő segítségünkre lehet a hátfájás enyhítésében.

Gerinc menti körzés

Az imént felsorolt illóolajok valamelyikét használva masszírozzuk át hüvelykujjainkkal a deréktáji izomzatot apró, körkörös mozdulatokkal.

Derék masszírozása

Izomlazítás légzéstechnikával

Hát ellazítása

Ez a módszer ellazítja a négyszögű ágyéki izmot, mely gyakorta okoz fájdalmat. Helyezzük hüvelykujjunkat hátra, a legalsó borda alá, és fejtsünk ki nyomást. Vegyünk három mély lélegzetet – figyeljük meg az izmoknak a hüvelykujjunkkal szemben kifejtett rugalmas ellenállását.

A derék nyújtása térdkörzéssel

Derék nyújtása

Feküdjünk hanyatt a talajon. Húzzuk fel mindkét térdün­ket a mellkasig, és fogjuk meg a térdet. Három mély lélegzet után lassan írjunk le térdünkkel öt kört az egyik, majd ötöt az ellenkező irányba. Ismételjük meg a körzéseket háromszor.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.