Hátfájás

Hátfájás megelőzése: próbáljuk használni mindkét kezünket!

Attól függően, hogy motorikus készségeink mi­lyen arányban oszlanak meg a jobb és a bal ke­zünk között, jobb-, illetve balkezességről beszé­lünk. Becslések szerint az emberiség elsöprő többsége jobbkezes, vagyis a jobb kezével végzi a legtöbb feladatot. A balkezesség jóval ritkább, az össznépesség 8-15 százalékára jellemző. Van­nak, akik az egyik kezükkel írnak, de a másik ke­zükkel dobnak. Kétkezességről akkor beszélünk, amikor a két kéz egyformán ügyes; ez nagyon ritka képesség, bár elsajátítható. Leonardo da Vinci, Michelangelo és Einstein is kétkezesek voltak.

Testtartásunkat is befolyásolja

A testtartásunkat befolyásolhatja, hogy a bal vagy a jobb kezünket használjuk gyakrabban. A domináns kéz izmai fejlettebbek és észrevehe­tően erősebbek. Ha kizárólag az egyik kezünket használjuk, a domináns oldal izmai túlzottan megerősödhetnek a másik oldal rovására, ami ronthatja a testtartást, elferdítheti a végtagjain­kat, szintkülönbséget okozhat a tükörpróba köz­ben vizsgált testrészeink között. Más szavakkal: részben a jobb- vagy balkezességünk is okolható a rossz, aszimmetrikus testtartásért.

A legböl­csebb arra törekedni, hogy egyenlő mértékben fejlesszük és erősítsük a testünk mindkét oldalán található izmokat, vagyis meg kell próbálnunk kétkezessé válni. Ez időbe és fáradságba kerül, de úgy vélem, megéri. Olvasóm nemcsak ügyesebb lesz, de ön­kéntelenül elsajátítja a másik oldal izmainak használatát, ami csak jót tehet a testtartásnak.

Kezdésnek…

Kezdjük egyszerű dolgokkal, például azzal, hogy a nem domináns kezünkkel veszünk föl dolgokat a földről, kevergetjük a kanalat, csavar­juk le az üvegek kupakját, vajazzuk a kenyeret, stb. Utána próbáljunk meg írni és rajzolni is az ügyetlenebb kezünkkel. Az eredmény elsőre nem lesz túlságosan kecsegtető, de fokozatosan javul­ni fog.

Figyeljünk oda a járásunkra!

A domináns ol­dalunkkal indítjuk el a mozdulatokat? Ha igen, tudatosan próbálkozzunk a másik oldalunkkal is. Öltözködésnél ne mindig ugyanúgy vegyük fel a ruhadarabjainkat! Kísérletezzünk, próbáljuk használni a kevésbé domináns oldalunkat. Mossunk fogat, fésülködjünk, tegyük fel a szemüvegünket az ügyetlenebb kezünkkel. Szám­talan olyan mindennapi tevékenység létezik, ame­lyek a nem domináns kézzel is végezhetők.

Ha van bennünk kedv és kitartás, próbálkoz­hatunk a zsonglőrködéssel is. Nagyon jól fejlesz­ti az egyensúlyérzéket. Ügyetlenségünk fokoza­tosan eltűnik, és az elsajátított új készség javítani fogja a testtartásunkat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.