Masszázs fajták

A maderoterápia jótékony hatásai – mi az, és milyen hatással van a szervezetére?

Bizonyára szinte mindenkinek ismert a gyerekkorából egy-egy olyan fa masszírozó eszköz, ami fura tüskékkel és hernyótalp szerű kiképzéssel volt ellátva. Általában minden családban volt egy, amit természetesen soha nem használt senki. Az ilyen eszközök azok, amelyek manapság fontos kellékei a maderoterápiának – azaz a cellulitisz masszázzsal való hatékony bontásának.

Miért is olyan jó a maderoterápia?

A maderoterápia egy régi-új masszázsforma, ami modernnek számít, ám igazából mégsem az. A különféle fura alakú fából készült eszközöket már régen is használták a vérkeringés javítására és a nyirokrendszer stimulálására. Ugyanakkor már a cellulitiszes bőr hatékony ellenszereként is alkalmazzák, hiszen ezekkel az eszközökkel a bőr alatti mélyebb rétegeket is fel lehet lazítani. A cellulit ugyanis egy olyan kötőszövetben felhalmozódott zsírréteget jelent, amely tulajdonképpen civilizációs betegségnek tekinthető. A mozgásszegény életmód, a sok feldolgozott étel fogyasztása és a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel szinte őrült iramban pakolhatja ránk a narancsbőrt, amit utána már nem egyszerű eltávolítani. Életmódváltással, sportolással sokat javíthatunk a helyzeten, viszont a maderoterápiával jelentősen meggyorsíthatóak ezek a folyamatok. A különféle maderoterápiás masszőr faeszközök hathatós használatával a szakember fokozza a vérkeringést és ezzel együtt a lerakódott zsír sejteket is képes fellazítani. Kiváló választás tehát alakformálásra, vérkeringés javításra, a bőr vitalitásának megőrzésére és a narancsbőr eltüntetésére.

Hogyan zajlik ez a masszázs?

A maderoterápiás kezelés hasonlóan zajlik, mint bármely masszázs. Annyi a különbség, hogy itt nagyrészt fa masszírozókat, hengereket használnak, amelyeket speciális vérkeringést javító gyúró mozdulatokkal egészítenek ki. A maderoterápiás eszközök mindig fából készülnek. Ennek nem csak az az oka, hogy sokkal természetesebb, hanem maga a fa érzete is sokkal kellemesebb, finomabb hatást tud kiadni, mint bármely más anyag. A terápia érintheti a teljes testet, vagy koncentrálhat a problémásabb részekre. Különféle minőségi masszázsolajokat kaphatunk hozzá, amelyek lényegesek a terápiához, hiszen sok fa eszköz nem hengeres, hanem simításos alapon működik. Erről a masszázsformáról érdemes azt is megjegyezni, hogy ugyanolyan hatékony tud lenni izomcsomókhoz és más problémákhoz, mint a  kézi hagyományos masszázs. Sok esetben még hatékonyabb is lehet, hiszen itt a kellékek segítségével olyan pontokat is el tud érni a szakember, mint például a mélyen ülő izomcsomót , amit kézzel nehezebb. A fa keménysége segít abban, hogy hatékonyan javuljon a vérkeringés, meginduljon a nyirokcsomók tisztító folyamata. Mivel nagyon sokféle eszköz kapható ehhez a terápiához, ezért ha masszőrként most ismerkedünk a technikával, érdemes egy alapkészlettel kezdeni.

Milyen masszázságy szükséges a terápiához?

A maderoterápia igényelhet olyan nyomó mozdulatokat, amihez nem árt egy kifejezetten strapabíró masszázságy. Természetesen ez a klasszikus masszőr folyamatoknál is előfordulhat, viszont ebben az esetben az eszközök használatakor szinte mindig ki kell fejteni annyi erő nyomást, hogy az megfelelően hatékony legyen.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.