Masszázs fajták

Csúszásmentes jóga matrac az ászanák gyakorlásához

A jóga az egyik legkedveltebb mozgásforma. Nemcsak testi, hanem lelki és szellemi felfrissülést hoz, és bár alaposan megizzaszt, mégsem annyira megerőltető, mint a legtöbb sport. Amellett, hogy növeli az állóképességünket, az erőnlétet, a teljes elcsendesedés és lelki nyugalom elérésében is hatalmas segítség.

Kerestetik a tökéletes jógaszőnyeg

Ez a sokszínűsége adja különleges esszenciáját, ami miatt sokan azonnal beleszeretnek. A jógapózok, azaz az ászanák gyakorlásához azonban nélkülözhetetlen egy megfelelő tulajdonságokkal rendelkező jóga matrac.

A jógázáshoz speciális kialakítású jóga matracra van szükségünk. Turisztikai matracunk, amit nyáron magunkkal viszünk a strandra első ránézésre jónak tűnhet. Egészen addig, amíg meg akarjuk csinálni rajta az első jógapózunkat. Ugyanez a helyzet az atletikai matracokkal is, amik egy fokkal ugyan jobb alternatívát kínálnak, de közel sem ideálisak jógázásra.

A megfelelő jógaszőnyeg elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen elférjünk rajta. Ami a vastagságát illeti, ne legyen túl vékony, mert akkor garantáltan megérezzük a padló keménységét. Inkább a keményebb típusok közül válasszunk, ha túl habos, akkor könnyen belesüppedünk. Ez ugyan kényelmes lehet, de edzéshez nem a legjobb. Mindezek mellett pedig a felületi kialakítására is érdemes odafigyelni.

Fő a biztonság és a stabilitás

Egy-egy jógapóz kitartásához sok gyakorlásra van szükség. Ahhoz, hogy több percen keresztül benne tudjunk maradni az egyes ászanákban, stabilitásra van szükség. Ez pedig csak akkor jöhet létre, ha egy csúszásmentes jóga matrac áll a rendelkezésünkre. Számításba kell vennünk azt is, hogy gyakorlás közben izzadni fogunk, ami alapvetően szuper dolog, hiszen azt jelenti, hogy alaposan dolgoznak az izmaink. Ugyanakkor a matracra kerülő izzadság csúszós felületet eredményez. Ezt számításba véve olyan jógaszőnyeget érdemes választani, ami ellenáll a külső hatásoknak és az izzadás ellenére is megőrzi a csúszásgáltó képességét. Ez nemcsak a stabilitásunk, hanem a biztonságunk érdekében is fontos.

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.