Masszázs

A szervezetünk harmóniája – akupresszúra

Jól láthatjuk, hogy a jin és a jang szimbóluma egymástól elválaszthatatlanok, de ugyanakkor egymást kiegészítő ellentétek.

jin-jang

Az ember csak akkor lesz újra egészséges, ha az egyensúly ismét helyreáll. A Változás Könyvében, a kínai gondolkodásmódnak ebben az alapvető művében ez áll: „egyszer Jin, másszor Jang, ez a Tao”. A Tao az Istenség: egyidejűleg az Út és a Cél, a Kezdet és a Vég. A nagy Semmi és egyidejűleg a Lét forrása.

A Tao szimbóluma a teljes kör, az írásjel, amely a fej és a láb szimbólumából áll. Ezek jelentése a kapcsolat az Ég és a Föld között, a gondolkodás és a járás között, az egység a szellem és a mozgás között. A Taót nem lehet szavakkal leírni.

A Tao-tek ingben, Lao-ce legfontosabb filozófiai művében a következőket olvashatjuk: „Aki tud, az nem beszél, és aki beszél, az nem tud semmit.” Ha tudomásul vesszük, elfogadjuk, hogy a bennünk lévő erők harmóniára törekszenek, megteremtjük előfeltételét a testi-lelki kiegyensúlyozottságunknak, mert így az életenergia akadálytalanul áramlik bennünk.

Vannak olyan vélemények is, amelyek szerint a gyógyhatás szuggesztión (önszuggesztión) alapszik.

Ezeknek a véleményeknek ellentmond az a kísérlet, mely szerint az akupresszúra az eszméletlen embernél is hatásos gyógymód. További bizonyítékokkal szolgálnak a bőrellenállás-mérések, az ingerlőpontok szöveti tulajdonságai, és az agy ingerületátvivő anyagaira gyakorolt hatás. Gondoljunk arra, hogy műtéti sebek, bőrsérülések esetén milyen csodálatos gyorsasággal aktiválja a szervezetünk a saját gyógyerejét, és milyen gyorsan begyógyulnak a sebek.

Az akupresszúrás kezeléssel mozgósíthatjuk a bennünk lévő saját gyógyerőket, függetlenül attól, hogy ezt a folyamatot megértjük-e, vagy a hatásmechanizmusát be tudjuk-e bizonyítani.

Japánban a shiatsu (ujjnyomás) masszázs terjedt el

shiatsu

Melyet szintén hatásos egészségvédő módszerként ajánlanak. Wataru Ohashi a következőket írja:

„A régi időkben nem volt olyan tudományterület, melyet természettudománynak neveztek, és amelyből az ember a természettel és az univerzummal kapcsolatos kérdéseire választ kaphatott. Az emberek csak annyit tudtak, hogy létezik a Föld és minden, ami körülveszi. Kifejlődött Keleten egy olyan kozmológia, amely minden természeti jelenséget többféle anyagból összetettnek tekint, először is fizikai összetételekként növényből, melegből, földből, ásványból és folyadékból, aztán az öt természeti elemből: fából, fémből, vízből, tűzből és földből. Azonkívül min-den jelenséget két részre osztottak fel, vagyis két energiaerőre: a jinre, vagyis negatív erőre és a jangra, vagyis pozitívra.

Az asszonyokat, nőket a jinhez sorolják, vagyis a passzívhoz, a férfiakat a janghoz, vagyis az aktívhoz

Úgy tartják, hogy ennek a két erőnek a kombinációja és egymással való váltakozásuk módja szükséges minden működéshez és változáshoz a világegyetemben. Kezdetben az emberi testet a nagy világmindenség kis részének, mikrokozmoszának tekintik, és úgy tartják, hogy az öt elem, valamint a jin-, illetve jang- erők uralma alatt áll. A test szervei is fel vannak osztva egymástól független csoportokra, hat Fu (vagy jang, pozitív) és hat Zo (vagy jin, negatív) szervre, melyek mindegyike az öt elem egyikét képviseli és egy másik, kiegészítő szervvel működik együtt. (Pl. a vékonybelet a szív egészíti ki, a májat az epehólyag, ami az epeváladékot gyűjti magába.

shiatsu

Ha a szív mint „tűz-szerv” károsodást szenved, akkor a máj, a „fa-szerv” is károsodik, mivel a tűz a fát elpusztíthatja). A betegségek kezelésének ki kell egészítenie a károsult szervet vagy testrészt. Az energiarendszer, ami a szerveket összeköti és a meridiánvonal-rendszer a vízszintes és függőleges energiacsatornák kombinációja. A shiatsu-kezelés ezen keresztül javítja az energia áramlását.”

Az akupresszúra bármennyire is ajánlott öngyógyító módszer, betegség esetén nem helyettesítheti az orvosi vizsgálatot és kezelést.

Ha valaki rendszeres orvosi ellenőrzés alatt áll és szeretné kipróbálni az akupresszúrás kezelést, feltétlenül beszélje meg az orvosával.

Az akupresszúrapontok helye a közölt ábrákon megtalálható. Tapogassuk ki óvatosan azt a helyet, ahol a pontnak lennie kell, önkéntelenül is megérezzük, hol az „igazi” akupunktúrás pont. Mielőtt elkezdenénk az akujoresszúrás kezelést, néhány szabályt meg kell ismernünk.

Figyelem!
Nem szabad akupresszúrás kezelést végezni annak, akinek súlyos szervi szívbaja vagy keringési betegsége van, vagy ha a kezelési pont környékén bőrelváltozás van – pl. gombás fertőzés, gennyesedés, anyajegy, sömör, kiütés stb.

Terhesség esetén sem javasolt, csak abban az esetben, ha az orvos kifejezetten ajánlja. Étkezés után közvetlenül ne végezzünk kezelést. Jól kiszellőztetett, meleg szobában, lehetőleg ne fáradtan kezdjük meg a kezelést. A kezelendő testrészt helyezzük mozdulatlan alapra, csak így tudunk a pontra kellő intenzitással hatni. Körmeinket vágjuk rövidre, nehogy felsértse kezelés közben a bőrt. A kezeléshez természetesen nyugalom kell, közben ne rádiózzunk, televíziózzunk. Koncentráljunk az életenergiánkra. Ne kezeljünk egymás után rövid idő elteltével több pontot, hagyjunk időt a szervezetünknek, hogy a kapott ingert feldolgozza.

Az egyes pontok kezelésére nem mindenki szervezete reagál azonos eredménnyel

Ki kell tapasztalnunk, hogy melyik pont vagy pontkombináció a legmegfelelőbb gyógymód. Hasznos módszer, ha feljegyzést készítünk arról, hogy mely pontok kezelése váltotta ki a legjobb eredményt.

akupresszura

A kezelés időtartama egyénenként is változhat, és az életkortól, a szervezet fizikai, lelki állapotától is függ. Kisgyermeket fél percig szabad kezelni. Az ábrák mellett található időtartamok csak tájékoztató jellegűek, érdemes odafigyelnünk a saját szervezetünk jelzéseire és közérzetünkre is.

Akupresszúrás kezelést naponta egyszer-kétszer végezhetünk. Vannak azonban olyan pontok, amelyeket naponta többször is kezelésbe vehetünk. Ezekre vonatkozóan az ábrák mellett találhatunk útmutatást. A nyomás intenzitása a kezelendő személy állapotától függ. Olyan mérvű nyomástechnikát alkalmazzunk, amely kellemes érzést kelt. Ha más végzi rajtunk a kezelést, akkor jeleznünk kell, hogy milyen erősségű masszázst igényel a szervezetünk. Nagyon sok akupresszúrás pont tükörképszerűen megtalálható a bal és a jobb test-félen. Mindkét pontot kezeljük, ha lehet, egyszerre (fejen, lábon, törzsön).

Ha az akupresszúrás kezelés rossz közérzetet, fáradtságot vagy egyéb panaszt vált ki, akkor hagyjuk abba.

Az akupresszúrát a hüvelyk-, mutató-vagy középső ujj begyével kell végezni. Helyezzük az ujjbegyet az akupresszúrás pont közelébe, és az óramutató járásával egyező irányban körkörösen masszírozzuk. Masszázsnál ügyelnünk kell arra, hogy a pont helyét ne hagyjuk el, csak a bőrt mozgassuk. A láb- és kézkörmök sarkaiban lévő kezelési pontokat fából, műanyagból vagy egyéb alkalmas anyagból készített akupresszúra-botocskával is kezelhetjük.

Fontos! Ha több pontot kezelünk, az együttes kezelési idő ne lépje túl a 15 percet!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.