Fájdalom enyhítése

Akupresszúra – fontosabb akupresszúrás pontok fájdalomcsillapításra

Az akupresszúrát nevezik tű nélküli akupunktúrának is. Ezzel a széles körben elterjedt és na­gyon hatékony módszerrel a kéz valamelyik ujjával (általában a hüvelykujjal) nyomjuk ugyanazokat a pontokat, ahová az akupunktúrában a tűket szúr­ják. Némelyek szerint valójában az akupresszúra az akupunktúra ősi formája, illetőleg azok számára kifejlesztett változata, akik nem tudnak vagy nem szeretnek tűt használni.

Az akupresszúra alapelve megegyezik az akupunktúráéval, ám modernebb vál­tozatait Japánban, nem pedig Kínában fejlesztették ki. A legismertebb változata a siacu (a japán kifejezés jelentése ujj nyomás).

Ha nem lehet tűket használni, az akupresszúra a legjobb öngyógyító módszer arra, hogy bizonyított eredményeket érjük el a fájdalomcsillapításban.

Mire jó az akupresszúra?

Az akupresszúra hatékony módszer a fejfájás, a mig­rén, az orrmelléküreg-gyulladás, a szénanátha, a hát­fájás, a köhögés, az asztma, a koszorúér-betegség, a heves szívdobogásérzés, a keringési problémák, a gyomorfájás, a hányinger, az epekő, a hasmenés, az ingerlékenyvastagbél-tünetegyüttes, a húgyúti fertőzé­sek, a hólyaghurut, a vesekő, az idegi eredetű fájda­lom, az izom- és ínfájdalom, a nyáktömlőgyulladás, a kéztőalagút-tünetegyüttes, a lábfej és a boka problé­mái, a köszvény, az ízületi gyulladás, a női nemi szer­vek gyulladása, a havivérzés előtti tünetegyüttes, a fáj­dalmas menstruáció, a szülési fájdalom és a rák okoz­ta fájdalom enyhítésére.

Néhány fontosabb akupresszúrás pont fájdalomcsillapításra

Akupresszúrás pontok

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.