Masszázs

Mi az a akupresszúra? Hatékony?

Az akupresszúra (vagy nyomáspont-masszázs) a kínai energiatan évezredes tradícióin alapszik.

Az akupresszúrás gyógymód magva: ujjaink nyomásával befolyásolhatjuk testünk saját energiáit, és ezzel kedvező (gyógy-) hatást érhetünk el. Az akupresszúrás kezelési módot viszonylag könnyű elsajátítani. Kínában – mint az évezredes népi gyógyászat része – ez mindenki számára öngyógyító módszer. Ma már Európában is egyre szélesebb körben alkalmazzák.

Akupresszúrás masszázs

E népi gyógymód történetét ötezer éves régészeti leletek is alátámasztják. Az időszámításunk előtti 6. századból származó feljegyzések olyan elveket tartalmaznak, amelyek ma is érvényesek. Az energiapontok rendszere és az energiák irányításának a módszere alapvetően ugyanaz, de a gyógymód filozófiai alapjait a kulturális fejlődés határozta meg.

Dr. Franz Wagner Akupresszúra otthon című könyvében írja:

„A kínaiaknak sajátos elképzelésük van az életről, a természetről, az egészségről és a betegségről, az emberről és a világmindenségről, amit mi, európaiak nem egykönnyen értünk meg. Mi azt tanultuk, hogy csak azt higgyük el, amit a tudomány be tud bizonyítani, és nem vesszük észre, hogy a természet és a világmindenség törvényei függetlenek attól, hogy mi fel tudjuk-e őket fogni, vagy sem. A természettudományos gondolkodáshoz kötődve értelmünkkel alig tudjuk felfogni, hogy a láb nagyujján levő pontnak mi köze van a hasnyálmirigyhez – különösen, ha meggondoljuk, hogy a pont és a szerv (vagy szervrendszer) semmilyen bizonyítható összefüggésben nincs egymással. Megszoktuk, hogy az emberi testet anyagnak tekintsük, míg a kínai gyógyászat elsősorban egy energiarendszert lát benne, amely egymással szemben ható és egymást kiegészítő erőkből áll, amelyeket egyensúlyban kell tartani. Ha ezt megértjük, akkor kiderül, hogy az akupresszúrában nincs semmi titokzatosság.”

A kínai gyógyászat lényegében az ember és a természet, a világmindenség kapcsolatának megértésén alapszik. A kínai orvos filozófiának egyik alapelve a mikrokozmosz és a makrokozmosz közötti azonosság. Az ember életenergiája meghatározott energiapályákon áramlik.

Az egészséges szervezetben az életenergia egyenletesen, akadálytalanul áramlik, és a két ellentétes erő, a jin és a jang egyensúlyban van egymással. Ha valamelyik erő a másikkal szemben fölénybe kerül, a harmóniát megzavarja, az egyensúly felborul, és az ember beteg lesz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.