Masszázs

Bevált tanácsok kézmasszázshoz

Kellemes érzés, ha valaki, akit szeretünk, megsimogatja a kezünket, mert érintése örömmel tölt el. Ez a megnyugtató érzés – a lelki hatáson kívül – azzal is magyarázható, hogy kezünkön nagyon sok az érzőideg-végződés, amelyek az ingereket az agyhoz továbbítják.

Ezzel magyarázható, hogy a partnerrel történő kézmasszázs eredménye kedvezőbb. íme néhány egyszerű „páros” gyakorlat.

Vegyük kezünkbe a partner kezét, lefelé fordított tenyérrel

Az ujjait masszírozzuk meg egyenként az ujjhegytől a csukló irányába haladva, majd simítsuk végig az egész kezét ugyanilyen irányban.

Kéz masszázs

Fogjuk meg a partner kezét és húzogassuk meg könnyedén az ujjait, hogy az ízületei kissé ellazuljanak, majd fogjuk öklünkbe egyenként mindegyik ujját, és szorosan forgassuk körbe öklünket az ujjak körül mindkét irányban. Fordítsuk a kezet tenyérrel felfelé és a hüvelykujj tövénél lévő izomzatot körkörös nyomómasszázzsal kezeljük.

A partner kezét tenyérrel felfelé egyik kezünkkel támasszuk alá, majd a másik, ökölbe szorított kezünk ízületeivel a partner egész tenyerét masszírozzuk meg apró, körkörös mozdulatokkal, mintegy görgetve rajta kiálló „bütykeinket”.

Egyik kezünkkel fogjuk meg a partner alkarját csukló fölött, majd a másik kezünkkel hajlítgassuk a kézfejét előre-hátra, jobbra-balra, utána körözzünk a csuklójával néhányszor egyik, majd a másik irányba. Mindkét hüvelykujjunkkal masszírozzuk meg a partner csuklóját alulról felfelé haladva. Először a kézhát, majd a tenyér oldalán végezzük a masszázst.

Befejezésül simítsuk néhányszor végig a partner kezét a csuklótól az ujjhegy irányába, majd fogjuk két tenyerünk közé, és néhány másodpercig gyakoroljunk rá erős nyomást. Utána csökkentsük a nyomás erősségét, és kezünket lassan húzzuk végig a kezén, hogy végül csak az ujjhegyek érintkezzenek. Ezt a műveletet többször ismételjük meg.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.