Masszázs

Kombinációs lehetőségek a reflexológiában

Ha a lábon végzett specifikus kezelés nem bizonyulna elegen­dőnek a megfelelő eredmény eléréséhez, további kezelésre van szükség. Mivel természetes gyógymódról van szó, érthető, hogy leginkább más természetes gyógymódokkal kombinál­ható.

Különösen a következő kombinációk váltak be:

  • Minden olyan természetes gyógymód, amely tisztítja a testnedveket, elsősorban a vért és a nyirkot. Például az F X. Mayr-féle gyógyító böjtölés és béltisztító kúra, enyhe hashajtókúrák, gyógyító böjtölés a Buchinger-, Schroth- és Felke-kúrák szerint.
  • Hidroterápia (vízkezelések): Kneipp-, Kuhne-, Priessnitz- és Schlenz-kúra.
  • Az összes bevált manuális kezelés: akupunktúrás masszázs, kötőszövetmasszázs], kiropraktika és gim­nasztika, klasszikus masszázs, manuális nyirokdrénezés, oszteopátia, kranioszakrális terápia, siacu.
  • Növényi és homeopátiás orvosságok, akupunktúra.
  • Diéta például Hay , FX. Mayr és Schaub szerint.
  • Légzésgyakorlat, torna és testtartásjavítás, például Alexander-, Feldenkrais-, Glaser-, Middendorf-, Haase-Ehrenberg-Schweizer-, Schlaffhorst-Andersen-, Schroth-féle (scoliosis-kezelés) vagy csikung.

Zavarterek kiküszöbölése

  • hegek esetében idegterápiával;
  • fog- és állkapocsgócok esetében biológiai szanálással;
  • az alvóhelyen, munkahelyen vagy életidegen anyagok­ból épített házakban fellépő geopatológiai terhelés esetében (a túl sok beton, acél, üveg vagy műanyag.

Megjegyzés

A lábon végzett reflexzónamasszázs is kedvezően befolyásolhatja a lábon kívüli zavaró tereket.

Hegek

A páciensek gyakran panaszkodnak arról, hogy a reflexzóna­-masszázst követően a hegek szöveteiben bizsergést, fel­tűnő melegséget éreznek vagy bőrpírt tapasztalnak.

Erősen benőtt és fájdalmas hegek esetében néha még az is előfordul (ritkán!), hogy a láb zónakezelését követően magán a hegen vérömleny keletkezik, holott kezelés köz­ben meg sem érintették. A vérömleny felszívódása után általában csökkennek a régebben észlelt fájdalmak és ezek következményei.

Fogak

Foghúzás vagy műtéti beavatkozás után a gyorsabb seb­gyógyulás érdekében, fogágybetegség (paradontosis) esetén, de legfőképpen a teljes körű foggyógyítás álta­lános elősegítéseként sokszorosan bevált a kiegészítő lábzóna-kezelés. Ügyelni kell a helyes táplálkozásra! Köztu­dott, hogy a táplálkozásban bekövetkező jótékony változá­sok hozzájárulnak a fogak egészségének megőrzéséhez.

A háborús és más sérülések következményeinek tekinteté­ben legyünk nagyon óvatosak! A gránátrepeszek és hasonlók, amelyek betokozódtak a test létfontosságú szerveiben vagy rendszereiben, kedvezőtlen feltételek mellett, bizonyos körül­mények között akár egy kezelés hatására is elkezdhetnek ván­dorolni.

Bármilyen kombinációt alkalmazunk is, a különböző keze­léseket össze kell hangolni. Ártalmas, ha a kezelések túl sűrűn követik egymást! A közvetlenül a reflexzóna-masszázs előtti meleg lábfürdő is megnehezíti a szemrevételezés és tapintás eredményének kiértékelését. A lábfürdő ugyanis termikus, illetve kémiai ingereket jelent a láb számára. Ha szükség van passzív melegítésre, azt leghelyesebb közvetlenül a kezelés után végrehajtani.

Megjegyzés kezdők számára

Még kevésbé hatékony, sőt káros lehet, ha minden terv nélkül, összevissza alkalmazunk fogásokat a láb, különböző részein. Ilyenkor is az önkorlátozásban mutatkozik meg a mester! Aki egyetlen kezelésen belül mer manuális kombinációkat használni, annak tapasztalattal kell rendelkeznie az egyes szak­területeken.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.