Szauna

Wellness – az új szabadidős tevékenység

Az elmúlt években egy szabályos wellness robbanás figyelhető meg. A mai túlhajszolt világban nem is csoda, hogy az emberek többsége nyugalomra, kikapcsolódásra és harmóniára vágyik, a napi stressz ellentételezéseként. Emellett azonban a testnek is formába kell jönnie, és vissza kell szereznie az elvesztett energiákat.

szauna_kezdet

A kíméletes fitness

Ha kíméletes fitnessről van szó, az csakis a wellness mozgalom lehet. Már maga a kifejezés is elárulja a tartalmát. Valójában két szóból, a wellbeingből (egészség) és a fitnessből (formában lenni) képeztek egyet. Napjainkban tudatosabban figyelünk a testünkre, egyre több ember érzi magát felelősnek az egészségéért és tesznek is érte. Egy tudatosan alakított életstílus, egészségközpontúság, saját magunkkal és a környezettel való harmónia keresése – tehát a wellness – csodákra képesek.

Wellness a legújabb divat

A turisztikai üzletág is felfedezte a wellnesst mint divatirányzatot. Alig találunk olyan hotelt, ami ne kínálna vendégei számára wellness lehetőséget. A korábbi medencék sorra alakultak át felüdülést és nyugalmat biztosító oázisokká.

Első helyezett: a szauna

A jó közérzet temploma azonban továbbra is a szauna maradt. A meleg, a gőzön átszűrődő fény és a natúr fa kellemes, megnyugtató légkört teremtenek. Az elmúlt évek sok változást hoztak.

A szaunázás élvezete olyan szaunavidékeket hozott létre, ahol egyaránt megtalálhatóak a hagyományos gőzfürdők, a virággőzfürdők, a keleti hammamok és sok más. Nélkülözhetetlenek lettek a különböző hőmérsékletű, édes vagy sós vizű úszómedencék. Mindez természetesen a hotelek külterületein is megtalálható, hiszen a szabadtéri szaunák a divat részei.

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.