Szauna

Immunrendszer – Avagy erősíthetjük szaunázással?

Napjainkban általánosan ismert tény, hogy a rendszeresen szaunázók ritkábban kapnak el fertőzéseket. A jelenség oka az izzasztófürdő szervezetet és immunrendszert erősítő hatása. Leggyakrabban télen betegszenek meg az arra hajlamos emberek. A fertőzéseket általában vírusok okozzák, és rendszerint egy, már valamilyen módon legyengített testet támadnak meg. Gyakran az is elég hozzá, ha valaki télen egy fűtött, meleg helyről hirtelen kilép a hidegbe és lehűl.

Testünk nincs hozzászokva a hirtelen hőmérséklet-változások kezeléséhez, ezért ezek meggyengítik. A vírusnak csak ennyi kell, hogy befészkelje magát a szervezetbe és fertőzést váltson ki. Rendszeres szaunahasználók esetében ez máshogy van: a hideg és meleg váltakozása az izzadási és a hűtési fázisban megedzi a szervezetet az erőteljes hőmérséklet-változásokra való gyors reagáláshoz. Ezért nekik nem jelent problémát a hirtelen váltás, a meleg nappaliból a hideg téli éjszakába.

betegseg_szauna_menjunk
Igaz! A szaunában kevésbé leszünk betegek!

 A védekezőképességet még valami erősíti! Mi az a hyperthermia?

Egy egészséges testben a láz egy eszköz az immunrendszer támogatására és az immunválasz erősítésére.

A szaunában, izzadás közben a test felhevülésével is egy lázhoz hasonló állapot lép fel, amit hyperthermiának vagy túlmelegedésnek hívnak. Ennek hatására az immunrendszer aktiválódik és több ellenanyagot termel, ami megvédi a testet a fertőzésektől.
A megfázásnak így már nincs esélye! Itt is érvényes, hogy a kívánt hatás idővel és rendszeres szaunahasználat mellett érhető csak el. Heti egy izzasztófürdő esetén a legkedvezőbb az eredmény, mivel az immunrendszer reakciója is nagyjából eddig érvényesül.

Ha a test védekezőrendszere egy gyulladás következtében már maximálisan aktív, akkor ez a további inger nem hoz eredményt. Sokkal valószínűbb, hogy a hatás éppen a fordítottja lenne, ezért betegen érdemesebb kerülni a szaunát. A hyperthermia módszerét a rákgyógyításban is használják, egyes rosszindulatú daganatok leküzdésére.

A szaunában kevésbé leszünk betegek!

Lehet, hogy Ön tart attól, hogy megfázik a szaunában, mivel ismeri már annak a hatását, ha felhevült testtel hideg környezetbe kerül. Nem kevesen kaptak már így el náthát. Ilyen veszély a szaunában azonban nem fenyeget. A teste hatalmas hőtöbbletet kap, amit a lehűlés alatt lassan, fokozatosan ad le, egészen addig, amíg a normális testhőmérséklet visszaáll. Senkinek nem jut eszébe addig hűteni magát, amíg kibírhatatlanul fázni kezd.

Ezért még télen, a friss levegőn sem áll fenn a megfázás veszélye. A hideg vizes hűtési módszerek után mindazonáltal gondoskodnia kell arról, hogy ne hűljön ki túlzottan a teste, ezért ne ácsorogjon sokáig ruha nélkül. A pihenőszobában is jól takarózzon be, és vizes haját szárítsa meg. Figyeljen oda, hogy az utolsó szaunahasználat után megfelelően lehűljön. Ha ezt nem teszi meg, akkor előfordulhat, hogy a szabadban tovább izzad, és mégis megfázik. A szaunázás után kialakult megfázásoknak megvan az okuk, rendszerint a be nem tartott szabályok.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.