Veszélyes vagy biztonságos

Biztonságos védelem a vérszívók ellen – rovarriasztó spray

A dietil-toluamid – röviden DEET – barát vagy ellenség? Ez a kérdés komoly fejtörést okoz a kertészkedőknek, a túrázóknak és mindenki másnak, aki védelemre vágyik az olykor betegségeket terjesztő szúnyogok ellen. Nem­igen vitatható, hogy ez a szer minden más rovarriasztónál hatásosabb, egyesek azonban mégis messze elkerülik, mert biztosak abban, hogy ártalmas az emberre.

Veszélyes a DEET az egészségre?

NEM Ha megfelelő módon használjak, ez a népszerű rovarriasztó szer teljesen hatékony és biztonságos.

A szúnyogok és más vérszívó rovarok csápjaik segítségével találnak rá az emberre, ám a tudósok szerint a DEET meg­zavarja őket a tájékozódásban. Nem csoda tehát, hogy a leg­jobb védekezés – a lakásban gubbasztást leszámítva – az, ha megfelelő öltözéket visel (hosszú ujjú inget és hosszúnadrá­got) és DEET-tartalmú rovar­riasztót használ.

A DEET-tel kapcsolatos ag­godalmak 1989-ben kerültek felszínre, miután New York-i közegészségügyi tisztviselők arról számoltak be, hogy négy gyermeknek és egy felnőttnek is görcsrohamai lettek a szert tartalmazó rovarriasztó alkal­mazása után. Más kutatók azt vetették föl, hogy a vegyülettel való érintkezés csökkentheti a spermiumszámot. Egyes kísér­letekben pedig a DEET-tel ke­zelt patkányok agykárosodást szenvedtek.

Manapság sokan nem haj­landók DEET-et használni, pe­dig a szertől való félelem alap­talannak tűnik

A Torontói Egyetem kutatói alaposan átta­nulmányozták az egészségügyi szakirodalmat, olyan beszámo­lókat keresve, amelyek szerint gyermekekben görcsroham lé­pett föl azután, hogy DEET-alapú rovarriasztót használtak a bőrükön. Ám a vizsgált 50 éves időszakban mindössze tíz ilyen esetet találtak, 1992 után pedig egyet sem, annak ellenére, hogy nyaranta sok millió gyermeket fújnak be jó alaposan ilyen készítmények­kel. Ráadásul a görcsrohamok ettől függetlenül viszonylag gyakoriak a gyerekek körében: évente 3-5 százalékukban for­dulnak elő.

Ugyanez a vizsgálat állapí­totta meg, hogy a DEET nem veszélyes a várandós és a szop­tató nőkre sem. Néhány más kutatócsoport vizsgálatai sze­rint a szer egyéb egészségi koc­kázatai (az alacsony spermi­umszámot is beleértve) szintén igen csekélyek. De még e kuta­tásokban is hangsúlyozzák, hogy a használati utasításnak megfelelő alkalmazás esetén a DEET teljesen biztonságos. Nagyon fontos, hogy a DEET ne kerüljön a szembe és külö­nösen a szájba: az ugyanis nem vitás, hogy ha nagy mennyisé­get nyelnek le belőle, az görcs­rohamokat vagy akár halált okozhat.

Jó tanács: Óvakodjon a „természetes” ro-varriasztóktól, amelyek hatása jóval a szabadban való tartóz­kodás előtt elmúlhat. Egy a New England Journal ofMedicine című szaklapban megjelent vizsgálat szerint a növényi eredetű hatóanyagot – például citronella-, citromfű- vagy borsmentaolajat – tartalmazó rovarriasztó spray-k többsége csak mintegy 20 percig véd a szúnyogcsípések ellen. Egy szójaolajjal készült termék esetében már 90 perces vé­dettséget tapasztaltak, ám ez is semmiségnek tűnik egy olyan DEET-alapú termékhez képest, amelynek a hatása öt órán át tartott. (De vigyázat: a DEET-tel impregnált csukló-pántok semmit sem értek.)
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.